Tekvica Hokkaido: tekvica na pečenie i varenie
Hokkaido tekvica patrí medzi neobyčajne výživné jesenné plody, ktoré sa dajú v kuchyni pripraviť hneď na niekoľko spôsobov. Tekvica je vhodná na pečenie i varenie a predstavuje vynikajúcu zdravú pochúťku, ktorá by zaručene nemala chýbať v žiadnom jedálničku.
Prečo by Hokkaido tekvica nemala chýbať v žiadnom jedálničku?
Existujú tri významné dôvody, pre ktoré by tekvica Hokkaido a recepty z nej nemali chýbať v žiadnom vyváženom a pestrom jedálničku. Hokkaido tekvica totižto obsahuje široké spektrum vitamínov (obzvlášť vitamíny C a B), má priaznivé účinky na zdravie organizmu a navyše významne prispieva k procesu chudnutia.
Tekvica Hokkaido a vitamíny
Hokkaido tekvica je hotová vitamínová bomba. Je bohatá hlavne na vitamín C, ktorý podporuje imunitu, no obsahuje aj vitamín B a vitamíny A, E a K. Tekvica Hokkaido je aj priamym zdrojom draslíka, fosforu a horčíka. Obsahuje taktiež kyselinu listovú a zinok, ktorý sa nachádza najmä v tekvicových semiačkach. Okrem toho v sebe tekvica a recepty z nej ukrývajú i veľkú dávku vápnika a železa.
Tekvica Hokkaido a zdravie organizmu
Vďaka vyššie uvedeným výživným látkam je Hokkaido tekvica vynikajúcim spoločníkom pre ľudský organizmus. Pravidelnou konzumáciou tejto potraviny je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi a predísť tak srdcovo-cievnym ochoreniam. Táto tekvica pomáha i pri rôznych žalúdočných problémoch, má protizápalové účinky, zlepšuje zrak a spoľahlivo dokáže znížiť krvný tlak. Tekvici Hokkaido sa iste poteší i pokožka, ktorá vďaka nej nadobudne zdravý vzhľad.
Tekvica Hokkaido a chudnutie
Tekvica Hokkaido a recepty z nej do značnej miery podporujú proces chudnutia. Plod je totižto známy i pre svoj veľmi nízky obsah kalórií a antioxidačné účinky. Antioxidanty zohrávajú v ľudskom organizme veľmi dôležitú úlohu – vyčisťujú ho od škodlivých látok, ktoré mu bránia účinne schudnúť.
Tekvicu Hokkaido, ktorá obsahuje drahocenné vitamíny a množstvo výživných látok, si do svojho jedálnička môžu pridať i diabetici či ľudia trpiaci intoleranciou na lepok. Tekvicu môžu smelo konzumovať i tehotné ženy. Je ideálna aj pre malých stravníkov, pretože nepatrí medzi druhy zeleniny, ktoré vyvolávajú alergické reakcie.
Ako pripraviť tekvica Hokkaido recepty?
Hokkaido je vďaka svojej mäkkej maslovej dužine vhodná tekvica na pečenie i varenie rôznych pokrmov. Dá sa z nej pripraviť vynikajúca zdravá desiata, tekvicová polievka, hlavný chod i chutný dezert. Recepty z tekvice sú preto veľmi rozšírené.
Krémová tekvicová polievka patrí medzi obľúbené zdravé pokrmy batoliat. Väčším deťom či dospelým zachutia tekvicové placky, rizoto alebo šalát. Mlsné jazýčky zas neodolajú sladkým tekvicovým lievancom a koláčom, ktoré môžu poslúžiť ako zdravá desiata do školy alebo dobrý dezert po obede v práci.
Hokkaido sa však ako tekvica na pečenie nemusí používať len pri pečení sladkých zákuskov. Tekvicu je možné upiecť i samostatne a jej nakrájané kúsky podávať ako prílohu. Rúra spoľahlivo upečie i rôzne slané koláče alebo dokonca aj spomínané tekvicové placky.
Tekvica Hokkaido recepty: tekvicové placky
Tekvicové placky pečené v rúre patria medzi recepty z tekvice, z ktorých sa dá pripraviť zdravý obed, ale i večera. Časová náročnosť na prípravu cesta je pritom pomerne nízka. Samotný proces pečenia tiež nezaberie príliš veľa času.
Ingrediencie na jednu porciu
- 250g tekvice Hokkaido
- 50g tvrdého syru
- 1 vajce
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice špaldovej múky
- 0,5 lyžice olivového oleja
- Morská soľ a oregano (podľa chuti)
Postup
Hokkaido tekvica sa nastrúha na hrubšie kúsky a zmieša sa s najemno nastrúhaným tvrdým syrom. Pridá sa vajce, pretlačený cesnak, špaldová múka, morská soľ a oregano. Zmes sa dobre premieša.
Na plech je potrebné rozprestrieť papier na pečenie a potrieť ho olivovým olejom. Postupne sa naň kladie pripravené cesto, z ktorého sa lyžicou vyformujú placky.
Tekvicové placky sa pečú v rúre vyhriatej na 200°C približne 15 minút. Následne sa otočia a dopekajú ďalších 15 minút.
Tip: Tekvicové placky sa hodí podávať s bielym jogurtom.
Tento, ale i ďalšie recepty z tekvice, sú skvelou inšpiráciou na originálne jesenné pokrmy.
Pozor! Nie všetky recepty z tekvice uvádzajú, že Hokkaido nie je vhodné šúpať. Plod totižto po odstránení šupky príde o najväčší zdroj vitamínov a živín. Aj keď sa tekvicová šupka v surovom stave môže zdať veľmi tvrdá, ostrý nôž si s ňou hravo poradí a pri tepelnom spracovaní šupka zaručene zmäkne.
Pri príprave tekvice Hokkaido a receptov z nej sa určite netreba zbavovať ani tekvicových semiačok. Najväčší podiel vlákniny a zinku sa totižto nachádza práve v nich, a preto slúžia ako prevencia pred nádorovými ochoreniami. Tekvicové semienka je však možné konzumovať aj osobitne. Už jedna hrsť týchto semienok garantuje pozitívnu náladu po celý zvyšok dňa.