Zdravý perník

Ingrediencie na 1 porciu

Jablko30 g
Vajce1 kus
Mlieko sójové60 ml
Orechy zmes0.25 hrsť
Holandské kakao5 g
Kypriaci prášok do pečiva3 g
Cukor hnedý trstinový25 g
Múka ražná50 g
Perníkové korenie1 štipka

Perníky patria medzi tradičné recepty našich mamičiek, prečo si ho ale nedopriať v trochu odľahčenej verzii? Zmes orechov dodá perníku na chuti a jablko sa postará o to, aby bolo cesto vláčnejšie. Vďaka jablku navyše telu jednoducho dodáte dávku vlákniny.

 

Do misky dajte vajce a trstinový cukor, prisypte preosiatu a jemne namletú múku, prášok do pečiva, kakao a podľa chuti perníkové korenie.

Potom do zmesi po častiach prilievajte mlieko a pomaly miešajte tak, aby cesto bolo hladké a bez hrudiek.

 

Nakoniec si ošúpte jablko a nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Zmes obľúbených orieškov si na hrubo nasekajte a všetko dôkladne vmiešajte do cesta. Cesto potom vlejte do predom vymastenej a vysypanej (napríklad kokosom) formy.

 

Rúru predhrejte na 180° a pečte približne 30 minút. Špáradlom skontrolujte, či je perník hotový.

Môžete podávať napríklad poliate kvalitnou čokoládou s vysokým obsahom kakaa.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 677.7222 Kj

Bielkoviny7.54 g
Sacharidy3.73 g
Sacharidy z cukrov0.08 g
Tuky11.59 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)1.63 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.01 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina1.17 g
Sodík0.28 g
Vápnik1.03 g
Gi38

ALERGÉNY

  • Vajcia a výrobky z nich
  • Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
  • Podzemnica olejná (arašidy) a výrobky z nej
  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.