Špenátovo-artičoková zmes

Ingrediencie na 1 porciu

Cibuľa1 kus
Cesnak1 strúčik
Mlieko nízkotučné 0,5 % tuku40 ml
Kuracie mäso50 g
Syr eidam 20 % tuku10 g
Špenát čerstvý40 g
Strúhanka20 g
Quinoa30 g
Syr feta20 g
Olej kokosový3 ml
Maslo ghee7 g
Múka pohánková celozrnná7 g
Artičoky v slanom náleve90 g

Špenát sa právom radí medzi superpotraviny. Obsahuje totiž veľké množstvo prospešných antioxidantov. Je tiež skvelý pre náš zrak, takže je rozhodne dobré si ho občas dopriať v chutnom porkme.

 

Najprv si pripravte quinou. Namočte ju na 5 až 10 minút do studenej vody a potom vodu zlejte. Quinou dajte uvariť do čerstvej, mierne osolenej vody a varte asi 15 minút. Nakoniec odstavte z platne a nechajte ešte 5 minút dojsť.

 

Na rozpálenej panvici orestujte s kvapkou oleja cibuľu a roztlačený cesnak. Dajte pozor, aby vám cesnak nezhorkol. Potom pridajte listový špenát a nechajte ho zvädnúť. Artičoky zlejte, nakrájajte a primiešajte do zmesi na panvici. Znížte teplotu na minimum a nechajte všetko ohrievať.

 

Na druhej panvici zatiaľ rozpusťte trochu masla ghee, pridajte múku, mlieko a priveďte za stáleho miešania k varu. Potom prisypte nastrúhaný eidam a nechajte ho rozpustiť v omáčke.

Vo väčšej mise si zmiešajte uvarenú quinou, zmes so špenátom, syrovú omáčku, syr feta nakrájaný na kocky a kuracie prsia nakrájané na menšie rezance. Dôkladne všetko premiešajte a vysypte do vopred vymazaného pekáča.

 

Celozrnnú strúhanku zmiešajte s olejom a prilejte na pekáč. Pečte pri 180 °C 25 minút.

Pred podávaním nechajte chvíľku vychladnúť.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 357.326 Kj

Bielkoviny2.42 g
Sacharidy12.37 g
Sacharidy z cukrov0.05 g
Tuky2.75 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)1.67 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.21 g
Cholesterol0.03 g
Vláknina3.14 g
Vápnik4.01 g

ALERGÉNY

  • Mlieko a výrobky z neho
  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.