Zdravé recepty 4x inak: Ako si pochutnať a zostať fit

Zdravý kurací kebab

Medzi obľúbené jedlá z fast foodu neodmysliteľne patrí kebab. Ak ste aj vy jeho milovníkom, skúste si ho pripraviť doma v tejto zdravšej verzií s celozrnným pita chlebom. Recept má navyše veľmi nízky obsah kalórií.

Ingrediencie:

Kuracie mäso

  • 2 ks kuracích pŕs
  • 2 čl gyros korenia
  • 2 čl granulovaného cesnaku
  • 1 čl mletého chilli
  • 1 pl olivového oleja
  • 1 čl čierneho korenia
  • štipka soli

Celozrnný pita chlieb

  • 1 hrnček celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • 1/3 hrnčeka teplej vody
  • 1 sušené droždie
  • štipka soli

Náplň

  • biely jogurt
  • zelenina podľa chuti

Postup:

Začnite prípravou kuracieho mäsa. Poriadne ho očistite a nakrájajte na malé kúsky. Vložte ho do misky s ostatnými surovinami a poriadne premiešajte. Takto predpripravené mäso vložte do chladničky, kým si pripravíte zvyšok surovín. Ďalej pokračujte prípravou celozrnného pita chleba. Do misky si preosejte celozrnnú múku a droždie. Následne pridajte štipku soli, teplú vodu a premiešajte. Cesto si premiestnite na pomúčenú dosku a vypracujte z neho nelepivé cesto. Rozdeľte si ho na 2 časti a z oboch vytvarujte okrúhle placky. Nechajte ich kysnúť pod utierkou 30 až 40 minút. Medzitým si môžete na panvici opiecť okorenené mäso. Po vykysnutí dajte placky piecť do rúry na približne 8 minút pri 250°C. Upečené a chrumkavé placky opatrne narežte, potrite bielym jogurtom, naplňte kuracím mäsom a zeleninou podľa chuti.

Batátové mini pizze

Batáty patria medzi veľmi výživné potraviny, ktoré by ste mali určite zaradiť do vášho jedálnička. Chutné batátové mini pizze si môžete obložiť ingredienciami podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie:

Cesto na pizzu

  • 1 hrnček batátového pyré
  • ½ hrnčeka sezamových semienok
  • ½ hrnčeka cícerovej múky
  • čierne korenie
  • soľ

Obloženie

  • bazalkové pesto
  • cherry paradajky
  • červená cibuľa
  • hrášok
  • žerucha

Postup:

Batátové pyré si pripravíte tak, že sladké zemiaky olúpete, uvaríte do mäkka a následne ich rozmixujete v mixéri na jemnú zmes. Pripravené pyré si následne v miske zmiešajte so sezamovými semienkami, cícerovou múkou, čiernym korením a štipkou soli. Pripravené pizzove cesto uložte na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru malých koliesok. Pečte približne 20 minút pri 160°C. Po 20 minútach ich otočte, natrite pestom, poukladajte paradajky, cibuľu, hrášok a pečte ďalších 20 minút. 

Špaldové šišky bez vysmážania

Medzi obľúbené recepty slovenskej kuchyne patria určite aj plnené šišky, tie však obsahujú veľa nezdravého tuku a cukru. Ak na nich ale máte chuť a pritom sa snažíte dodržiavať diétny jedálniček, vyskúšajte tento recept na zdravé špaldové šišky, navyše bez vysmážania.

Ingrediencie:

Cesto

  • 3 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • ½ hrnčeka mandľového mlieka
  • 4 pl masla ghee
  • 3 pl trstinového cukru
  • 2 vaječné žĺtka
  • kôra z citróna
  • štipka soli

Kvások

  • ¼ hrnčeka mandľového mlieka
  • 1 pl špaldovej hladkej múky
  • 1 čl trstinového cukru
  • 20 g čerstvého droždia

Náplň

  • domáci džem podľa chuti

Postup:

Začnite prípravou kvásku. V malej miske zmiešajte droždie, teplé mandľové mlieko, špaldovú múku a trstinový cukor. Všetko vymiešajte dohladka a položte na chvíľu bokom.

Do misky si preosejte špaldovú múku, pridajte trstinový cukor, štipku soli a premiešajte. Potom pridajte rozpustené maslo ghee, vaječné žĺtka, mandľové mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru a pripravený kvások. Z ingrediencii vymiešajte mierne lepkavé cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.

Po vykysnutí dajte cesto na pomúčenú kuchynskú dosku, vyvaľkajte ho a vytvarujte z neho pomocou formičiek alebo pohára menšie šišky. Vyrezané šišky nechajte ešte 10 minút dokysnúť. Medzitým si rúru rozohrejte na 180°C. Do stredu šišiek urobte prstom jamku, ktorú po dopečení naplníte. Pečte 15-20 minút. Po vytiahnutí z rúry šišky naplňte obľúbeným džemom, makom alebo napríklad tvarohom.

Nepečené pomarančovo-zázvorové donuty

Donuty sú obľúbenou pochúťkou všetkých milovníkov sladkých jedál. Vyskúšajte si ich pripraviť doma a navyše bez pečenia.

Ingrediencie:

Donuty

  • 2,5 hrnčeka ovsenej múky (stačí ak si nameliete ovsené vločky)
  • 1 hrnček mletých para orechov
  • ¼ hrnčeka kokosovej múčky
  • 1/3 hrnčeka agáve sirupu
  • 1/3 hrnčeka kokosového oleja
  • 1/3 hrnčeka kokosového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilky

Poleva

  • kôra z jedného pomaranča
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 3 lyžice kokosového masla
  • 2 lyžice sirupu agáve
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru

Postup:

Všetky ingrediencie na donuty si spolu zmiešajte v miske. Zo vzniknutého cesta rukami vytvarujte pevné donuty. Vzniknuté donuty položte bokom a pripravte si pomarančovo-zázvorovú polevu. Príprava polevy je veľmi jednoduchá. V mixéri si zmiešate všetky ingrediencie na polevu a jednoducho ňou polejte pripravené donuty. Donuty nechajte pár hodín odstáť aby stuhli. Potom môžete maškrtiť.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.