Rýchla večera 5x inak
Tekvicové placky
Tekvica je všestranná potravina z ktorej sa dajú pripraviť hlavné chody, no rovnako aj chutné dezerty. Vyskúšajte si pripraviť tieto chutné a zdravé tekvicové placky so syrom. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami z tekvice a prečítajte si viac aj o jej blahodárnych účinkoch.
Ingrediencie:
- 700 g ošúpanej maslovej tekvice
- 150 g tvrdého syra
- 3 vajíčka
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice ryžovej múky
- 1 lyžička morskej soli
- hrsť lístkov čerstvého oregana
- 1 lyžica repkového oleja
- 100 g bieleho jogurtu
Postup:
Tekvicu ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Syr nastrúhajte najemno a pridajte k tekvici. Potom pridajte vajíčka, pretlačený cesnak, ryžovú múku, soľ a oregano. Všetko dobre premiešajte. Z cesta vytvarujte placky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri 200°C približne 15 minút. Potom placky otočte a pečte ďalších 15 minút.
TIP: K tekvicovým plackám sa skvelo hodí domáci cesnakový dip, ktorý pripravíte zmiešaním kyslej smotany, pretlačeného strúčiku cesnaku, nasekanej jarnej cibuľky a najemno nastrúhaného syra.
Jednoduchá domáca pizza
Kto by nemiloval pizzu? Vyskúšajte si pripraviť toto zdravé cesto na pizzu, ktoré je hotové za pár minút a môžete ho skombinovať s oblohou, ktorú máte najradšej.
Ingrediencie:
- 2 tégliky bieleho jogurtu
- 2 tégliky polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 1 čl sódy bikarbóny
- štipka soli
- štipka oregana
- paradajky
- šunka
- strúhaný syr
Postup:
Do misky vložte 2 tégliky jogurtov. Do prázdnych téglikov si odmerajte múku a primiešajte ju k jogurtu. Ďalej pridajte vajcia, sódu bikarbónu, soľ a vymiešajte hladké cesto. Na vrch cesta poukladajte nakrájané paradajky, šunku, prípadne iné ingrediencie ktoré obľubujete a dajte piecť na 15 až 20 minút pri 180°C. Potom vyberte, pridajte nastrúhaný syr a dajte piecť ešte na 5 minút.
Brokolicová polievka
Teplá polievka sa skvelo hodí ako ľahká večera. Možností pri tom máte skutočne veľa, môžete si pripraviť kurací vývar alebo napríklad polievku so zeleninou ako karfiolovú, tekvicovú či napríklad túto jednoduchú brokolicovú.
Ingrediencie:
- 2 pl masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 ks brokolice
- 1 l mlieka
- soľ
- čierne korenie
- parmezán
Postup:
2 hlávky brokolice nakrájajte na malé ružičky. V hrnci roztopte maslo, pridajte k nemu strúčiky cesnaku, ružičky brokolice a podlejte vriacou vodou cca 3dcl. Zakryte pokrievkou a duste približne 6 minút. Potom do hrnca prilejte mlieko, pridajte štipku soli, čierneho korenia a keď polievka zovrie, rozmixujte ju tyčovým mixérom na krém. Polievku podávajte posypanú strúhaným parmezánom, prípadne s čerstvým celozrnným pečivom.
Rizoto s tuniakom
Jednoduchý recept na rizoto s tuniakom ochutené zdravou kurkumou. Prečítajte si viac o účinkoch kurkumy na naše zdravie.
Ingrediencie:
- 200 g jazmínovej ryže
- 1 konzerva tuniaka
- 1 ks cibule
- mrazená zelenina
- 3 hrste čerstvého špenátu
- soľ
- kurkuma
- kari korenie
- olej
Postup:
Ryžu uvarte podľa návodu na obale. Na panvici opečte nadrobno nakrájanú cibuľku a pridajte k nej zeleninu podľa vlastnej chuti. Potom pridajte čerstvý špenát, uvarenú ryžu a tuniaka z konzervy. Ochuťte soľou, kari korením a kurkumou. Všetko dobre premiešajte, krátko ohrejte a môžete podávať.
Zeleninové smoothie s jahodami
Smoothie nemusí byť iba letným osviežením či zdravými raňajkami. Pripraviť si ho môžete aj ako večerný pokrm, ktorý vás v tejto zeleninovej verzii určite zasýti.
Ingrediencie:
- 10 listov špenátu
- 2 ružičky brokolice
- 15 väčších jahôd
- 4 dcl vody
Postup:
Nakrájanú brokolicu uvarte vo vode do mäkka. Nechajte ju vychladnúť a potom ju rozmixujte spolu so špenátom, jahodami a vodou. Hotovo!