Paradajková polievka s pohánkou

Ingrediencie na 1 porciu

Cesnak1 strúčik
Olej olivový5 ml
Cibuľa červená0.5 kus
Oregano drvené4 štipky
Pohánka60 g
Soľ2 štipky
Čierne korenie2 štipky
Rajčina4 kusy
Citrónová šťáva čerstvá5 g
Zeleninový vývar300 ml
Citrónová kôra čerstvá5 g
Koriander vňať1 hrsť

Pohánka je prirodzene bezlepková obilnina, ktorá ma príjemnú orieškovú chuť. V našich končinách bývala tradičnou surovinou a dnes sa k nej znovu vraciame. Je nie len zdravá ale aj veľmi chutná.

 

Na oleji opražte na plátky nakrájanú červenú cibuľu. Po chvíľke prichoďte sparené a nakrájané paradajky a pohánku. Použite veľké paradajky, prípadne v zimných mesiacoch, kedy nie sú chuťovo dobré, môžete použiť tie v plechovke (500g).

 

Posypte oreganom a zalejte vývarom. Pod pokrievkou nechajte bublať cca 20 minút, kým pohánka nebude mäkká. Potom dochuťte soľou, citrónovou šťavou, kôrou a prelisujte cesnak. Chvíľu pred koncom varenia pridajte ešte čerstvý koriander.

 

Pri servírovaní polievku posypte tenkými plátkami červenej cibule, čerstvým koriandrom a pokvapkajte olivovým olejom.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 232.2413 Kj

Bielkoviny1.56 g
Sacharidy7.17 g
Sacharidy z cukrov0.54 g
Tuky1.28 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.99 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.11 g
Vláknina2.02 g
Sodík0.05 g
Vápnik0.01 g

ALERGÉNY

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.