Utopenci: Recepty na klasiku aj špecialitu pre vegetariánov!

Utopenci, teda špekáčiky v sladkokyslom náleve, patria k tradičným jedlám českej kuchyne. Obľubu si však našli aj v iných krajinách. Nájsť ich môžete v množstve podnikov, aj v tých, kde sa vôbec nevarí. 

Tento tradičný pokrm však v posledných rokoch zažíva svoje znovuzrodenie, podával ho dokonca aj skúsený šéfkuchár Pohlreich v známej televíznej show. Na internete môžete nájsť rôzne recepty, ako si toto jedlo pripraviť na iné spôsoby, než len na ten klasický. My sme si pre vás pripravili výber tých najlepších, nájdete medzi nimi dokonca aj vegánsku verziu. 

Domáci utopenci podľa prababičky

Recept na tradičných utopencov. Podávať ich môžete napríklad aj s kúskom celozrnného chleba.

Čo budete potrebovať:

  • 8-10 špekáčikov
  • cibuľa

Nálev

  • 750 ml vody
  • 500 ml octu
  • 10 ks čierne korenie celé
  • 10 ks nové korenie
  • 1 pl cukru
  • 2 feferóny 

Postup:

Špekáčiky ošúpte a prerežte. Cibuľu nakrájajte na kolieska a vyplňte ňou špekáčiky. Vložte do pohárov na zaváranie a navrstvite špekáčikmi a nakrájanou cibuľou. Nakoniec pripravte nálev. Všetky ingrediencie spolu uvarte, nechajte vychladnúť a zalejte. Takto pripravené utopence uložte do chladničky minimálne na týždeň.

Utopenci s kapustou

Obmena klasického receptu pridaním kyslej kapusty. Kyslá kapusta je považovaná za elixír zdravia a preto je jej použitie v tomto tradičnom pokrme len a len vhodné. 

Čo budete potrebovať:

  • 10 ks špekáčikov
  • 2 kg cibule
  • 1 kg kyslá kapusty
  • 5 dl octu
  • 3 dl vody
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 pl soli
  • 8 ks čierneho korenia
  • 4 ks nového korenia
  • 10 kociek cukru

Postup:

Špekáčiky narežte a vložte do nich korenie a nakrájanú cibuľu. Na nálev budete potrebovať vodu, ocot, cukor, soľ, čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Do pohárov dajte vrstvu špekáčikov a vrstvu cibule a kapusty, takto striedajte kým zaplníte celý pohár. Všetko zalejte horúcim nálevom. Nechajte týždeň odležať, potom môžete podávať.

Pikantný utopenci s vajíčkom

Utopenci pre milovníkov pikantných pochúťok.

Čo budete potrebovať:

  • 540 g ľubovoľných párkov
  • 9 vajec
  • 2 cibule
  • 6 čerstvých feferónok
  • kôpor

Nálev

  • 1,5 hrnčeka jablčného octu
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky celého nového korenia
  • 20 guličiek čierneho korenia
  • 1 lyžica horčičných semienok
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • mleté chilli korenie

Postup:

Párky pokrájajte na menšie kúsky. Vajce vložte do vriacej vody a varte 10 minút, potom ich ošúpte. Feferónky a cibuľu nakrájajte na plátky. Ingrediencie na nálev spolu varte približne 2 minúty, potom nechajte vychladnúť. Do pohárov naskladajte cibuľu, feferónky, párky, vajíčka, kôpor a zalejte pripraveným nálevom. Nechajte zatvorené odležať aspoň 5 dní pri izbovej teplote, prípadne v chladničke.

Zeleninový utopenci

Recept na utopencov s väčším množstvom zeleniny, ktorý si určite zamilujete.

Čo budete potrebovať:

  • 10 ks špekáčikov
  • 10 ružičiek karfiolu
  • 2 červené kapie
  • 1 zelená kapia
  • 1 paprika
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 1 menší chren
  • 3 mrkvy
  • ½ hlávkovej kapusty

Nálev

  • 400 ml octu
  • 400 ml vody
  • 3 lyžičky cukru
  • 1 lyžička soli
  • 12 ks čierneho korenia celého
  • 7 ks nového korenia
  • 4 bobkové listy

Postup:

Karfiol uvarte do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájajte na menšie kúsky. Špekáčiky ošúpte, rozrežte a vložte do nich kapustu, pár kúskov kapie a papriky. Zvyšnú zeleninu spolu premiešajte. Špekáčiky a zeleninu striedavo naukladajte do pohárov na zaváranie. Keď je pohár plný pridajte do neho ešte nálev, ktorý si pripravíte uvarením všetkých ingrediencií. Na záver poháre uzavrite a nechajte odstáť 5 až 7 dní.

Vegan utopenci

Jednoduchý recept na vegánsku verziu utopencov.

Čo budete potrebovať:

  • 2 sójové párky
  • cibuľu

Nálev

  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice worčestrovej omáčky
  • 2 lyžice kečupu
  • 2 lyžice chilli omáčky
  • 4 lyžice vody

Postup:

Párky a cibuľu nakrájajte a vložte do pohárov na zaváranie. Všetky suroviny na nálev spolu uvarte a zalejte nimi pripravené poháre. Hotovo. Už je len treba počkať, kým vám vegánske utopence vychladnú a môžete podávať.

Utopenci z cukety

Medzi vaše obľúbené recepty z cukety môžete zaradiť aj utopencov. Špekáčiky vám v tomto recepte nahradia cuketové karbonátky.

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg cukety
  • 15 dkg tvrdého syra
  • cibuľu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica solamylu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 5-6 lyžíc strúhanky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olej

Nálev

  • 1,5 l vody
  • 2 dcl octu
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica DEKA
  • 5 ks čierne korenie celé
  • 5 ks nové korenie
  • 3 bobkové listy

Postup:

Cuketu nastrúhajte najemno, pridajte k nej nastrúhaný syr, prelisovaný cesnak a vajce. Okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ďalej pridajte múku, solamyl, strúhanku a dobre premiešajte. Vznikne vám zmes, z ktorej vytvoríte karbonátky. Karbonátky obaľte v strúhanke a vypražte na oleji. Nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte nálev tak, že spolu všetky ingrediencie na nálev uvaríte. Do pohárov so širším otvorom naskladajte karbonátky, striedajte ich s nakrájanou cibuľou. Všetko zalejte nálevom tak, aby to bolo ponorené. Uložte do chladničky minimálne na 2 dni, potom môžete podávať.

Z týchto receptov si určite vyberie každý milovník tradičnej kuchyne, či už má radšej mäso alebo zeleninu. Nebojte sa ani vy zaradiť do vášho pestrého jedálnička tento pokrm, ak na jeho prípravu použijete kvalitné údeniny a budete ho jesť v primeranom množstve nedá sa to považovať za nezdravé.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.