Tekvicová polievka, brokolicová polievka a ďalšie: Zdravé polievky, po ktorých schudnete
Polievky, s ktorými nepriberiete
Hlavne teraz v zimnom období sú teplé polievky skvelým spôsobom ako zahriať organizmus. Pokiaľ sú polievky stálou položkou na vašom jedálničku, nemusíte ich z neho vyradiť ani pri chudnutí. Väčšina polievok neobsahuje mnoho kalórií, pretože ich značnú časť tvorí voda, ktorá nemá žiadnu kalorickú hodnotu. Polievky sú zároveň vynikajúcim spôsobom, ako mať pod kontrolou pitný režim a prijať dostatok tekutín.
Nasledujúce recepty sú viac-menej tradičné a veľmi obľúbené. Na ich prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne prísady, všetko zoženiete v lokálnych potravinách. Samotná príprava je nenáročná, zvládne ju aj človek bez väčších skúseností v kuchyni. Pokiaľ by vaše chuťové bunky prahli po exotickejších nápadoch, môžete vyskúšať napríklad polievku z avokáda či sushi.
Krémová tekvicová polievka
Málo zeleniny je tak využiteľných pri varení ako je tekvica. Pripraviť sa z nej dajú rôzne pokrmy na obed, či na večeru. Alebo si môžete vychutnať tekvicové semienka, ktoré sú bohaté na nevyhnutné vitamíny a živiny a sú radené medzi tzv. superpotraviny.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 1 kg tekvice Hokkaido
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 l vývaru
- soľ, korenie
Postup
- Tekvicu ošúpeme. Pri tekvici Hokkaido tento krok môžete vynechať, jej šupka teplom zmäkne. Po ošúpaní je však aj tekvica Hokkaido jemnejšia.
- Z tekvice odstránime semienka a nakrájame ju na kúsky.
- Mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpeme a taktiež nakrájame. Nakrájané kúsky by mali byť menšie ako kúsky tekvice.
- Potom všetky prísady vložíme do hrnca a restujeme na olivovom oleji približne 3 minúty.
- Následne prilejeme vývar, dochutíme a varíme domäkka pod pokrievkou. Vývar môžeme vymeniť za horúcu vodu.
- Nakoniec polievku rozmixujeme, aby sme získali jej krémovú a jemnú podobu.
- Podávame teplé.
Brokolicová polievka bez smotany
Veľa brokolicových polievok obsahuje smotanu, ktorá z jednoduchej nízkokalorickej polievky urobí jedlo s vysokým obsahom tuku. Nasledujúci recept neobsahuje žiadnu smotanu, preto je vhodný na zaradenie aj do redukčného jedálničku.
Ingrediencie
(pre 2 osoby)
- 1 hlávka brokolice
- 3 zemiaky
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- soľ, korenie, rasca
- 1 l vývaru
Postup
- Pripravíme si suroviny. Cibuľu, cesnak a zemiaky ošúpeme a nakrájame. Brokolicu rozoberieme na ružičky.
- Ingrediencie hodíme do hrnca a začneme pražiť na olivovom oleji.
- Ochutíme koreninami a soľou podľa potreby.
- Vzniknutú zmes premiešame a približne minútu opekáme.
- Potom zeleninu zalejeme vývarom alebo vodou. Odporúča sa vývar, no pokiaľ ho nemáte po ruke, postačí aj voda.
- Varíme asi 20 minút v zakrytom hrnci na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
- Polievku rozmixujeme mixérom a podľa potreby ešte dochutíme, napríklad senovkou.
Karfiolová polievka so syrom
Vypísanie použití karfiolu v kuchyni by zabralo celú knihu. Karfiol je používaný v receptoch hlavne pre svoj obsah vitamínov a špecifickú chuť. Ako veľa druhov zeleniny, ani karfiol nemá vysokú kalorickú hodnotu. Preto sa nemusíte trápiť s tabuľkami pri jeho konzumácií, ale môžete si ho dopriať bez výčitiek napríklad aj v nasledujúcej polievke.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 1 hlávka karfiolu
- 2 zemiaky
- 1 l vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- strúhaný syr
- soľ, korenie
Postup
- Karfiol rozdelíme a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Zeleninu vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu.
- Ošúpaný cesnak nakrájame na tenké plátky.Ten spolu s cibuľou nakrájanou na kocky opražíme na panvici na olivovom oleji.
- Po opražení zeleninu pridáme do vriacej polievky a varíme zakryté na miernom ohni.
- Keď zelenina zmäkne, polievku rozmixujeme a dochutíme.
- Na záver do horúcej polievky pridáme strúhaný syr a zamiešame.
- Podávame teplé s kúskom pečiva.
Šošovicová polievka z červenej šošovice
Šošovica patrí medzi strukoviny a tie si vyžadujú špeciálne zachádzanie. Najmenej náročná na prípravu je polievka z červenej šošovice, ktorú nemusíte pred prípravou dlho namáčať. Jej ďalšou výhodou je, že nemá šupku, preto nespôsobuje nepríjemné nafukovanie.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 300 g červenej šošovice
- zeleninový bujón
- 1 cibuľa
- 3 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 PL masla
- 200 ml pasírovaných paradajok
- 1PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup
- Červenú šošovicu prepláchneme a necháme namočenú asi pol hodinu.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci na masle a olivovom oleji.
- Následne pridáme do hrnca nakrájanú mrkvu a zemiaky.
- Šošovicu po pol hodine vo vode premyjeme a spolu s pasírovanými paradajkami a zeleninovým bujónom pridáme do hrnca.
- Následne zmes zalejeme horúcou vodou z kanvice, približne 1 liter.
- Polievku ochutíme a varíme na miernom ohni pokiaľ prísady nezmäknú.
- Ak obľubujete krémové polievky, po dovarení sa odporúča polievku rozmixovať.
Hrachová polievka bez smotany
Hrach takisto patrí medzi strukoviny, preto jeho varenie môže byť náročné na čas. Výsledok však určite stojí za námahu. Hrach je na 3. mieste v obsahu vlákniny medzi bežnými potravinami. Obsahuje takisto veľa bielkovín a pri jeho konzumácií sa nemusíte obávať o svoju váhu. Len pozor na nafukovanie!
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 250 g žltého hrachu
- 1 PL slnečnicového oleja
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 l vývaru
- 1 zeleninový bujón
- soľ, korenie
Postup
- Premytý hrach pár minút pražíme na oleji v hrnci.
- Očistíme zeleninu – zemiaky, mrkvu, petržlen – a nakrájame ich na menšie kúsky.
- Pripravenú zeleninu vložíme do hrnca k hrachu, premiešame a prilejeme vývar. Opäť môžeme vývar zameniť za horúcu vodu.
- Polievku varíme pod pokrievkou približne pol hodinu, až pokiaľ zemiaky nezmäknú.
- Keď zelenina v polievke zmäkla, pridáme soľ, bujón a okoreníme podľa chuti.
- Chvíľu ešte varíme a dobre premiešame.
- Hotovú polievku môžeme na záver rozmixovať, čím získa jemnú a krémovú štruktúru.
Špenátová polievka
Nechválne známy špenát je potravinou, ktorá sa neteší veľkej obľube v spoločnosti. Pokiaľ vám však chuť špenátu vyhovuje, jeho konzumáciou určite polepšíte svojmu telu. Má nízky obsah kalórií a o priaznivých účinkoch špenátu na ľudský organizmus sa nedá pochybovať.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 400 g špenátu
- 1 PL masla
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 smotanu na šľahanie
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
- Opražíme ju na masle a olivovom oleji.
- Pridáme roztlačený cesnak, premiešame a pridáme špenát. Môžeme použiť mrazený aj čerstvý špenát.
- Potom suroviny zalejeme približne litrom horúcej vody. Opať platí, že vodu môžeme nahradiť vývarom a naopak.
- Okoreníme a pridáme soľ podľa potreby.
- Varíme na miernom ohni a prikryté pokrievkou približne 10 minút.
- Po uvarení pridáme smotanu, rozmixujeme a prevaríme.
- Nakoniec polievku podľa potreby dosolíme, ak by pridaním smotany stratila chuť.
- Podávame teplé ako predjedlo, prípadne s kúskom pečiva ako hlavný chod.
Fazuľová polievka s klobásou
Fazule patria snáď medzi najpopulárnejšiu strukovinu, a to aj napriek svojej časovo náročnej príprave. Všetky druhy fazule, a to platí aj pre strukoviny všeobecne, musíme pred plánovaný varením vložiť do vody na pár hodín. Úplne ideálne je nechať ich namočené cez noc. Používanie fazule v kuchyni je efektívne, najmä ak si strážite svoju štíhlu líniu.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 250 g fazule
- 1 klobása (možno vynechať)
- 2 mrkvy
- 5 zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- koreniny
Postup
- Pripravenú fazuľu vložíme do hrnca a zalejeme približne litrom vody.
- Pridáme strúčik cesnaku, bobkový list, celé čierne korenie a celú rascu. Množstvo korenín udávame priamo úmerne množstvu vody a fazule. Ešte nesolíme.
