Tarhoňa: Stredoeurópska variácia vaječných cestovín
Vaječné cestoviny tarhoňa v tvare malých guličiek sú na Slovensku veľmi známou ingredienciou. Málokto ale vie, že tarhoňa nemusí slúžiť len ako príloha k mäsu. Dajú sa z nej vytvárať rôzne chutné a zaujímavé jedlá a dá sa využiť dokonca aj v sladkých receptoch.
Jablková kaša z tarhone
Príkladom sladkej pochúťky z tarhone je tento recept na kašu s ovocím. Môžete si ho pripraviť ako jednoduchý a sladký obed.
Ingrediencie:
- 200 g špaldovej tarhone
- 500 ml vody
- 100 ml černicového sirupu
- 1 jablko
- 1 čl škorice
- 100 g sušeného ovocia
- 1 pl strúhaného kokosu
- 1 pl slnečnicových semienok
- 1 pl tekvicových semienok
Postup:
Tarhoňu dajte variť do hrnca s vodou. Keď začne vrieť znížte teplotu, pridajte sirup, škoricu a varte na miernom plameni približne 10 minút. Potom k tarhoni pridajte nastrúhané jablko, kokos, sušené ovocie a semienka. Všetko dobre premiešajte a odstavte z ohňa. Podávajte poliate černicovým sirupom.
Zeleninový šalát s tarhoňou
Recept na šalát so zeleninou, ktorý môžete podávať ako ľahkú a zdravú večeru.
Ingrediencie:
- 200 g tarhone
- ½ hlávky kapusty
- 1 cibuľa
- 10 cherry paradajok
- 100 g čiernych olív
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 lyžice bieleho jogurtu
- pažítka
Postup:
Tarhoňu najprv opečte na plátku masla. Potom ju zalejte vodou cca 1,5 cm nad tarhoňu a priveďte k varu. Varte približne 5 minút, potom odstavte, prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť. K hotovej tarhoni pridajte kapustu nastrúhanú najemno, nakrájanú cibuľu, cherry paradajky a olivy. Všetko dobre premiešajte, dochuťte korením a môžete podávať. Na tanieri šalát ozdobte bielym jogurtom a nasekanou pažítkou.
Hovädzí stroganov s celozrnnou tarhoňou
Tarhoňa má ako väčšina cestovín aj svoj celozrnný variant, ktorý je považovaný za zdravší. Vyskúšajte recept na celozrnnú tarhoňu a chutný hovädzí stroganov. Hovädzie mäso v recepte môžete nahradiť aj za kuracie, ktoré sa vám uvarí rýchlejšie.
Ingrediencie:
Tarhoňa
- 250 g celozrnnej tarhone
- 1 pl olivového oleja
- nasekaná petržlenová vňať
Stroganov
- 500 g hovädzieho mäsa
- 1 hrnček hovädzieho vývaru
- 50 ml bieleho jogurtu
- 1 červenú cibuľu
- 3 šampiňóny
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 pl paradajkového pretlaku
- 1-2 pl dijónskej horčice
- 1-2 pl masla ghee
- mleté čierne korenie
- soľ
- bylinky podľa chuti
Postup:
Tarhoňu si uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Po uvarení do nej vmiešajte olivový olej a petržlenovú vňať.
Mäso si nakrájajte na tenké rezance. V hrnci rozpusťte maslo ghee, pridajte červenú cibuľu, cesnak, šampiňóny, kúsky mäsa a opekajte pár sekúnd. Potom dochuťte korením, prípadne bylinkami podľa chuti a zalejte vývarom. Pridajte paradajkový pretlak, horčicu, premiešajte a zakryte pokrievkou. Takto duste približne 1 hodinu a 30 minút, kým mäso zmäkne. Počas varenia môžete podľa potreby podlievať vývarom alebo vodou. Keď je mäso uvarené pridajte trocha bieleho jogurtu na zjemnenie.
Tarhoňa na zeleno so špargľou
Krémové rizoto z tarhone s množstvom zeleniny si určite zamilujete.
Ingrediencie:
- 250 g tarhone
- 15 výhonkov špargle
- 3 pl olivového oleja
- 1 väčší pór
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml suchého bieleho vína
- kôra a šťava z citróna
- 200 ml zeleninového vývaru alebo vody
- ½ hrnčeka mrazeného hrášku
- 2 pl masla
- pár vetvičiek petržlenovej vňate
- 5 pl strúhaného parmezánu
Postup:
Zo špargle odrežte konce výhonkov a zvyšné stonky nakrájajte na približne 1 cm hrubé kolieska. Stonky vložte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varte približne 3 minúty. Do druhého hrnca s osolenou vriacou vodou vložte tarhoňu a uvarte ju do mäkka.
Pór nakrájaný na prúžky a nadrobno nakrájaný cesnak opečte na panvici na troške oleja. Prilejte víno, pridajte citrónovú kôru a šťavu a všetko osoľte a okoreňte. Po chvíli pridajte vývar alebo vodu, hrášok a nechajte variť 2 minúty. K uvarenej zelenine primiešajte maslo a premiestnite ju do vyššej nádoby, v ktorej ju budete mixovať ponorným mixérom. Do vymixovanej zmesi pridajte uvarenú špargľu, nasekanú petržlenovú vňať a parmezán. Zeleninovú zmes nakoniec dobre premiešajte s tarhoňou a môžete podávať.
Chilli tarhoňa s paradajkami
Recept pre milovníkov pikantných jedál. Množstvo chilli korenia zvoľte podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie:
- 70 g semolinovej tarhone
- 80 g tofu
- 1 avokádo
- cherry paradajky
- 10 g sezamových semienok
- olivový olej
- sójová omáčka
- mleté chilli papričky
- mleté čierne korenie
Postup:
Tarhoňu pred varením osmažte na troške oleja do zlatista. Potom ju zalejte vodou a varte do mäkka. Tofu pokvapkané sójovou omáčkou a obalené v sezamových semienkach si opečte na panvici. K uvarenej tarhoni pridajte nakrájané cherry paradajky, podľa chuti mletú chilli papriku a pripravené tofu. Všetko dobre premiešajte a podávajte spolu s nakrájaným avokádom, ktoré sa k receptu úžasne hodí.