Najlepšie ryža recepty

ryža, recepty s ryžou, ryža recepty, jedlá z ryže

História ryže sa tiahne tisíckami rokov, a stopy jej pestovania boli nájdené v krajinách po celom ázijskom a africkom kontinente. Ryža je jednou z najstarších a najdôležitejších plodín na svete. Jej všestrannosť a výživné vlastnosti z nej robia základnú potravinu pre miliardy ľudí. Dnes sa ryža pestuje na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Krajiny ako napríklad Čína, India a Indonézia sú jednými z najväčších producentov ryže. Pestovanie ryže je zložitý a náročný proces, no jeho výsledkom je chutná a výživná základná potravina. Okrem toho je ryža tiež bohatá na bielkoviny, sacharidy a vlákninu a ryža recepty si vychutnávajú ľudia po celom svete.

Ryža: Aké druhy poznáme?

Ryža je jedným z najrozšírenejších a najviac obľúbených druhov obilnín na svete, ktorý sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a nutričnou hodnotou. Existuje niekoľko druhov ryže, ktoré sa líšia farbou, textúrou, chutnými profilmi a výživovými vlastnosťami. Basmati ryža je známa svojou jemnou arómou a dlhými, tenkými zrnami. Často sa používa v indických a blízkovýchodných receptoch. Jasmínová ryža má tiež charakteristickú vôňu, ktorá pripomína kvet jasmínu, a je obľúbená v ázijskej kuchyni. Čierna ryža je bohatá na antioxidanty a má ľahko sladkastú chuť. Červená ryža je zas známa svojou orechovou chuťou a vyšším obsahom vlákniny.

Rovnako sa na slovenskom trhu môže pochváliť popularitou aj slovenská ryža, ktorá sa často používa v tradičných receptoch a je známa svojou kvalitou a všestrannosťou. Ak hľadáte zdravú a nízkokalorickú alternatívu, karfiolová ryža je skvelou voľbou. Je to variant ryže pripravený z jemne nasekaného karfiolu, ktorý je nielen chutný, ale aj vynikajúci pre tých, ktorí sledujú svoj príjem sacharidov. Každý typ ryže prináša jedinečné vlastnosti a výhody, čím obohacuje naše jedálničky a umožňuje nám vytvárať rozmanité a chutné pokrmy.

Ryža recepty: obľúbené recepty s ryžou

Ryža recepty sú základnými jedlami pre viac ako polovicu domácností po celom svete. Od wokov po pečené jedlá, ryža je všestrannou prísadou, ktorá sa dá použiť v mnohých jedlách. Či už hľadáte zdravé jedlo alebo tzv. comfort food, svoje obľúbené ryža recepty si nájde každý. Svojou jemnou chuťou a nadýchanou textúrou je ryža dokonalým základom pre široké spektrum ryža receptov. Od ostrých hlavných jedál až po sladké dezerty– jedlá z ryže sú populárne hlavne vďaka svojej rozmanitosti. Či uprednostňujete jasmínovú ryžu, ryžu basmati, alebo pre naše končiny typickú gulatozrnnú ryžu, existuje nekonečné množstvo spôsobov, ako zahrnúť túto chutnú prísadu do svojho varenia. Ryža sa dá pripraviť aj na sladko, či už ako mliečna ryža, alebo populárny thajský recept, tzv. mango sticky rice.

1

Šošovicové rizoto

Nasledujúci ryža recept je výborný pre ľudí obľubujúcich nemäsové pokrmy, vegetariánov či dokonca aj vegánov. Vegetariánske recepty s ryžou sú vynikajúce aj v deň, kedy si chcete dať od mäsa pauzu alebo nemáte veľa času na prípravu obeda. Ryža na rizoto môže byť v tomto recepte basmati ryža, jasmínová ryža, alebo pre tradičnejšiu chuť aj slovenská ryža.

Ak náte radi stredomorské chute, vyskúšajte aj tieto talianske rizoto recepty.

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3,5 hrčeka vody
  • 1 hrnček šošovice
  • 1 lyžička soli
  • 1 hrnček ryže (vhodná je basmati ryža, alebo ryža na rizoto)
  • ½lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 ks bobkový list
  • olivový olej
  • petržlenová vňať
  • citrón

Postup:

Polovicu cibule ošúpte a pokrájajte na drobno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo postrúhajte. V hrnci rozpáľte malé množstvo oleja a cibuľu s cesnakom na ňom opražte. Opraženú cibuľu s cesnakom zalejte vodou a pridajte aj šošovicu. Ďalej pridajte  soľ, premiešajte a nechajte variť cca 10 minút. Medzitým si zvyšnú cibuľu ošúpte a pokrájajte na plátky. Na panvici si znovu rozpáľte trošku oleja, na ktorom následne cibuľu opečiete. Ku šošovici po 10 minútach varenia pridajte ryžu, mletú škoricu, mletú rascu a bobkový list. Všetko spolu dobre premiešajte a varte ďalších 15 minút alebo kým nie je ryža uvarená. Hotové rizoto rozdeľte do misiek, posypte opraženou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžete pokvapkať aj citrónom. Ihneď podávajte. 

