Sýte jesenné polievky

polévka recept, polievky recepty, krémová polievka, rýchle polievky

Dni sa pomaly predlžujú, teploty klesajú a so stromov čoskoro opadnú aj posledné listy. Značí to jediné – jeseň je v plnom prúde a pomaly sa blíži zima. A presne do týchto dní sa perfektne hodia polievky. Polievky zasýtia a zahrejú nie len náš žalúdok, ale aj dušu. Polievky sú jednoduché na prípravu a polievky recepty sú vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Niektoré rýchle polievky sú hotové do pár minút a výsledkom je zdravé, rýchle jedlo, ktoré zasýti, aj zahreje. 

Či už sú to klasické slovenské polievky, ako ich poznáme z domu, krémové polievky, alebo polievky pre deti – chutné a rýchle polievky sa hodia na každú príležitosť. Servírovať sa dajú ako rýchla zdravá večera, desiata, obed, alebo olovrant. V niektorých kultúrach sa polievka konzumuje aj na raňajky. 

Polievky recepty

Polievky recepty ponúkajú toľko rôznych možností, že nikdy neomrzia. S mäsom, alebo bez, krémové, alebo s cestovinami, knedličkami, alebo haluškami, rýchle polievky, alebo tradičné slovenské polievky, na ktoré si treba vyhradiť viac času. Sýte, horúce a ideálne na krátke jesenné a zimné dni – také sú pestré jesenné polievky recepty.

1

Rýchla polievka Hokkaido

Táto rýchla polievka patrí medzi krémové polievky recepty, ktoré vyžadujú minimum krájania, ingrediencií a kuchárskych zručností. Hotová je prakticky za pár minút a hokkaido polievka je ideálna ako rýchla zdravá večera, alebo desiata. Zaručene zasýti, ale aj zahreje a to aj vďaka chilli a zázvoru – ingredienciám, ktoré prirodzene zahrievajú organizmus. A ak vynecháte chilli, táto polievka jednoznačne patrí medzi polievky pre deti. 

Ingrediencie:

  • 1 kg hokkaido tekvice
  • 500 ml kuracieho, alebo zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mlieka 
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • chilli podľa chuti 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1 menšia cibuľa 
  • ½ čajovej lyžičky škorice 
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Hokkaido tekvicu rozkrojte, vydlabte semienka lyžicou a nakrájajte na pásiky. Trúbu predhrejte na 180 C. Hokkaido tekvicu rozložte na papier na pečenie, osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a zmiešajte s pretlačeným cesnakom. Pečte, až kým tekvica nie je zľahka skaramelizovaná a opečená. Medzi tým si očistite a nakrájajte zázvor. Keď je tekvica upečená, všetky ingrediencie vložte do misy a rozmixujte ponorným mixérom do hladka. 

Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť tekvicovými semiačkami. Tie kúpite napríklad na e-shope Grizly.sk.

2

Paradajková polievka so syrom a cuketou

Je viacero možností, ako sa pristupovať k paradajkovej polievke. Taliani by si zrejme o paradajkovej polievke tak, ako ju poznáme z jedální, pomysleli svoje. Jej chuť je však nezameniteľná a môže vyvolať veľa príjemných spomienok. Na druhú stranu svieža, pravá talianska paradajková polievka má tiež svoje čaro a prinesie trochu slnka do sychravých jesenných dní. Tento polievka recept navyše patrí medzi rýchle polievky, ktoré sú hotové do pol hodiny a určite patrí medzi obľúbené polievky pre deti.

Ingrediencie:

  • 400 g paradajky v konzerve
  • 140 g paradajkový pretlak
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku 
  • 1 stredne veľká cuketa 
  • bazalka
  • oregano
  • čierne korenie
  • soľ
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • tvrdý syr ementál, parmezán, alebo iný syr podľa chuti 
  • 1 lyžica cukru

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a osmažte na olivovom oleji do zlatista. Pridajte paradajky z konzervy a paradajkový pretlak, osoľte a okoreňte. Pridajte nasekané bylinky, ak nemáte čerstvé, môžete pokojne použiť sušené a priveďte k varu. Zalejte zeleninovým vývarom, dobre premiešajte a pár minút povarte. Ak sa vám polievka zdá príliš kyslá, pridajte polievkovú lyžicu soli. Kým sa polievka varí, nastrúhajte cuketu na hrubom strúhadle. Pridajte do polievky a ešte pár minút povarte. Odstavte z plameňa a servírujte s nastrúhaným syrom a bylinkami.

