Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

Špargľa si získala prívlastok kráľovská na základe jej histórie. Poznali ju už starí Egypťania, Gréci či Rimania. Tak ako aj v histórií, tak aj dnes, je špargľa stále oceňovaná kvôli jej priaznivým účinkom na organizmus. Práve vďaka nim ju odborníci na výživu často považujú za elixír zdravia a mladosti.
Účinky špargle
Špargľa je veľmi dobre stráviteľná a ľahká potravina. Obsahuje množstvo vody, vlákniny, bielkovín a málo tukov, preto sa nedajú poprieť jej dietologické vlastnosti. Do pestrého jedálnička by ste ju ale nemali zaradiť len počas diéty. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov, presnejšie vitamíny skupiny B, C a E. Rovnako sa v nej nachádza aj zinok, železo a napríklad aj horčík. Vďaka účinkom týchto látok si ako zelenina zaslúžila prívlastok elixír zdravia a mladosti. Pomáha udržiavať zdravý cievy systém a srdce, podporuje činnosť čriev a priaznivo pôsobí aj pri detoxikácií organizmu. Má liečivé účinky pri ekzémoch, kožných problémoch a dobre pôsobí aj na kvalitu vlasov a nechtov. Navyše je prínosom aj pri chorobách močového mechúra, obličiek, pečene a žlčníka.
Druhy špargle
Existujú tri farebne odlíšené druhy špargle a to je špargľa biela, špargľa zelená a špargľa fialová. Okrem toho sú však aj bielo-fialové a zeleno-fialové odrody.
Na varenie je najvhodnejšia špargľa biela, ktorá sa považuje za najjemnejšiu a najlahodnejšiu. Odlišuje sa aj tým, že má hrubšiu stonku. Zelená špargľa má naopak stonku tenšiu a má viac horkastú a intenzívnu chuť.
Ako pripraviť špargľu
Pred varením je dôležité si špargľu očistiť. So špeciálnou škrabkou na špargľu alebo aj obyčajnou na zemiaky odstráňte pred varením zo špargle jej drevnatú kôru. Nezanedbajte to. Zvyšky drevnatej kôry na špargli môžu spôsobiť že bude po varení horká. Na varenie sa používajú vyššie hrnce, v ktorých sa špargľa varí postojačky. Špičky špargle by pri varení mali smerovať hore, aby sa nerozvarili. Varte ju približne 10 až 15 minút. Do vody pridajte soľ, lyžičku cukru a masla, prípadne pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá uchová jej farbu.
Recepty
Inšpirujte sa jednoduchými receptami so špargľou a skúste zaradiť túto lahodnú zeleninu aj do vašej kuchyne.
Krémová špargľová polievka
Ingrediencie:
- 500 g bielej špargle
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 1 lyžica masla
- 2 žĺtky
- štipka soli
- štipka kryštálového cukru
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Zo špargle odrežte drevnaté konce, ošúpte a nakrájajte ju na cca 2 cm kúsky. Hlavičky si odložte, ozdobíte nimi hotovú polievku. Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky. Do teplého vývaru pridajte kúsky špargle, okrem hlavičiek a zemiaky. Osoľte a varte na miernom ohni do zmäknutia.
Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu a orestujte ju na masle. Po orestovaní ju pridajte do hrnca k špargli a zemiakom. V miske si vyšľahajte žĺtky s trochou studeného vývaru a taktiež ich pridajte do hrnca. Chvíľu ohrejte, odstavte a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ochuťte soľou, cukrom a rozmixujte tyčovým mixérom na hladký krém.
Hlavičky špargle si na záver môžete pripraviť na pare a ozdobiť nimi pripravenú polievku.
Špargľa s holandskou omáčkou
Špargľa s holandskou omáčkou patrí medzi obľúbené recepty zo špargle. Takto pripravenú ju môžete podávať ako ľahké hlavné jedlo alebo aj ako prílohu k mäsu.
Ingrediencie:
Špargľa
- zväzok zelenej špargle
- soľ
- cukor
- maslo
Holandská omáčka
- 300 g masla
- 2 žĺtky
- 2-3 lyžice bieleho vína
- šťava z ½ citróna
- soľ
- čierne korenie
- sladká smotana podľa potreby
Postup:
Spodné 2/3 špargle si očistite. Očistenú ju dajte variť do vody so štipkou soli a cukru. Uvarenú špargľu ešte na cca 3 minúty osmažte na panvici na masle.
Medzitým si pripravte holandskú omáčku. Maslo nechajte rozpustiť a prelejte ho do nádoby, v ktorej ho necháte odstáť, aby sa oddelila syrovátka, tá odstane naspodku. Po oddelení si z nádoby odlejte čisté maslo.
Do misky pridajte žĺtky, biele víno, citrónovú šťavu, štipku soli, štipku čierneho korenia a metličkou všetko vyšľahajte, aby vznikla hustá zmes. Potom k zmesi postupne, za stáleho šľahania, pridávajte maslo. Maslo by pritom malo byť ešte teplé. Vzniknutá omáčka by mala mať polotekutú konzistenciu, ak by bola príliš hustá, môžete použiť sladkú smotanu.
Na záver už len stačí pripravenou holandskou omáčkou poliať špargľu a pokrm je pripravený.
Grilovaná špargľa s prosciuttom
Rýchly recept na obed alebo večeru. Ku grilovanej špargli môžete podávať napríklad zeleninový šalát alebo varené zemiaky. Vďaka zapečeniu bude pripravená špargľa krásne chrumkavá.
Ingrediencie:
- 500 g zelenej špargle
- 100 g šunky prosciutto
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- soľ
- cesnakové korenie
- 2 pl olivového oleja
Postup:
Špargľu si očistite a odstráňte z nej spodnú drevnatú časť. Zviažte 3 až 5 kúskov špargle šunkou prosciutto. Obalené kúsky naukladajte na plech, kde ich ešte posypte nastrúhaným parmezánom, soľou, cesnakovým korením a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte pri 200 °C približne 10-15 minút.
Zapečené cestoviny so špargľou
Ingrediencie:
- 1 zväzok bielej špargle
- 250 ml sladkej smotany
- 150 g cestoviny
- 100 g kuracej šunky
- 150 g nastrúhaného syru
- maslo
- mletý muškátový oriešok
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Cestoviny si uvarte podľa návodu na obale. Medzitým si očistite špargľu a nakrájajte ju na malé kúsky, šunku nakrájajte na kocky alebo plátky. Všetky suroviny budete vrstviť. Najprv si na plech rozložte uvarenú cestovinu. Na ňu navrstvite špargľu. Okoreňte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Pridajte vrstvu nakrájanej šunky. Na vrstvu šunky pridajte kúsky masla. Na záver všetko zakryte nastrúhaným syrom a zalejte smotanou. Zapekajte približne 10 minút na 190 °C, dozlatista.