Vyskúšajte naše recepty na jarné nádievky, ktoré rozhodne váhe neublížia
Prvé lúče slniečka doslova vyťahujú zo zeme rôzne rastlinky, ktoré sa dajú na prípravu nádievok využiť. Môžete si pripraviť nádievku so žihľavou, čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou, žeruchou. Fantázii sa medze nekladú. Chutná jarná nádievka vám doplní chýbajúcu energiu.
Jarné a veľkonočné nádievky by mali obsahovať predovšetkým biele mäso. Zabudnite teda na tučný bôčik, s ktorým ste možno raz výnimočne zhrešili pred Vianocami, keď boli dlhé tmavé dni a vaše telo doslova volalo po nejakom energeticky náročnom pokrmu. Teraz je čas na ľahké jarné jedlá, s ktorými ľahšie prekonáte únavu a dobijete baterky. Ideálne je kuracie, morčacie mäso s nádievkou. Ak chcete byť v dodržiavaní pravidiel zdravej výživy dôslední, doprajte si toto hydinové mäso bez kože, ktorá obsahuje najviac tuku. Okrem toho je na jar vhodné aj diétne králičie a vôbec výživné mäso mláďat, teda jahňacie a teľacie.
Vitamín C doplníte práve s mladými výhonkami, ktoré tiež obsahujú nenahraditeľnú kyselinu listovú – na mladé žihľavy, pažítku, petržlenovú vňať, žeruchu teda nezabúdajte. Použijete na prípravu nádievok celozrnnú múku alebo pečivo a tým sa rozhodne nespreneveríte pravidlám zdravej výživy.
Výhodou je väčšie množstvo vajec v nádievkách, ktoré obsahujú viacero kvalitných bielkovín, ďalej vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, D, E, K. Okrem toho v nich nájdete aj pomerne veľké množstvo draslíka a fosforu a tiež horčíka. Veď vajcia sú symbolom nového života.
Chutná veľkonočná nádievka
Pripravte si chutnú veľkonočnú nádievku. Čo budete potrebovať?
- 10 ks tvrdých celozrnných rožkov, ideálne 3 dni starých;
- 6 vajec;
- 200 ml polotučného mlieka;
- 1 kg mäso podľa chuti (kuracie, morčacie a pod.);
- 2 hrste nasekaných a prepláchnutých mladých žihliav;
- 1 polievková lyžica nadrobno nasekanej pažítky;
- 1 polievková lyžica nadrobno nasekanej petržlenovej vňate;
- 1–2 polievkové lyžice oleja (repkový, slnečnicový);
- 1 polievková lyžica masla;
- 1 ks štipka soľ;
- 1 ks štipka korenie mleté;
- 1 ks štipka muškátový oriešok
Ako postupovať?
Rožky, ktoré použijete na nádievku, by ste mali nechať 3 dni stvrdnúť. Potom ich ostrým nožom nakrájate na kocky a vsypete do väčšej misky. Do dvoch malých misiek si oddelíte žĺtky a bielky. Bielky zatiaľ necháte bokom. Žĺtky prešľaháte a pridáte k nim mlieko a jednu až dve lyžice oleja a opäť zašľaháte dohladka. Potom prisypete soľ, korenie, muškátový oriešok a znova šľaháte. Hladkú ušľahanú tekutinu z vajec a mlieka opatrne prilievate na nasekané rožky a premiešavate ich tak, aby všade nasiakli rovnomerne. Prisypte nadrobno nasekané prepláchnuté žihľavy, pažítku a petržlenovú vňať. Dôkladne, ale zľahka premiešajte.
V malom hrnčeku si rozpustite maslo. V druhej miske si našľahajte tuhý sneh. Po lyžiciach potom sneh z bielkov pridávajte do rohlíkovej zmesi a zľahka miešajte. Rozpusteným maslom vymažte pekáčik a vložte nádievku. Pridajte umyté a osolené kusy mäsa a zakryte nádievkou. Kurča môžete napríklad piecť celé – nádievku vložíte i dovnútra, kuracie či morčacie prsia, rovnako ako teľacie alebo jahňacie či králičie môžete pokrájať na menšie kusy. Rúru si predhrejte na 200 °C a pečte, kým nádievka nezozlátne. Podávajte teplé.
