Zapečené zemiaky s treskou

Ingrediencie na 1 porciu

Maslo5 g
Zemiaky100 g
Vajce1 kus
Špenát čerstvý40 g
Treska pečená200 g
Gervais original30 g
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Petržlen vňať20 g
Orechy lieskové0.5 hrsť
Citrónová kôra čerstvá5 g

Dnes treska patrí medzi najchutnejšie morské ryby. Svedčí o tom aj fakt, že vo Veľkej Británii zjedia ročne okolo 136 miliónov porcií tejto ryby. Po treske odporúčame siahnuť predovšetkým v prípade, že sa snažíte vyhnúť tuku, keďže sa hodí k vyrysovaniu a redukcii hmotnosti. Použiť ju môžete ako zdroj bielkovín bez ďalších kalórií. Vďaka treske sa dá dobre korigovať množstvo živín v jedálničku a pritom chrániť svalovú hmotu.

 

Zemiaky predvarte v osolenej vode tak, aby zostali vo vnútri ešte stále trocha pevné. Nakrájajte ich na 0,5 cm silné plátky. Zároveň opláchnite špenát horúcou vodou, odkvapkajte a položte ho na bok.

V malej miske zmiešajte čerstvý syr, vajce, petržlenovú vňať, štipku soli a jeden strúčik prelisovaného cesnaku. Predhrejte si rúru na 200 °C.

 

Pripravte si menšiu nádobu na zapekanie, vymastite ju tukom a vyplňte dno polovicou zemiakov. Potom nasleduje vrstva špenátu, zalejte ju polovičným množstvom surovej zálievky a prekryte poslednou vrstvou zemiakov a následne zvyškom zálievky.

 

Zemiaky dajte piecť do rúry dozlatista. Medzitým si rozohrejte panvicu a na masle vypražte jemne osolené filety. Vyprážajte krátko a prudko.

 

Na záver môžete podľa chuti dosoliť a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou s trochou citrónovej kôry. Odporúčame rybu ešte posypať rozdrvenými lieskovými orieškami.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 690.283 Kj

Bielkoviny7.95 g
Sacharidy2.63 g
Sacharidy z cukrov0.08 g
Tuky12.55 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)2.26 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.41 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.95 g
Sodík0.07 g
Vápnik0.03 g

ALERGÉNY

  • Mlieko a výrobky z neho
  • Vajcia a výrobky z nich
  • Ryby a výrobky z nich
  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.