Zaalouk marocký šalát
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 0.5 kus | |
Cesnak | 1 strúčik | |
Jogurt biely 0 % tuku | 1 kus | |
Olej olivový | 1 ml | |
Olivy čierne | 1 kus | |
Baklažán | 0.5 kus | |
Chilli paprička | 1 kus | |
Soľ | 1 štipka | |
Rajčina | 2 kusy | |
Limetková šťava čerstvá | 1 ml | |
Koriander vňať | 1 hrsť | |
Rímska rasca | 1 štipka |
Vyskúšajte tento výborný šalát, ktorého základom je pečený baklažán a paradajky. Môžete ho pripraviť ako predkrm alebo aj ako prílohu a najlepšie za studena.
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 3 baklažány
- 500 g lúpaných paradajok
- limetka
- 1 červená cibuľa
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- koriander
- rasca
- čierne olivy
- cesnak
- chilli
- olivový olej
- himalájska soľ
- jogurt
Najprv si predhrejte rúru na 180 až 200 stupňov. Opláchnite baklažány, pozdĺžne ich nakrájajte a popichajte vidličkou. Rozrezané baklažány položte na plech vystaný papierom na pečenie a dajte piecť približne na 30 minút. Hotové baklažány spoznáte tak, že budú krásne mäkké.
Po upečení nechajte baklažány mierne vychladnúť a vidličkou vydlabte dužinu zo šupky. Dužinu nasekajte nožom alebo rozmixujte a dajte do misky. V miske ju pokvapkajte šťavou z limetky, aby nezhnedla.
Na olivovom oleji na panvici osmažte červenú cibuľku, pridajte olúpané paradajky a spoločne ohrejte. Ďalej pridajte zmes z baklažánu, prelisujte cesnak, pridajte koriandrovú vňať, rascu, šťavu z limetky, soľ a chilli.
Šalát je najlepšie podávať za studena, posypaný koriandrom, najemno nakrájanou cibuľkou, olivami a pokvapkaný olejom. Zaalouk môžete podávať so zapečeným pita chlebom, obľúbeným pečivom alebo ako náplň do tortilly.
Tip: Pred podávaním do šalátu ešte pridajte biely jogurt, ktorý príjemne zjemní chuť celého pokrmu.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 851.529 Kj
Bielkoviny | 17.34 g |
Sacharidy | 23.91 g |
Sacharidy z cukrov | 8.78 g |
Tuky | 3.03 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.23 g |
Vláknina | 7.4 g |
Vápnik | 107.05 g |
Gi | 0.23 |
ALERGÉNY
- Mlieko a výrobky z neho
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT