Tip na zdravý obed: Poke bowl, havajská pochúťka plná živín

Miska poke alebo poke bowl patrí k tradičným havajským jedlám. Poke sa v poslednej dobe teší celosvetovej obľube a objavuje sa v menu mnohých reštaurácií, fotografiách na sociálnych sieťach a foodblogoch. Pomaly si razí cestu aj do miestnych kuchýň a niet divu, poke bowls sú totiž jednoduché na prípravu, zdravé, krásne farebné a chutné. Lahodné poke bowls si môžete jednoducho pripraviť aj doma ako rýchly zdravý obed či večeru.
Miska plná živín
Slovo poke pochádza z havajčiny a v preklade znamená „plátok“ alebo „krájať na kúsky“. Základom poke bowl je nakrájaná surová ryba či morské plody podávaná s ryžou a všemožnými druhmi zeleniny či semienok. Pôvodné poke vymysleli rybári, keď si dochucovali odrezky z úlovkov, ktoré im slúžili ako občerstvenie. Poke je súčasťou havajskej národnej kuchyne, dnešný spôsob dochucovania je však výrazne ovplyvnený japonskou a ďalšou ázijskou kuchyňou.
Jednou z výhod poke je, že sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Klasický recept na poke sa pripravuje z čerstvého lososa či tuniaka, existujú však rozličné variácie pre všetky chute. Pri príprave poke bowl sa fantázii medze nekladú a bez problémov sa dá zaradiť aj do vegetariánskeho či vegánskeho jedálnička, stačí nahradiť rybu tofu a pridať viac zeleniny. Poke bowl patrí k zdravým a chutným jedlám, ktoré sa hodí aj do redukčných diét a pestrého vyváženého jedálnička. Vďaka jednoduchej príprave poslúži ako výborná rýchla večera, je skvelým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Jediným pravidlom pri príprave poke bowl je čerstvosť a kvalita ingrediencií, a to najmä v prípade rýb, ktoré sa konzumujú v surovom stave. Na čerstvosť je dôležité dbať aj pri nákupe zeleniny, najlepšie je preto poke dochutiť sezónnou zeleninou alebo zeleninou lepšej kvality.
Poke bowl s lososom
Miska poke s lososom zachutí každému milovníkovi sushi. Tento recept na poke totiž výrazne sushi pripomína, nájdeme v ňom sushi ryžu, morské riasy a surovú rybu, avšak v rozbalenej forme. Vďaka maslovému avokádu, kyslej kapuste a rybej omáčke predstavuje poke bowl s lososom zaujímavú hru chutí a pastvu pre oči a zároveň vynikajúci tip na zdravý obed, ktorý sa hodí aj do rôznych diét. Môžete ho tak využiť napríklad pri krabičkovej diéte a vziať si poke do práce či do školy.

Ingrediencie
Na ryžu:
- 500 g sushi ryže alebo lepkavej ryže
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky cukru
- Na omáčku:
- 25 g majonézy
- 3 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžička sezamového oleja
- ½ lyžičky rybej omáčky
- 1 polievková lyžica omáčky Sriracha
- 1 citrón, iba šťava
- 1 lyžička čierneho korenia
Na misku:
- 2 filety z lososa bez kože (celkovo asi 200 g), nakrájané na kocky
- 2 malé alebo 1 veľké avokádo nakrájané na plátky
- 4 lyžice nakladanej červenej kapusty
- 1 veľká mrkva, nastrúhaná
- veľká hrsť solených arašidov, nahrubo nasekaných
- 2 jarné cibule, nakrájané na plátky
- sezamové semienka
- pláty nori, nastrihané na prúžky
- čierne korenie
Postup
- Poriadne prepláchneme ryžu v sitku, kým nepotečie úplne čistá voda. Ryžu umiestnime do hrnca a napustíme malé množstvo vody, približne 1 cm nad ryžu. Za stáleho miešania pripravujeme na silnom ohni (miešaním zaistíme, aby sa ryža neprilepila ku dnu). Akonáhle dôjde k varu, plameň znížime a necháme dusiť na strednom ohni až kým sa neodparí všetka voda. Nakoniec pod pokrievkou necháme na najnižšom stupni napariť ryžu po dobu 10 minút.
- Medzitým si pripravíme všetko, čo potrebujme na dochutenie poke.
- Na omáčku zmiešame majonézu, sezamový olej, rybiu a sójovú omáčku, srirachu, citrónovú šťavu a čierne korenie. Lososa dáme do misy, polejeme omáčkou a dobre premiešame.
- Keď je ryža dovarená, zmiešame v malej miske ocot, soľ a cukor, opatrne prelejeme na ryžu a premiešame, aby sa rovnomerne ochutila.
- Ryžu rozdelíme do dvoch misiek a zdobíme zeleninou a rybou. Začneme pridaním lososa a avokáda, pridáme červenú kapustu, mrkvu a arašidy. Posypeme jarnou cibuľkou, sezamom a riasami nori, posypeme čiernym korením a podávame.
Vegánske poke s batátmi, hummusom a quinoou
Poke bowl sa dá pripraviť aj bez ryže. V tomto recepte hrajú hlavnú úlohu batáty, sladké zemiaky, ktoré sa pestujú po celom svete v rozličných veľkostiach a farbách ako oranžová, biela či fialová. Majú výborné výživové hodnoty: sú bohaté na vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Spoločne s hummusom a quinoou dokážu vykúzliť dokonalé vegánske poke, ktoré zaručene zachutí aj milovníkom mäsa a rýb. Hummus sa dá kúpiť hotový v obchode, výborne však chutí aj pripravený doma. Existuje množstvo druhov hummusu, skvelý je napríklad z avokáda alebo z hrášku. Vegánske poke poslúži ako výborný zdravý obed či rýchla večera, ktorú môžete bez obáv ponúknuť aj návšteve.

