Vianočné recepty – kokosky bez lepku a bez cukru

Ingrediencie na 1 porciu

Kokos strúhaný100 g
Sirup agávový bio5 g
Vajce bielko3 kusy
Orechy kešu hrsť

1

Vaječné bielka vyšľahajte na kvalitný sneh a postupne pridávajte agávový sirup.

2

Potom všetko presuňte do horúceho vodného kúpeľa, v ktorom budete zmes šľahať tak dlho, až kým nebude teplá

3

Následne ju vyberte z kúpeľa a pre zmenu ju šľahajte dovtedy, pokiaľ nevychladne.

4

Po vychladnutí vmiešajte kokos a 50 gramov kešu orechov.

5

Pripravte si plech na pečenie, pečiaci papier a lyžicou naň poukladajte malé kopčeky cesta.

6

Pečte v rúre vyhriatej na 150 °C.

Správne vianočné recepty by sa určite nemali zaobísť bez receptu na kokosky. Kokosky sú jedným z najobľúbenejších vianočných cukroviniek a ich príprava je pomerne jednoduchá a rýchla. Navyše, v verzii nasledujúceho receptu sú dokonca bez lepku a bez cukru. Medzi ďalšie tradičné vianočné sladkosti patrí linecké alebo perníkové pečivo. Na ich výrobú sú primárne potrebné iba vaječné bielka a strúhaný kokos.

Ak rozmýšľate, ako využiť zvyšky žĺtok, skúste napríklad zdravý jablkový koláč bez lepku a bez cukru. Jablkový koláč je hotový za chvíľku, čím efektívne doženiete čas strávený pečením. Ak vás zas napr. zaujímajú kalorické tabuľky, zdravý jablkový koláč je na rozdiel od výživného kokosu o niečo menej kalorický.

Podrobný recept na kokosky bez lepku a bez cukru

Všetky vaječné bielka vyšľahajte na kvalitný sneh a postupne pridávajte jemný agávový sirup, prípadne akékoľvek iné sladidlo, ktoré si sami vyberiete. Akýkoľvek cukor je vždy vhodné nahradiť prírodným sladidlom (a to nielen v prípade, že vás zaujíma ketónová diéta). Potom všetko presuňte do horúceho vodného kúpeľa, v ktorom budete zmes šľahať tak dlho, až kým nebude teplá. Následne ju vyberte z kúpeľa a pre zmenu ju šľahajte dovtedy, pokiaľ nevychladne.

Po vychladnutí vmiešajte kokos a aspoň 50 gramov orechov. My osobne preferujeme hlavne kešu orechy, nakoľko sú bohatým zdrojom pre omega 3 mastné kyseliny.

Teraz si už pripravte plech na pečenie, pečiaci papier a lyžicou naň poukladajte malé kopčeky cesta.

Pečte v rúre vyhriatej na 150 °C. Po upečení kokosky bez lepku a bez cukru opatrne odlepte od papiera na pečenie a uložte do uzatvárateľnej nádoby, aby kokosky neztvrdli. Takto uskladnené vydržia chutné a čerstvé pokojne aj niekoľko týždňov.

Iné vianočné recepty

Pokiaľ máte radi zdravé alternatívy pre maškrtenie bohaté na omega 3 mastné kyseliny a zaujímajú vás kalorické tabuľky, či zdravé tuky, venujete sa ketónovej diéte, alebo iba radi skúšate nové vianočné recepty, neváhajte si pozrieť aj náš ďalší článok popisujúci ideálne vianočné recepty, alebo článok o zdravých raňajkách bez lepku.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 356.412 Kj

Bielkoviny5.75 g
Sacharidy4.15 g
Sacharidy z cukrov0.78 g
Tuky5.78 g
Vláknina7.21 g
Sodík0.08 g
Gi30

ALERGÉNY

  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
  • Vajcia a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.