Tradičná vianočka

Ingrediencie na 1 porciu

Maslo20 g
Mlieko polotučné33 ml
Vajce1 kus
Hrozienka20 g
Soľ1 štipka
Muškátový oriešok mletý1 g
Citrónová kôra čerstvá1 g
Mandle lúpané plátky20 g
Vajce žĺtok1 kus
Cukor hnedý trstinový20 g
Múka špaldová celozrnná80 g
Droždie sušené (10g)0.2 balenie

Tradičná vianočka síce nie je príliš diétna, ale aj tak sa dá upiecť v zdravšom variante, napríklad so špaldovou múkou a kvalitným trstinovým cukrom.

Celozrnná múka obsahuje množstvo živín, podobne aj trstinový cukor na rozdiel od ich rafinovaných bielych variant.

 

Najprv si do väčšej misky nasypte múku, cukor, štipku soli, trocha muškátového orieška, citrónovú kôru podľa chuti a všetko spolu premiešajte.

 

V hrnci si zatiaľ rozohrejte maslo a tiež ho pridajte k sypkej zmesi. Potom pridajte aj vajce, hrozienka a podľa potreby prilievajte vlažné mlieko.

 

Zo všetkých ingrediencií vypracujte vláčne cesto. Môžete kľudne použiť aj kuchynského robota. Hotové cesto prekryte utierkou a dajte kysnúť do tepla aspoň na hodinu.

 

Keď je cesto vykysnuté, vyklopte ho na pomúčený val a rozdeľte ho na časti, z ktorých budete pliesť vianočku. Upletenú vianočku potrite žĺtkom a posypte podľa chuti hrozienkami a mandľami.

 

Vianočku umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte aspoň pol hodinu kysnúť. Pečte vo vyhriatej rúre na 180° asi 10 minút, potom stiahnite teplotu na 150° a pečte ešte pol hodinu.

Tip: Vynikajúca a zdravá je tiež orechová vianočka. Oriešky môžu poslúžiť ako ďalšia zdravá náhrada múky a orechová vianočka sa bude na vianočnom stole vynímať rovnako dobre ako tá klasická.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 838.9009 Kj

Bielkoviny9.38 g
Sacharidy4.23 g
Sacharidy z cukrov0.19 g
Tuky11.71 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)3.97 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.3 g
Cholesterol0.39 g
Vláknina0.32 g
Sodík0.07 g
Vápnik0.05 g
Gi0.15

ALERGÉNY

  • Mlieko a výrobky z neho
  • Vajcia a výrobky z nich
  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.