Ingrediencie
- 1 hrnček pečených batátov
- ľadový šalát
- 1 hrnček varenej quinoy
- 1 hrnček rukoly
- 1 hrnček hummusu
- 1 uhorka, nakrájaná na plátky
- ¼ červenej cibule ½ avokáda, tenké plátky
Postup
- Začnite s prísadami, ktoré v miskách zaberajú najviac miesta. Najskôr vložte pečené batáty, listy šalátu, varenú quinou a časť zeleniny.
- Pokračujte zvyšnými ingredienciami a ozdobte misku hummusom, uhorkami, červenou cibuľou a avokádom.
- Ihneď podávajte.
Tip: Ak sa zaujímate o rastlinnú stravu a nemáte vždy čas na prípravu obeda, vyskúšajte vegánsky bezlepkový koktejl DailyMix, ktorý predstavuje nutrične vyvážené a kompletné jedlo.
Poke bowl s čerstvým tuniakom a štipľavou majonézou
Poke bowl s tuniakom patrí ku klasickým receptom, ktorý sa dá ozvláštniť pridaním pikantnej majonézy. Jej príprava je jednoduchá – stačí zmiešať klasickú majonézu s pikantnou omáčkou sriracha, ktorú kúpite vo veľkých reťazcoch alebo v ázijských potravinách. Podobne ako pri príprave lososa treba dbať na kvalitu a čerstvosť tuniaka, najlepšie jeho preto pripraviť v rovnaký deň, ktorý ste ho kúpili, bez problémov ale vydrží jeden-dva dni v chladničke.

Ingrediencie
Na tuniaka:
- 250g čerstvého tuniaka nakrájaného na malé kocky
- 1/4 šálky nakrájanej mladej cibuľky alebo póru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 1/2 lyžičky omáčky sriracha
- Na pikantnú majonézu:
- 2 lyžice svetlej majonézy
- 2 čajové lyžičky sriracha omáčky
Na misku:
- 1 šálka varenej celozrnnej ryže alebo bielej sushi ryže
- 1 šálka uhoriek, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 1/2 stredného avokáda nakrájaného na plátky
- 2 nakrájané mladé cibuľky na ozdobu
- 1 čajová lyžička čierneho sezamu alebo semiačok podľa chuti
Postup
- Dáme variť ryžu podľa návodu na obale.
- V malej miske zmiešajte majonézu a srirachu, zrieďte trochou vody pokvapkajte.
- V strednej miske zmiešajte tuniaka s mladou cibuľkou, sójovou omáčkou, sezamovým olejom a srirachou. Jemne premiešajte a kombinujte a odložte nabok.
- Do 2 misiek rovnomerne navrstvíme ryžu, tuniaka, avokádo, uhorku a mladú cibuľku.
- Dochutíme pikantnou majonézou a sezamovými semiačkami a podľa chuti s extra sójovou omáčkou.