Vianočné hladovanie – má vôbec zmysel?

Čo na to ale naše telo? Celodenné hladovanie nie je zdravé pre deti ani dospelých a to najmä vtedy, keď človek vie, že sa večer poriadne preje. Podľa prieskumov väčšina ľudí priberie cez sviatky 2 – 4 kg. Na vine je, samozrejme, presladené vianočné pečivo, ale aj prejedanie sa ďalšou nevhodnou stravou, menej pohybu a veľká konzumácia alkoholu. Podľa lekárov je práve také poňatie sviatkov, navyše skoro bez pohybu, tým najhorším variantom.

Vyhladovanie vedie k následnému prejedeniu

Lekári varujú pred hladovaním, práve na Štedrý deň, kedy je paradoxne riziko hladovania veľké. Chystá sa prácne menu, ktorého príprava sa môže pretiahnuť. Doba jedla sa stále posúva aj kvôli čakaniu, až sa zídu všetci pri stole. Vyhladovanie vedie k následnému prejedaniu, čo zaťažuje náš organizmus. Dobré je si na dobu čakania dať napríklad surovú zeleninu alebo kúsok mäsa. Pred prejedaním chráni podľa lekárov taktiež zavodnenie. Kto pred jedlom vypije pohár vody, zje toho potom menej. Voda z časti zaplní žalúdok a tiež zaistí napučanie zjedeného jedla. Tiež by ste mali jesť pomaly. Porcie by mali byť menšie a veľký podiel by mala tvoriť hlavne zelenina.

Ideálna sviatočná strava

Najmä počas vianočných sviatkov by mal človek jesť pravidelne, a to zhruba v štyroch až piatich dávkach za deň. Do jedla by ste nemali zabúdať započítavať tiež zjedené vianočné pečivo. Inšpirovať sa môžete už od našich predkov, ktorí si pochutnávali napríklad na hubovom Kubovi, pšenovej kaši, šošovici alebo hrachu. Na vianočnom stole tiež nechýbalo, okrem iného, sušené či čerstvé ovocie. Tieto pokrmy sú oproti dnešnému vysmaženému rezňu s tučným majonézovým šalátom oveľa nutrične vyváženejšie, bohužiaľ sa na ne dnes už často zabúda. Čo sa týka vianočného pečiva, tak to je ideálne počas dopoludnia. Najhoršie je takéto uzobávanie po celý deň, a ešte k tomu pár kúskov na dobrú noc.

Obmenenie klasiky

Nemusíte sa vzdávať jedál, na ktoré sa teší celá rodina, ale skúste ich trochu „odtučniť“. Tradičný zemiakový šalát môžete urobiť s jogurtom namiesto majonézy, alebo s jej nízkotučným variantom. Priaznivci rezňov by ich mohli vypražiť na zdravšom oleji a to repkovom alebo olivovom a zvoliť ideálne kuracie alebo morčacie mäso namiesto bravčového. A kapra si namiesto vyprážania môžete tiež doma ugrilovať.

Taktiež vianočné pečivo dnes možno robiť vo fit verziách a nemusíte sa potom pri jeho jedení cítiť, že hrešíte.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.