Šalát z quinoi
Ingrediencie na 1 porciu
Horčica plnotučná | 1 g | |
Brokolica | 30 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Med včelí (7g) | 1 lyžička | |
Brusnice sušené | 10 g | |
Orechy zmes | 0.5 hrsť | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Cícer v slanom náleve | 40 g | |
Quinoa varená | 50 g | |
Ocot balzamikový | 1 g | |
Zemiaky batáty pečené | 30 g |
Bielkoviny nie je nutné brať len z mäsa, ich zdrojom sú aj obilniny. Teplý šalát je skvelý len tak, ako hlavné jedlo, no uplatnenie nájde aj ako príloha.
Quinou pred varením dajte na 10 až 15 minút do vody. Potom vodu zlejte a quinou dajte variť do vriacej vody. Pomer by mal byť 1:2 (quinoa: voda). Hotová je za 15 až 20 minút, poznáte to podľa toho, že budú semienka priehľadné. Dajte pozor na to, že quinoa, rovnako ako iné obilniny, ľahko získa objem, tak to s dávkovaním neprežeňte. Aj malá porcia sa nakoniec môže ukázať ako dostatočná.
Batáty si umyte, nakrájajte na kocky a upečte v rúre predhriatej na 180 stupňov. Brusnice dajte zmäknúť do vody. Cícer si prepláchnite. Brokolicu sparte horúcou vodou a nakrájajte na malé ružičky.
Ďalej si pripravte dresing z medu, horčice, olivového oleja a balzamikového octu. Potom je na vašej chuti. Skúste dať jednu lyžicu všetkého a ďalej dochucujte.
Upečené batáty, uvarený a opláchnutý cícer, brusnice, brokolicu a oriešky zmiešajte s quinoou.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 457.9123 Kj
Bielkoviny | 1.27 g |
Sacharidy | 8.16 g |
Sacharidy z cukrov | 0.64 g |
Tuky | 7.1 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.89 g |
Vláknina | 0.98 g |
Sodík | 7.01 g |
Vápnik | 0.02 g |
Gi | 65.25 |
ALERGÉNY
- Horčica a výrobky z nej
- Podzemnica olejná (arašidy) a výrobky z nej
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
- Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT