Tatarák: Ako pripraviť dokonalý tatarák pre mäsožravcov aj vegetariánov?
Tatársky biftek je pokrm pripravený zo surového hovädzieho mäsa. Okrem mäsa sa ale môže pripraviť aj v rôznych iných variáciách, či už s mäsom alebo bez.
Pri tataráku ale často nastáva otázka jeho zdravotného rizika, keďže ide o surové mäso. Mnohých ľudí láka práve táto jeho špecifická chuť, ktorá však nie je úplne bez rizika. Keďže ale predávané mäso podlieha starostlivým veterinárnym kontrolám, závažné nákazy z konzumovania obľúbeného tataráku sú veľmi zriedkavé. Pozor si ale dávajte na mäso neznámeho pôvodu a to najmä v reštauráciách, kde nemáte istotu odkiaľ mäso pochádza. Správna reštaurácia by mala byť dôveryhodná úrovňou svojej hygieny hneď na prvý pohľad.
Tatarák z hovädzieho mäsa
Rýchly recept na klasický tatarák, ako ho všetci poznáte.
Ingrediencie:
- 600 g hovädzej sviečkovice
- 4 ks vaječného žĺtku
- čierne korenie
- soľ
- 1 pl worčestrovej omáčky
- 1 pl horčice
- 1 pl kečupu
- celozrnný chlieb
- trocha oleja
- 4 strúčiky cesnaku
Postup:
Mäso umyte, osušte a ostrým nožom naškriabte do misky. Mokrými rukami z mäsa vytvarujte štyri bochníky a rozložte ich na tanier. Urobte do nich jamku, do ktorej uložte žĺtok.
Cibuľu nakrájajte najemno a pridajte ju na tanier k mäsu spolu s horčicou a kečupom, ktorými si podávaný tatarák ochutíte. Chlieb nakrájaný na plátky opražte na troške oleja a podávajte ho potretý cesnakom a tatarákom.
Lososový tatarák
Chutný tatarák si môžete pripraviť z čerstvého alebo aj údeného lososa. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami z lososa.
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého lososa
- 1 pl čerstvého kôpru
- 1 šalotka
- 1 pl olivového oleja
- citrónová šťava
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Lososa, kôpor a šalotku si nakrájajte na drobné kúsky a vložte do misky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte čiernym korením a pridajte olivový olej. Dôkladne premiešajte a hotovo.
Lososový tatarák môžete servírovať aj s kúskom opečenej celozrnnej bagety.
Sójový tatarák
Sójový tatarák je zaujímavou vegánskou obmenou klasického hovädzieho tataráku.
Ingrediencie:
- 100 ml sójového granulátu
- 1 ks cibule
- vegeta
- kari korenie
- 1 pl mletej červenej papriky
- 1 kl mletého čierneho korenia
- 1 pl horčice
- 2 pl kečupu
- soľ
- celozrnné pečivo
Postup:
Sójový granulát varte približne 15 minút spolu so soľou, kari korením a vegetou. Po uvarení nechajte vychladnúť a vytlačte prebytočnú vodu. Ku granulátu pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie, kečup a horčicu. Dobre premiešajte a podávajte na kúsku celozrnného pečiva.
Vegánsky tatarák z cukety
Medzi recepty z cukety si môžete pridať aj tento rýchly a chutný pokrm. Podávať ho môžete s celozrnným pečivom alebo aj k zemiakom.
Ingrediencie:
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžica horčice
- štipka chilli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Cuketu si nastrúhajte na hrubo a vytlačte z nej šťavu. Na oleji si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Do hrnca si dajte cuketu a duste približne 5 minút na najnižšom plameni. Ochuťte sójovou omáčkou, pretlakom, horčicou, chilli, korením a orestovanou cibuľou a cesnakom.