Top recept: Domáca sekaná ako od babičky
Domáca sekaná je typický obed, ktorý sa nám vybaví keď sa spomenie teplo domova a nedeľa. Skvelo sa hodí do rodín s aspoň 4 členmi. Slávnostné jedlo si môžete vychutnať napríklad aj s priateľmi pri špeciálnej príležitosti alebo oslave. Fašírka sa radí medzi ťažšie tradičné slovenské jedlá, to však neznamená že so správnymi doplnkami nemôžeme vykúzliť nutrične vyvážené jedlo.
TIP na obed
Ako predjedlo skúste urobiť jednu z nízkokalorických polievok, po ktorých schudnete. Prílohu k sekanej zvoľte podľa vlastného uváženia, zemiaková kaša je však klasika. Keď na dezert pripravíte zdravú bábovku alebo sladkú cuketovú buchtu, uspokojíte každého poriadneho jedáka.
Domáca sekaná z mletého mäsa
Ingrediencie na 4 porcie
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 1 ks krájaného sendviču
- 1 liter mäsového vývaru
- 1 PL masla
- 1 cibuľa
- 1 ČL zmes byliniek
- 1 ks vajce
- 3 PL petržlenovej vňate
- soľ, korenie, drvený muškát
Postup
Ako prvé si sendvič nakrájame na kocky, zalejeme mäsovým vývarom a necháme 15 minút odstáť. Rozpustíme si v hrnci maslo, pridáme cibuľu, bylinky a dusíme 1 – 2 minúty, bez toho aby zhnedla. Po vychladnutí dobre premiešame s mäsom, s vytlačeným sendvičom a vajíčkom v osobitnej miske. Okoreníme, osolíme a pridáme muškátový orech. Masu sformujeme do podlhovastého tvaru. Nahrejeme hrniec. Môžeme použiť ten istý ako na začiatku. Sekanú necháme zo všetkých strán pekne zhnednúť. Priklopíme pokrievkou. Sporák znížime na nižší stupeň a necháme pokrm tepelne spracovať 25 minút.
Fašírka s vajcom pre celú rodinu
Aj keď má fašírka veľa kalórií, so správnymi prílohami môžete vykúzliť prijateľné jedlo, podobne ako s pečením bravčového bôčiku.
Ingrediencie na 12 porcií
- 800 g mletého bravčového mäsa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 50 ml polotučného mlieka
- 80 ml slnečnicového oleja
- 1 rožok biely
- 1,5 ČL soľ
- 50 g strúhanky
- 6 ks vajec
Postup
Vajíčka uvaríme natvrdo, ochladíme a olúpeme. Rožok nadrobno pokrájame a zalejeme mliekom. Cibuľu ošúpeme, takisto nadrobno pokrájame a pridáme k rožku. Dobre premiešame. Pridáme mäso, surové vajcia, soľ a očistený prelisovaný cesnak. Opäť dobre premiešame, najlepšie rukou. Podľa potreby primiešame trochu strúhanky. Na dosku nasypeme strúhanku a rozložíme na ňu mäsovú zmes. Cez stred poukladáme vajíčka uvarené natvrdo. Vajcia zabalíme do mäsovej zmesi, aby nevytŕčali a boli približne rovnomerne rozložené. Fašírku preložíme do pekáča a polejeme olejom. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180-190°C zakryté 40 minút, potom odokryjeme a necháme 20 minút zapiecť.
Morčacia fašírka s ovsenými vločkami
Ingrediencie na 8 porcií
- 700 g mletého morčacieho mäsa
- 4 ks vajce
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 50 g ovsených vločiek
- 1 cibuľa
- 2 PL maslo
- 3 PL strúhanka
- soľ
- čierne korenie
- majorán
Postup
Do nadrobno nakrájanej cibule pridáme vodou zriedený paradajkový pretlak, 1 surové vajce, ovsené vločky, korenie, majorán a soľ. Premiešame. Po chvíli pridáme mleté mäso a vymiešame do hladkej zmesi. Polku mäsovej zmesi dáme do fólie a roztlačíme na hrubší pás a preložíme na plech vymastený maslom a vysypaný strúhankou. Na vrch poukladajte do radu natvrdo uvarené vajíčka, ktoré prikryte rovnakým spôsobom druhou časťou mäsovej zmesi. Pečieme v rúre na 180 C asi 50 minút.
Najlepšia sekaná plnená syrom
Ingrediencie na 8 porcií
- 800 g bravčového mäsa
- 200 g eidamu v celku
- 200 ml smotany na varenie
- 3 staršie biele rožky
- 1 väčšia cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 ČL soli
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 2 PL sušeného majoránu
- 1 vajce
Postup
Rožky nakrájame na kocky a zalejeme smotanou na varenie. Necháme postáť, aby pečivo dôkladne nasalo smotanu. Potom pridáme soľ, korenie, mletú papriku a majorán. Zmes premiešame. Kus syra nakrájame na kocky a pridáme do misky s rožkami. Väčšiu cibuľu ošúpeme, nakrájame a pridáme do zmesi spolu s prelisovanými cesnakovými strúčikmi. Nakoniec pridáme mleté mäso, ktoré poriadne silou zmiešame so syrom a ochutenými rožkami. Z pripravenej sekanej vytvarujeme 2 bochníky, ktoré vložíme na pekáč. Potrieme ich rozmiešaným a osoleným vajíčkom. Na spodok vlejeme asi 1 dcl horúcej vody, pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhratej rúre pri teplote 210°C približne 50 minút. Potom dáme dole alobal a necháme zapiecť kôrku.
Sekaná originál od babičky
Správnu sekanú podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi. Ak chcete klasickú fašírku ozvláštniť, môžete ju podávať s prílohou, ktorá pomáha k vysnívanej postave.
Ingrediencie na 8 porcií
- 2 staršie biele rožky
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g mletého bravčového mäsa
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 200 g krájanej anglickej slaniny
- čierne mleté korenie, soľ
- 2 ČL sušeného majoránu
- 2 PL petržlenovej vňate
- trošku mlieka
Postup
Najprv si pripravíme pečivo. To nakrájame na malé kocky, dáme do misky a zľahka pokropíme mliekom. Potom si očistenú cibuľu nakrájame čo možno najdrobnejšie. Do veľkej misy vložíme mleté mäso a nakrájanú cibuľu. Strúčiky cesnaku prelisujeme a vložíme do misy. Pridáme do zmesi 3 vajcia, 2 celé a 1 žĺtok. Bielok si odložíme, využijeme ho neskôr. Do zmesi pridáme všetky ostatné ingrediencie – bylinky, soľ, korenie aj pečivo nakrájané na kocky. Pripravenú sekanú poriadne premiešame a začneme vypracovávať jednu konzistentnú hmotu. Keby sa prísady nechcú spojiť dohromady, pridáme strúhanku. Keď bude zmes dostatočne postláčaná, vytvarujeme približne rovnako veľké šišky vo veľkosti dlane. Tie uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Časti sekanej obalíme do anglickej slaniny a potrieme zvyšným bielkom. Pečieme v rúre pri teplote 180°C 60 minút.