TIP: Ak ste milovníkmi letných receptou a voňavých byliniek, vyskúšajte recepty s bazalkou

3

Marocká polievka z červenej šošovice

Tento polievka recept vás teleportuje do severnej Afriky, priamo na marocký trh, kde to vonia korením a hrá farbami. Aj keď táto marocká polievka nepatrí medzi rýchle polievky, na prípravu je stále nenáročná a je prevoňaná korením, ktoré vás navyše zahreje počas sychravých jesenných a zimných dní. Dôležitou ingredienciou v tejto polievke je červená šošovica, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie a najvýživnejšie strukoviny.

Ingrediencie:

  • cibuľa
  • mrkva
  • 2 stonky zeleru 
  • 1-2 mrkvy 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 1 a ½ lyžičky čierneho korenia 
  • 1 a ½ lyžičky kurkumy 
  • 1 lyžička rímskej rasce 
  • 1 lyžička škorice
  • kúsok zázvoru, alebo 1 lyžička mletého zázvoru
  • chilli podľa chuti 
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky 
  • 1 konzerva paradajok 
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 pohár hnedej šošovice
  • 1 pohár červenej šošovice
  • 1 konzerva cíceru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • čerstvý nasekaný koriander
  • citrónová šťava z 1 citróna 
  • olivový olej

Postup:

Očistite cibuľu a nakrájajte na malé kocky. Zeler a mrkvu nakrájajte na jemno a všetko spolu smažte na miernom plameni približne 5 minút. Pridajte všetko soľ, korenie a najemno nasekaný, alebo pretlačený cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty.  Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, hnedú a červenú šošovicu a cícer. Priveďte k varu a po 5 minútach pridajte zeleninový vývar. Stlmte plameň a varte približne 45 minút až pokým nebude šošovica úplne uvarená. Na záver pridajte citrónovú šťavu. Servírujte posypané čerstvým koriandrom.

4

Hutná fazuľová polievka s údeným mäsom

Táto hutná a sýta polievka reprezentuje slovenské polievky. Pre svoju bohatosť a sýtosť ju pokojne môžeme považovať na hlavný chod, ktorý zahreje a zaručene zasýti. Výborne sa do nej hodia napríklad aj halušky do polievky.

Ingrediencie:

  • 1 pohár veľkej bielej fazule 
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 1 menšie údené koleno 
  • 1 pohár veľkých jačmenných krúpov
  • 1 petržlen 
  • 1 mrkva 
  • 2 lyžice oleja 
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca
  • mletá červená paprika 
  • bobkový list
  • petržlenová vňať

Postup:

S prípravou polievky treba začať už deň vopred, kedy si cez noc namočíme bielu fazuľu. Na druhý deň, keď začíname s prípravou polievky bielu fazuľu prepláchneme a spolu s údeným kolenom vložíme do hrnca. Veľké jačmenné krúpy tiež pred varením namočíme na nejaký čas do vody. Fazuľu a údené koleno zalejeme 2 litrami studenej vody a varíme približne hodinu. Jačmenné krúpy pridáme po 30 minútach varenia. 

Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky. 

Na panvici zohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu, cesnak a všetko korenie. Pridáme koreňovú zeleninu a trochu popražíme. 

Keď je fazuľa takmer mäkká pridáme zeleninu a varíme ďalších 30 minút. Keď sa údené koleno oddeľuje od kosti, vyberieme ho z polievky, nakrájame na menšie kúsky a vrátime naspäť. 

Servírujeme s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

5

Kapustovo-cviklová polievka recept

Táto rýchla polievka trochu pripomína boršč, ale je oveľa jednoduchšia a na prípravu rýchlejšia. Navyše je diétna a ľahká, takže ak sa snažíte zredukovať hmotnosť, tento polievka recept je pri diéte veľmi vhodný.

Ingrediencie:

  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • ½ hlávky, alebo 1 menšia červená kapusta 
  • 3 cvikle 
  • 1 liter zeleninového vývaru 
  • soľ
  • čierne korenie 
  • rasca
  • bobkový list 
  • 2 lyžice oleja

Postup:

 Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu a keď je osmažená do sklovita, pridáme pretlačený cesnak a korenie. Následne do hrnca vložíme na jemné pásiky nakrájanú, alebo nastrúhanú červenú kapustu a podusíme. Po chvíli pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú cviklu, zalejeme vývarom a varíme, až pokým nie je zelenina mäkká.

Polievky sú ideálnym pokrmom do chladnejšieho počasia. Vychutnať sa dajú pod dekou z obľúbeného hrnčeku, alebo ako nedeľný obed. Ich príprava je jednoduchá, finančne nenáročná a zvládne ju naozaj každý.

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.