Sekaná, karbonátky, musaka: Mleté mäso v hlavnej úlohe

Kapustové karbonátky

Kapustové karbonátky sú známym pokrmom. Je možné ich pripraviť aj bez mäsa pri vegetariánskom jedálničku. V tomto prípade vám ale ukážeme ako ich pripraviť s mletým mäsom.

Ingrediencie:

  • 600 g mletého mäsa
  • 80 g tvarohu
  • hrsť kôpru
  • soľ
  • 200 g bielej kapusty
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

V miske zmiešajte mleté mäso so štipkou soli, čierneho korenia a pretlačeným cesnakom. Kapustu umyte a nastrúhajte čo najjemnejšie. Primiešajte ju k mäsu. V druhej miske si najprv samostatne zmiešajte tvaroh s vajíčkom a potom ho tiež pridajte k mäsu. Nakoniec pridajte kôpor. Zo zmesi vytvarujte malé guľôčky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri 180°C približne 30 minút. Karbonátky môžete skombinovať so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.

Domáca sekaná so syrovou kôrkou

Chrumkavá syrová kôrka vytvorí z domácej sekanej novú chutnú kombináciu, ktorú si určite zamilujete.

Ingrediencie:

  • 1 kg mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 ks toastového chleba
  • 2 lyžice horčice
  • 2 vajcia
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 lyžica strúhanky
  • 1 vaječný bielok
  • 75 g syra
  • soľ
  • čierne korenie
  • sladká paprika

Postup:

Cibuľu nasekajte na hrubo. Toastový chlieb nechajte chvíľu odmočiť vo vode. Potom ho zmiešajte s cibuľou, horčicou a mletým mäsom. Okoreňte čiernym korením, paprikou a osoľte. Z hmoty vytvarujte šišky a vložte ich na plech vymastený maslom. Pečte pri 200°C približne 30 minút. Petržlenovú vňať a pažítku nasekajte. Zmiešajte ich so sladkou paprikou, strúhankou, bielkom a nastrúhaným syrom. Zmes rozotrite na sekanú a pečte pri rovnakej teplote ešte asi 15 minút. Sekanú môžete podávať k opekanej zelenine alebo napríklad zemiakom.

Musaka

Musaka je tradičné balkánske jedlo, jeho najznámejší variant je Musaka grécka. Ide o chutný pokrm z mletého mäsa, zemiakov, baklažánu a ďalšej zeleniny zaliatej chutnou omáčkou.

Ingrediencie:

Mäsová zmes

  • 1 kg baklažánu
  • zemiaky
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 500 g mletého mäsa
  • 3 paradajky
  • 1 čl škorice
  • ½ čl soli
  • ½ čl mletého čierneho korenia
  • ½ čl oregana
  • 1 dl vody

Omáčka

  • 4 pl masla
  • 4 pl hladkej múky
  • ½ pl soli
  • štipka čierneho korenia
  • 2 vajcia
  • 1 l mlieka
  • syr

Postup:

Zemiak a baklažán očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Opečte ich spolu na rozpálenom oleji do zlatista. Cibuľu očistite, nakrájajte na malé kúsky a opražte spolu s mletým mäsom. Postupne k nej pridajte korenie, nakrájané paradajky a podlejte vodou. Varte na miernom plameni približne 25 minút, kým sa voda neodparí. Pokračujte prípravou omáčky. Na miernom plameni vymiešajte múku s maslom. Pridajte mlieko, soľ, korenie a priveďte k varu. Omáčku chvíľu povarte, odstavte a primiešajte k nej vajcia.

Na pekáč rozložte baklažány spolu so zemiakmi, potom vrstvu mäsa a všetko zalejte omáčkou a posypte syrom. Pečte pri 180°C približne 45 minút, kým bude syr na vrchu hnedastý a chrumkavý.

Tip: Inšpirujte sa najlepšími receptami z baklažánu.

Zapekaný karfiol s mletým mäsom

Ingrediencie:

  • 100 g mletého bravčového mäsa
  • 140 g predného hovädzieho mäsa bez kosti
  • 400 g karfiolu
  • 30 g cibule
  • 2 vajcia
  • 30 g strúhanky
  • 10 g masla
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Očistený a nakrájaný karfiol uvarte vo vode. Umyté mäso pomeľte. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a mleté mäso. Mäso osoľte a okoreňte a po chvíli k nemu primiešajte vajcia. Na vymastený pekáč uložte vrstvu karfiolu, vrstvu mäsa, posypte strúhankou, pokvapkajte maslom a dajte zapiecť pri 180°C, kým bude povrch zlatistý.

Prívarok s karfiolovými karbonátkami

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na karfiolové karbonátky s mletým mäsom podávané na zemiakovom prívarku.

Ingrediencie:

Karbonátky

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • ½ karfiolu
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • soľ
  • strúhanka

Prívarok

  • 1 kg zemiakov
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 pl hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • mletá sladká paprika
  • mleté čierne korenie
  • kôpor
  • hnedý cukor
  • ocot
  • maslo

Postup:

Na masle opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájané zemiaky, cesnak, soľ, mletú papriku, čierne korenie, bobkový list. Chvíľu opekajte a potom pridajte mlieko zmiešané s hladkou múkou. Prívarok nechajte variť. Na záver ho podľa chuti dochuťte hnedým cukrom a octom. Po dovarení pridajte nakrájaný čerstvý kôpor.

Karbonátky si pripravte zmiešaním mletého mäsa, nadrobno nakrájaného karfiolu, soli, čierneho korenia, vajíčka, strúhanky, nadrobno nakrájanej cibule a pretlačeného cesnaku. Zo zmesi vytvarujte okrúhle karbonátky ešte raz ich obaľte v strúhanke a dajte piecť do rúry pri 180°C približne 60 minút. Servírujte navrch prívarku.

Mleté mäso s cícerovou nátierkou

Cícerová nátierka známa ako hummus sa skvelo hodí ako dip k čerstvej zelenine alebo nátierka na chlieb. Skúste si ju pripraviť aj v tejto netradičnej kombinácií s mletým mäsom a orieškami.

Ingrediencie:

Hummus

  • 800 g cíceru s konzervy
  • trocha šťavy z cícerovej konzervy
  • šťavy z 2 citrónov
  • štipka rasce
  • 150 ml tahini pasty
  • štipka soli

Mäsová zmes

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • mandle
  • 1 cibuľa
  • hrsť píniových orieškov
  • ½ lyžice škorice
  • štipka čierneho korenia
  • 1 lyžička mletého nového korenia
  • ½ lyžičku údenej papriky
  • olivový olej
  • lyžička majoránky
  • soľ

Postup:

Všetky ingrediencie na hummus rozmixujte na hladký krém. Pri servírovaní môžete nátierku zaliať olivovým olejom a posypať mletou paprikou. Pokračujte prípravou mäsovej zmesi. Cibuľu nakrájajte na drobno a na olivovom oleji ju opražte do zlatista. Pridajte mleté mäso, všetko korenie a za stáleho miešania chvíľu opekajte. Nakoniec primiešajte píniové oriešky a mandle. Servírujte s čerstvou zeleninou a pita chlebom.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.