TIP: Na tento recept odporúčame použiť basmati ryžu. Vhodná je tiež ryža na rizoto. Kúpite ju v každých dobrých potravinách, alebo na e-shope Grizly.sk.

2

Morčacie mäso so zelenými fazuľkami a ryžou na ázijský spôsob

Morčacie mäso je výborný zdroj bielkovín. Obsahuje dokonca ešte viac bielkovín, ako kuracie mäso. Oba druhy mäsa sa však radia medzi tzv. chudé mäsá. Vychutnajte si pochúťku inšpirovanú chuťami východnej Ázie. Patrí medzi jedlá z ryže, ktoré sú pripravené za pár minút. 

Ingrediencie:

  • 800 g mletého morčacieho mäsa

  • 300 g zelenej fazuľky

  • 2 nastrúhané mrkvy

  • 1 lyžica oleja

  • 1 cibuľa

  • 3 lyžice sójovej omáčky

  • 3 lyžice sezamu

  • 1-2 lyžičky medu

  • jarná cibuľka

  •  lyžičky mletého zázvoru

  • koreniny  mleté čierne korenie, soľ

Postup:

Najprv si cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. V hrnci na rozpálenom oleji ju následne opražte. Pridajte mleté morčacie mäso a približne minútu ho popražte na cibuľke. K mäsu pridajte nastrúhanú mrkvu, zelené fazuľky, nasekanú jarnú cibuľku a aj všetky ostatné suroviny a jedlo dobre premiešajte. Odkryté ho varte za občasného miešania okolo 20 minút.​ Medzitým si uvarte ryžu podľa návodu na obale. Podávajte teplé, najlepšie hneď po uvarení.

3

Tofu v arašidovej omáčke a kokosovom mlieku

Ďalší recept vhodný pre vegetariánov aj vegánov. Tofu na takýto spôsob má netradičnú chuť, preto ak máte odvahu na dobrodružnejší obed, určite vyskúšajte tento ryža recept. Tofu a aj arašidy sú navyše plné bielkovín.

Ingrediencie:

  • 600 g tofu

  • 1 cibuľa

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 3-4 lyžice sójovej omáčky

  • 400 ml kokosového mlieka

  • 4-5 lyžice arašidového masla

  • 2 strúčiky cesnaku

  • petržlenová vňať

  • čerstvý zázvor

  • 1 lyžička soli

  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

Najprv ošúpte cibuľu a nasekajte ju na drobno. V hlbokej panvici rozpáľte olej a začnite pražiť cibuľku. Tofu si nakrájajte na kocky, pridajte ho k cibuli a opečte do zlatista. Následne do panvice pridajte arašidové maslo, kokosové mlieko, sójovú omáčku, čierne korenie a soľ a jedlo dobre premiešajte. Po premiešaní pridajte aj prelisované strúčiky cesnaku a trošku čerstvého zázvoru, nastrúhaného na jemnom strúhadle. Varte ešte približne 10 minút pri občasnom miešaní. Zatiaľ si nakrájajte na drobno petržlenovú vňať a ku koncu varenia ju pridajte do pokrmu. Pomedzi varenie takisto uvarte ryžu, podľa návodu na obale. K tomuto receptu sa najlepšie hodí jasmínová ryža, alebo nutrične nesmierne bohatá konjaková ryža, ktorú kúpite v špecializovaných e-shopoch.

4

Plnené papriky

Jedno z tradičných jedál, ktoré vám určite pripomenie domov. Plnená paprika patrí medzi tie recepty s ryžou, po ktorých väčšina z nás siahne predovšetkým v letných mesiacoch, počas sezóny rajčín a paprík. 

Ingrediencie:

  • 1 kg mletého bravčového mäsa

  • 200 g ryže

  • 6 veľkých zelených paprík

  • 2 vajcia

  • 1 paradajkový pretlak

  • 3 lyžice hladkej múky

  • 3 klinčeky

  • 4 lyžice oleja

  • cukor

  • čierne korenie

  • soľ

Postup:

Ryžu najprv poduste do mäkka a nechajte vychladnúť. Potom ju zmiešajte s mletým mäsom a surovými vajciami. Následne pridajte do zmesi soľ a korenie. Zelené papriky vyčistite a postupne ich naplňte mletých mäsom zmiešaným s ryžou. Pokiaľ vám nejaká časť mletého mäsa ostane, urobte z neho guľu. Keď máte mäso prichystané, tak na oleji v hrnci opražte múku s klinčekmi, ktoré následne zalejete studenou vodou. Mala by vzniknúť stredne hustá omáčka, pozor na množstvo vody. Potom pridajte pretlak, soľ a cukor. Omáčka má byť jemne sladká. Za stáleho miešania priveďte k varu. Keď začne omáčka vrieť, vložte naplnené papriky a mäsové guľky. Varte na miernom ohni približne 40 minút. Podávajte napríklad so zemiakmi.

