Zapekané zemiaky: Báječné a chutné recepty

V našej kultúre sa zemiaky používajú od pradávna. Vynikajúco sa hodia ako príloha k pečenému bôčiku alebo inému mäsu. Častou možnosťou je aj kombinácia zemiakov a lososa na všetky spôsoby. Zemiaky obsahujú oveľa viac vlákniny a menej sacharidov ako ryža, čo z nich robí zdravšiu voľbu. Nasledujúce návody na prípravu jedál môžete však použiť aj ako hlavný chod na obed alebo na večeru. Ak si ich pripravíte deň pred odchodom do práce, ľahko sa z nich stane ľahký krabičkový obed.

Francúzske zemiaky

Ako názov napovedá, spôsob prípravy týchto zapekaných zemiakov nepochádza zo Slovenska. Je však populárny a známy skoro tak dobre ako niektoré české klasiky.

Ingrediencie na 6 porcií

  • 2 kg zemiakov
  • 300 g údenej šunky
  • 7 ks vajec
  • 1 cibuľa
  • 4 PL maslo
  • 200 g natrúhanej mozzarelly
  • 250 ml smotana na varenie
  • 1 PL horčice
  • čierne korenie, soľ

Postup

Zemiaky si uvaríme v šupke. Potrebujú asi 20 minút. Takisto aj vajíčka uvaríme natvrdo. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Vyšší pekáč si vytrieme maslom a poukladáme nakrájané alebo na hranolky pretlačené zemiaky. Osolíme, okoreníme. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na kúsku masla do sklovita. Údenú šunku nakrájame na kocky a pridáme k cibuli, restujeme cca 5 minút. Vychladené vajcia olúpeme a pretlačíme alebo nakrájame. Na zemiaky po celej ploche poukladáme pripravené vajcia, údenú šunku a cibuľu. Pokračujeme ďalšou vrstvou pretlačených zemiakov po celej ploche. Smotanu na varenie vyšľaháme s 2 zvyšnými vajíčkami, dochutíme horčicou a zalejeme prekladané zemiaky. Poukladáme zopár plátkov masla a prikryjeme alobalom. Dáme ich piecť do rúry na 200 °C. Po 20 – 30 minútach ich odkryjeme a po celej ploche posypeme nastrúhanou mozzarellou. Potom ich ešte dáme zapiecť na 10 minút do zlatista. Francúzske zemiaky by mali byť aj zo spodnej časti zlatistej farby. Nakoniec ich necháme trochu odležať, aby sa lepšie naberali. Francúzske zemiaky dozdobíme petržlenom, prípadne čerstvou pažítkou.

TIP: Ak si zemiaky uvaríte deň vopred, ošúpete ich a dáte do chladu, ušetríte veľa času pri varení.

Zapekané zemiaky s bryndzou a slaninou

Plnku v tomto recepte môžete urobiť z čohokoľvek čo máte radi. Obľúbenými dodatočnými prísadami sú napríklad kukurica a fazuľa.

Ingrediencie na 2 porcie

  • 6 ks väčších zemiakov
  • 125 g bryndze
  • 100 g šunky
  • tvrdý syr (alebo nastrúhaná mozzarella)
  • maslo
  • slanina (cca 80 g)
  • petržlenový vňať
  • koreniny – červená paprika, čierne korenie

Postup

Prichystané zemiaky poriadne umyjeme, vložíme do pekáča a pečieme so šupkou približne 60 minút pri teplote 200°C. Kým sa zemiaky pečú, pripravíme si ostatné prísade. Šunku nakrájame na menšie kocky a vložíme do misky. Potom pridáme bryndzu a tvrdý syr, ktorý predtým nastrúhame. Taktiež je možné použiť už nastrúhaný syr, napríklad mozzarellu. Zmes ochutíme mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a petržlenovou vňaťou nakrájanou na drobno. Soľ pridávame len v prípade, že bryndza nebude dosť slaná, čo sa však stáva málokedy. Kus slaniny pokrájame na plátky a 2 plátky ešte pokrájame na malé kocky a pridáme do zmesi v miske. Všetko dôkladne premiešame. Hneď ako sa zemiaky upečú, vyberieme ich z rúry a prekrojíme napoly. Vnútro vydlabeme opatrne malou lyžičkou, okraje by mali byť okolo 1 cm hrubé. Vydlabané zemiaky môžeme použiť k inému jedlu, napríklad ako ľahký obed s kyslým mliekom, čo je tradičné jedlo slovenskej kuchyne. Do vnútra vydlabaných zemiakov vložíme kúsok masla na spodok a naplníme plnkou. Na vrch poukladáme plátky slaniny a dáme zapiecť do rúry ešte na 10 minút. Podávame teplé ako prílohu alebo hlavný chod.

Zapekané zemiaky s brokolicou

Zemiaky aj brokolica patria medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorá prospieva hlavne nášmu tráviacemu traktu. Tento recept je preto ideálny pre vaše zažívanie a navyše je aj jednoduchý a chutný.

Ingrediencie  4 porcie

  • 1 ks brokolica
  • 1 kg zemiaky
  • 1 ks smotana na varenie
  • 150 g natrúhanej mozzarelly
  • 150 g údeného mäsa
  • olej
  • soľ, korenie

Postup

Dopredu si uvaríme brokolicu, ktorá je rozdelená na ružičky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Údené mäso rovnako nakrájame na kocky. V osobitnej miske zmiešame uvarenú brokolicu, zemiaky a dusené mäso. Na záver pridáme soľ, korenie a dáme do misy vyrobenej z tvrdeného skla, kde na spodok pridáme trochu oleja. Zalejeme smotanou, posypeme syrom a dáme piecť. Pečieme na 200°C asi 60 – 90 minút.

TIP: Ak zemiaky predtým uvaríte, budete potrebovať oveľa menej času na záverečné pečenie.

Zapekané zemiaky s kuracím mäsom

Pri tomto variante nepotrebujete zemiaky pred kuchtením variť, čo z neho robí vynikajúci spôsob na rýchlu večeru.

Ingrediencie na 4 porcie

  • 6 ks väčsích zemiakov
  • 200 g kuracích pŕs
  • 400 ml smotany na varenie
  • 1 vajce
  • 1 PL hladkej múky
  • 1/2 ČL rozmarínu
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • soľ, čierne korenie (podľa chuti)
  • olej

Postup

Začneme s prípravou zemiakov. Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na kolieska hrubé približne 0,5 cm. Pokračujeme nakrájaním kuracích pŕs na menšie kocky. Smotanu na varenie vylejeme do misky a ku nej pridáme vajce a múku a poriadne rozmiešame alebo rozmixujeme. Do misky s nakrájanými zemiakmi vlejeme asi polovicu zmesi so smotanou a pridáme potrebné koreniny. Premiešame, pridáme nakrájané kuracie mäso a znovu premiešame. Pripravený pekáč vymastíme olejom a následne doň vložíme zemiaky, ktoré zalejeme zvyšnou smotanovou zmesou. Pripravené jedlo dochutíme ešte troškou rozmarínu a mletej papriky. Pečieme v rozohriatej rúre na 190°C asi 45 minút. Zemiaky musia byť po dopečení mäkké.

TIP: Kuracie mäso v pekáči schovajte pod zemiaky a bude viac šťavnaté.

Dobrú chuť!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.