- Následne varíme do polomäkka.
- Približne v polke varenia dolejeme vodu a pridáme na kúsky nakrájanú mrkvu. Necháme variť 10 minút.
- Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a klobásu.
- Do tejto zmesi pridáme lyžičku červenej papriky a zvyšný cesnak, ktorý roztlačíme.
- Všetko spolu pridáme do polievky a varíme ešte 15 minút. Súčasne taktiež pridáme nakrájané zemiaky.
- Na záver dochutíme soľou a vegetou podľa chuti.
- Ak k jedlu pridáme krajec chleba, fazuľová polievka bude výdatným obedom.
Guľášová polievka s bravčovým mäsom
Možno si hovoríte, že guľášová polievka s bravčovým mäsom musí byť hotová kalorická bomba. Nie je to tak. Aj mäso s vyšším obsahom tuku vieme pripraviť tak, aby ho mohli konzumovať ľudia s upraveným jedálničkom na chudnutie. Inšpirujte sa napríklad zdravým bravčovým bôčikom.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 350 g bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- slnečnicový olej
- 1 paradajka
- 1 paprika
- 4 zemiaky
- koreniny
Postup
- Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Vložíme ho do hrnca, ochutíme guľášovým korením a premiešame.
- Pripravíme si zeleninu. Cibuľu a cesnak očistíme a spolu s paradajkou nakrájame na malé kúsky. Papriku nakrájame na prúžky, zemiaky zase na kocky.
- Cibuľu a cesnak opražíme na oleji na osobitnej panvici, pridáme papriku, paradajku a chvíľu orestujeme.
- Na panvicu pridáme mäso, dochutíme soľou, korením, rascou a mletou paprikou. Podlejeme vodou a dusíme s jedným nastrúhaným zemiakom približne 20 minút.
- Vzniknutú zmes vložíme do hrnca. Pridáme asi liter vody, zvyšné zemiaky a majoránku.
- Polievku varíme, až kým mäso úplne nezmäkne.
- Podávame teplé s kúskom pečiva.
Cuketová polievka
Cuketa je vynikajúcou zeleninou na použitie do kuchyne. Pripraviť sa z nej dá množstvo jedál, ktoré sú výživné a zároveň dopĺňajú zásobu vitamínov v tele. Nasledujúca polievka je len jeden recept z mnohých, kde možno cuketu chutne využiť. Výborne sa hodí napríklad aj do sladkých koláčov.
Postup
- Cuketu ošúpeme, vyberieme semienka a nakrájame na menšie kocky.
- Očistenú a nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji a masle v hrnci.
- Následne pridáme cuketu a koreniny – soľ, drvená rasca a mletá červená paprika. Pražíme asi 5 minút.
- Potom zmes zalejeme vodou, približne jedným litrom.
- Varíme podľa potreby do zmäknutia. Zvyčajne to trvá nie viac ako 15 minút.
- Po uvarení polievku rozmixujeme a ak je príliš hustá, zriedime vodou.
- Ihneď podávame.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 4 cukety
- 1 cibuľa
- 1 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- koreniny
Diétna pórová polievka
AJ pórová polievka sa úžasne hodí do zimného počasia. Nie len že zahreje, ale aj zasýti. Práve v zime musíme špeciálne dbať o to, čo zjeme, keďže sa spravidla menej hýbeme. S pórovou polievkou však určite nepriberieme. Pór má výnimočne málo kalórií, no o to viac vitamínov.
Ingrediencie
(pre 4 osoby)
- 2 póry
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 6 zemiakov
- 1 L vývaru alebo vody
- 2 PL olivového oleja
- koreniny
Postup
- Pór pripravíme na varenie, a to tak, že odsekneme zelenú časť a korene. Zvyšnú časť prerežeme napoly, umyjeme a nakrájame na drobné kúsky.
- Ostatnú zeleninu si takisto ošúpeme a nakrájame. Okrem cesnaku. Cesnak len ošúpeme.
- Na olivovom oleji opražíme cibuľu a pór, kým nezmäkne.
- Keď pór zmäkne, pridáme strúčiky cesnaku, ktoré prelisujeme a nakrájané zemiaky.
- Zmes zalejeme vývarom alebo vodou.
- Osolíme, pridáme čierne korenie a bobkový list.
- Varíme zakryté na miernom ohni, pokým zemiaky nebudú mäkké.
- Hotovú polievku rozmixujeme. Dbajte však na bobkový list, ten musíte pred rozmixovaním vybrať!
- Podávame teplé. Polievku môžeme ozdobiť kúskami póru, či pridať krutóny.