5

Kuracie soté s kukuricou

Vynikajúce soté z kuracieho mäsa je klasika pre každého, kto nechce v kuchyni stráviť neúnosné množstvo času. Tento rýchly a jednoduchý recept zvládne každý – či je to začiatočník alebo pokročilý. Výsledná chuť vás milo prekvapí a pomôže vám zažiariť či už medzi rodinou alebo priateľmi.

Ingrediencie:

  • 300 g kuracích pŕs

  • 1 lyžica horčice

  • 1 lyžica kečup

  • 1 lyžica olivový olej

  • kukurica

  • jarná cibuľa

  • tvrdý syr

Postup:

Kuracie mäso umyte a nakrájajte na kocky. Posoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Pridajte jarnú cibuľku. Pridajte kečup, horčicu, zamiešajte a dajte restovať na panvicu. Trochu poopekajte, kým mäso nepustí šťavu. Potom pridajte kukuricu z konzervy a mäso duste pod pokrievkou do mäkka. Kým bude mäso mäkké, pripravte si v ďalšom hrnci ryžu podľa návodu na obale. Podávajte teplé s postrúhaným tvrdým syrom.

6

Bravčové mäso na hrášku

Ďalšia klasika, ktorá sa radí medzi vynikajúce recepty s ryžou. Napriek málo prísadám je chuť znamenitá a časová náročnosť nízka. Oproti domácej sekanej je tento recept ľahký ako malina. Vráťte sa spolu s nami do detských čias.

Ingrediencie:

  • 700 g bravčového mäsa

  • 200 g mrazeného hrášku

  • 5 lyžíc rastlinného oleja

  • 200 g ryže

  • 2 cibule

  • soľ

  • mletá červená paprika

  • čierne mleté korenie

Postup:

Bravčové mäso umyte a nakrájate na kocky. Cibule si ošúpte a nakrájajte na drobno. V strednom hrnci na rozpálenom oleji nakrájané cibule mierne opražte. Potom vložte do hrnca nakrájané mäso a jemne ho opečte. Následne pridajte soľ, mletú červenú papriku a zalejte vodou. Voda by mala približne pokrývať 3/4 objemu mäsa v hrnci. Duste pod pokrievkou, kým nie je mäso úplne mäkké. Kým sa pripravuje mäso, môžete si uvariť ryžu, ktorá sa najlepšie hodí k danému pokrmu. Pripravte si ju podľa návodu na obale. Ku koncu varenia mäsa pridajte hrášok. Nemal by tam byť veľmi dlho, aby sa nerozvaril. Keď je mäso hotové, v troške ďalšej vody rozmiešajte hladkú múku a zahustite omáčku. Jedlo podávajte teplé, prípadne dochuťte kyslou uhorkou.

7

Ryžové guľôčky plnené mozzarellou

Na záver výborný recept, ktorý sa hodí práve, keď vám určité množstvo ryže z predchádzajúce varenia. Môžeme si ryžové guľky pripraviť aj ako olovrantovú maškrtu, alebo ňimi môžete prekvapiť priateľov a priniesť ich napríklad na nedeľný brunch. Skvelo sa hodia ako slané potešenie a sú pripravené do pol hodiny.

Ingrediencie:

  • 300 g uvarená ryža

  • 100 g strúhanky

  • 2 vajcia

  • hrsť petržlenovej vnate

  • 50 g parmezán

  • 150 mozzarella

  • olej na vyprážanie

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Postup:

Uvarenú ryžu vložte do misky a pridajte strúhanku, vajce, nasekanú vňať a strúhaný parmezán. Všetko spolu premiešajte. Zmes podľa chuti dosoľte a okoreňte. Zo zmesi navlhčenými rukami vytvarujte guľôčky o priemere približne 2 cm. V strede urobte jamku a naplňte ju mozzarellou. Takto postupujte, až kým nespotrebujete celú zmes. Guľôčky obaľte vo vyšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážajte ponorené v oleji do hneda. Podávajte s paradajkovou omáčkou, s cestovinami, ľahkým šalátom, alebo aj samotné.


Čo sa jedál z ryže týka, kreativita pri jej použití v kuchyni nepozná hranice. Či už chcete vyskúšať niečo nové alebo jednoducho urobiť klasické jedlo, svet receptov s ryžou čaká na to, aby ste ho objavili.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.