Tipy pre vás:
- Ak chcete, aby nádievka bola ešte chutnejšia, predpečte si mäso v pekáči a až potom ho čiastočne upečené preložte nádievkou. Výpek použite na preliatie nádievky v pekáčiku počas pečenia – nádievka ešte viac nasiakne chuť mäsa.
- Ak nemáte chuť na mäso, môžete pokojne použiť napríklad tofu a nádievku upiecť s ním.
- Ak túžite, aby nádievka bola ešte nadýchanejšia, pridajte k nej prášok do pečiva.
Zeleninová nádievka
Zeleniny nie je nikdy dosť. Je zdravá, obsahuje veľa vitamínov, vlákniny a pritom prakticky žiadne kalórie. Ak to teraz zjari myslíte s chudnutím naozaj vážne, pripravte si zeleninovú nádievku. Potrebujete:
- 100 g mrkva (baby karotka);
- 100 g hrášok;
- 100 g kukurica;
- 4 ks vajcia;
- 2 polievkové lyžice olivového oleja;
- 1 ks štipka čierneho korenia;
- 1 ks štipka soľ;
- 1 ks štipka majoránka;
- 1 ks štipka tymian;
- 3 ks strúčik cesnaku;
- 80 g celozrnná múka;
- 2 kávové lyžičky prášku do pečiva;
- 100 g strúhaný syr
Môžete použiť sterilizovanú zeleninu – tú je nutné dôkladne prepláchnuť od nálevu alebo mrazenú, ktorú ale musíte povariť domäkka. Zeleninu necháte na site odkvapkať a vložíte do misky. Do dvoch misiek si oddelíte z vajec bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľahajte a pridajte k nim olivový olej, ďalej celozrnnú múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešajte do hladka. Osoľte, okoreňte, pridajte prelisovaný cesnak, tymian a majoránku. Cestíčko prelejte na zeleninu a premiešajte. Z bielkov si vyšľahajte tuhý sneh a primiešajte postupne po lyžiciach do zmesi. Nádievku vložte do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. Predhrejte si rúru na 200 °C a pečte, kým povrch nezozlátne. Asi 5 minút pred koncom pečenia môžete nádievku posypať nastrúhaným syrom. Rozpečie sa a na povrchu vytvorí chutnú kôrku.
Tip pre vás:
Zeleninu použitú do nádievky môžete obmieňať podľa chuti. Môžete skúsiť napríklad čerstvú koreňovú zeleninu zo záhradky, mrazené zeleninové zmesi z obchodu. Z jarného nápadu sa tak stane celoročný chutný recept, ktorý obsahuje rad zdravých ingrediencií. Ide napríklad o veľmi rýchlo pripravenú večeru. Výhodou je, že sa nádievka dá jesť aj studená, napríklad si ju môžete nachystať na zajtra ako obed do práce.
Rybia pochúťka
Určite vám lekár odporučil jesť veľa rýb, najmä v prípade, že máte vyššiu hladinu cholesterolu. Málokto ale vie, že ryba sa dá pripraviť rôzne, vrátane skvelej nádievky, ktorá vám určite zachutná. Čo budete k príprave potrebovať?
- 750 g rybieho filé;
- 5 ks žĺtky;
- 5 ks celozrnných rožkov najlepšie 3 dni starých;
- 1 ks veľká cibuľa;
- 1 ks štipka soľ;
- 1 ks štipka korenie;
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja;
- 100 ml mlieka
Postup:
Rybie filé pomeľte najemno. Žĺtky vyšľahajte, prilejte k nim mlieko a olej, osoľte a okoreňte. Rožky nakrájajte na kocky a prelejte ich vyšľahanými žĺtkami s olejom a mliekom. Cibuľu nasekajte nadrobno a pridajte k namočenej zmesi rožkov. Vmiešajte do zmesi zomleté filé. Hotovou nádievkou môžete plniť vykostené ryby bez vnútorností, alebo ju piecť samostatne v rúre predhriatej na 200 °C. Pečte vo vymastenom pekáčiku dozlata.