Šalát so špargľou a kozím syrom
Ingrediencie na 1 porciu
Olej olivový | 5 ml | |
Rajčiny cherry | 1 hrsť | |
Med včelí (7g) | 1 lyžička | |
Orechy vlašské | 0.5 hrsť | |
Špargľa zelená | 5 kusů | |
Šampiňóny čerstvé | 50 g | |
Cuketa | 0.5 kus | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Syr kozí čerstvý | 20 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Ocot balzamikový | 1 g |
Konzumácia špargle ma pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Špargľa obsahuje veľké množstvo vlákniny a vitamínov: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovú, kyselinu asparagovú, esenciálne oleje alebo riboflavin. Zo stopových prvkov obsahuje vápnik, fosfor, horčík, draslík, zinok, železo a jód.
Špargľa má tiež nízky obsah cukru a nízku energetickú hodnotu- 25 kcal/85 Kj na 100g, hodí sa teda aj ako diétna potravina.
Špargľu umyte, odrežte hlavičky, stonky nakrájajte na menšie kúsky a varte v osolenej vode približne 7 minút. Uvarenú špargľu vyberte a nechajte odkvapkať.
Rozohrejte 1 lyžicu oleja a krátko na nej osmažte očistené a nakrájané šampiňóny. Osoľte a okoreňte čiernym korením podľa chuti. Na panvicu pridajte cherry paradajky, krátko osmažte a pokvapkajte balzamikovým octom.
Zmes presuňte do misky a premiešajte spolu so špargľou a nadrobno nakrájanou cuketou. Cuketu môžete použiť surovú alebo ju na krátko opiecť na panvici. Orechy posekajte a taktiež vmiešajte do šalátu.
Šalát ochuťte zálievkou vytvorenou zmiešaním citrónovej šťavy, medu, zvyšného oleja, posypte orechy a poukladajte plátky kozieho syra.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 666.827 Kj
Bielkoviny | 5.67 g |
Sacharidy | 14.89 g |
Sacharidy z cukrov | 0.95 g |
Tuky | 8.01 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.08 g |
Vláknina | 3.46 g |
Vápnik | 0.03 g |
Gi | 65 |
ALERGÉNY
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
- Mlieko a výrobky z neho
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT