Zapečené zemiaky s treskou
Ingrediencie na 1 porciu
Maslo | 5 g | |
Zemiaky | 100 g | |
Vajce | 1 kus | |
Špenát čerstvý | 40 g | |
Treska pečená | 200 g | |
Gervais original | 30 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Petržlen vňať | 20 g | |
Orechy lieskové | 0.5 hrsť | |
Citrónová kôra čerstvá | 5 g |
Dnes treska patrí medzi najchutnejšie morské ryby. Svedčí o tom aj fakt, že vo Veľkej Británii zjedia ročne okolo 136 miliónov porcií tejto ryby. Po treske odporúčame siahnuť predovšetkým v prípade, že sa snažíte vyhnúť tuku, keďže sa hodí k vyrysovaniu a redukcii hmotnosti. Použiť ju môžete ako zdroj bielkovín bez ďalších kalórií. Vďaka treske sa dá dobre korigovať množstvo živín v jedálničku a pritom chrániť svalovú hmotu.
Zemiaky predvarte v osolenej vode tak, aby zostali vo vnútri ešte stále trocha pevné. Nakrájajte ich na 0,5 cm silné plátky. Zároveň opláchnite špenát horúcou vodou, odkvapkajte a položte ho na bok.
V malej miske zmiešajte čerstvý syr, vajce, petržlenovú vňať, štipku soli a jeden strúčik prelisovaného cesnaku. Predhrejte si rúru na 200 °C.
Pripravte si menšiu nádobu na zapekanie, vymastite ju tukom a vyplňte dno polovicou zemiakov. Potom nasleduje vrstva špenátu, zalejte ju polovičným množstvom surovej zálievky a prekryte poslednou vrstvou zemiakov a následne zvyškom zálievky.
Zemiaky dajte piecť do rúry dozlatista. Medzitým si rozohrejte panvicu a na masle vypražte jemne osolené filety. Vyprážajte krátko a prudko.
Na záver môžete podľa chuti dosoliť a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou s trochou citrónovej kôry. Odporúčame rybu ešte posypať rozdrvenými lieskovými orieškami.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 690.283 Kj
Bielkoviny | 7.95 g |
Sacharidy | 2.63 g |
Sacharidy z cukrov | 0.08 g |
Tuky | 12.55 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 2.26 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.41 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.95 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápnik | 0.03 g |
ALERGÉNY
- Mlieko a výrobky z neho
- Vajcia a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT