Vianočné cukrovinky: Tipy, ako si pochutnať a nepribrať

K Vianociam neodmysliteľne patria vianočné koláčiky ako medovníky, orechové koláče či kokosové cukrovinky. Všetky tieto dobroty sa často odrazia na našej váhe. Pozrite sa, ako jednoducho nahradiť suroviny pri vianočnom pečení a upiecť tak omnoho zdravšie, no rovnako chutné vianočné koláčiky.

Tipy pre zdravšie pečenie

  • Zameňte múku

Biela múka neobsahuje cenné vitamíny, minerály a ani vlákninu, to sa prejavuje na zhoršenom trávení po jej požití. Namiesto bielej múky skúste pri pečení využiť múku špaldovú, pohánkovú či celozrnnú, ktoré sú oveľa zdravšími variantami.

  • Nahraďte biely cukor

Vianočné koláčiky nemusia obsahovať klasický biely cukor. Biely cukor má veľké množstvo iných alternatív, sú nimi napríklad javorový, agávový, kukuričný či ryžový sirup alebo tiež aj med a stévia. 

  • Využite rastlinný tuk

Vianočné cukrovinky sú plné masla a nasýtených tukov, tie sú ale hrozbou pre náš kardiovaskulárny systém a samozrejme aj pre našu postavu. Vyskúšajte ich jednoducho zameniť za rastlinné maslo a oleje. 

  • Vynechajte krémy a džemy

Pri pečení vianočných koláčov sa často využíva veľké množstvo maslových krémov či džemy s vysokým obsahom cukru. Skúste ich nahradiť arašidovým či mandľovým maslom alebo si pripraviť rýchly domáci džem zmixovaním čerstvého ovocia.

Recepty

Vyskúšajte tieto tri jednoduché recepty na vianočné cukrovinky, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek a následných kíl navyše.

Zdravé linecké koláčiky

Aké by boli Vianoce bez sladkých lineckých koláčikov? Pripravte si ich v tejto zdravšej verzii z ovsených vločiek, domáceho raw džemu a pochutnávajte si na nich počas celých vianočných sviatkov. Recept je vhodný aj pri vegánskom jedálničku.

Ingrediencie:

Cesto

  • 2,5 hrnčeka ovsených vločiek
  • 4 pl strúhaného kokosu
  • 1/3 hrnčeka kokosového oleja
  • 1/3 hrnčeka javorového sirupu/medu
  • 1 pl perníkového korenia
  • štipka soli

Džem

Postup:

V mixéri spolu rozmixujte ovsené vločky a kokos. Vzniknutú múku premiestnite do misky, pridajte k nej perníkové korenie, štipku soli, roztopený kokosový olej a javorový sirup. Ak by bolo cesto príliš husté, pridajte pár polievkových lyžíc teplej vody. Vzniknuté cesto vyvaľkajte a vykrajujte z neho vami zvolené tvary. Z každého druhého koláčika vykrojte stred. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 165 stupňoch cca 25 minút.

Medzitým si pripravte džem. Rozmixujte si jahody, prípadne iné ovocie podľa chuti, a zamiešajte k ním chia semienka a trocha stévie. Džem nechajte chvíľu odstáť, aby zhustol, potom ho môžete natierať na upečené koláčiky. Koláčiky skladujte v uzavretej nádobe.

Fit vanilkové rožky

Fit recept na obľúbené vanilkové rožky, ktoré na vianočnom stole nesmú chýbať. Na rozdiel od klasického receptu majú nižší obsah tuku, kalórií a cukru.

Ingrediencie:

  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 ml vody
  • 3 pl kokosového oleja
  • 3 pl medu
  • 1 čl vanilkového extraktu

Postup:

Ovsené vločky a vlašské orechy rozmixujte na múku. Pridajte k nej ostatné suroviny a rukami vymieste cesto. Ak použijete formičky na rožky, cesto do nich zatlačte rukou. Ak formičky nemáte, nechajte cesto hodinu odležať v chladničke a až potom z neho tvarujte valčeky. Vianočné koláčiky pečte pri 170 stupňoch približne 12 minút. Na záver môžete upečené rožky obaliť v kokosovej múke.

Medovníky zo špaldovej múky

Ingrediencie:

  • 425 g špaldovej múky
  • 50 g mletých ovsených vločiek
  • 125 g rastlinného masla
  • 350 g medu
  • 2 vajcia
  • 2 pl perníkového korenia
  • 2 čl prášku do pečiva

Postup:

Maslo a med roztopte na miernom plameni a nechajte vychladnúť. V miske si zo všetkých surovín spracujte cesto, vyvaľkajte ho a vykrajujte z neho rôzne tvary. Pred pečením môžete potrieť roztopeným maslom alebo rozšľahaným vajíčkom. Pečte pri 170°C približne 10 minút.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.