Quinoa s avokádom, sušenými paradajkami a feta syrom

Ingrediencie na 1 porciu

Rajčiny sušené10 g
Bazalka čerstvá0.5 hrsť
Paprika červená0.5 kus
Oregano drvené1 štipka
Quinoa50 g
Avokádo čerstvé90 g
Soľ1 štipka
Syr feta50 g
Semienka slnečnicové5 g

Quinoa, inak známa ako rastlina mrlíka čílskeho, má množstvo blahodárnych schopností. O jej účinkoch na zdravie vedeli už Inkovia a práve preto ju volali matka zŕn.

 

Quinoa je dostupná v troch druhoch, ktoré sú rozdielne chuťovo a tiež aj tvrdosťou. Málo obvyklá je čierna quinoa, červená chutí trocha orieškovo a biela má naopak najjemnejšiu chuť.

 

Quinou sparte minimálne 3-krát vriacou vodou (ako napr. pšeno – stratí tým horkosť) a dajte ju variť v pomere 1 diel quinoi a 2,5 dielov vody. Nesoľte. Varte cca 20 minút a potom ju nechajte odstáť ďalších 5 minút zakrytú pokrievkou.

 

Na panvicu nalejte približne 2 lyžice oleja z nakladaných paradajok. Na oleji vložte na kocky nakrájanú červenú papriku a nechajte dusiť pod pokrievkou, aby zmekla. Potom prisypte uvarenú quinou, na kúsky nakrájané sušené paradajky (približne 3-4 kúsky na jednu porciu) a 1 lyžicu slnečnicových semienok (na 1 porciu). Ochuťte bazalkou, oreganom a osoľte.

 

Potom vypnite plameň a do panvice pridajte na kúsky nakrájané avokádo (1/2 na 1 porciu), rozdrobený syr feta a premiešajte.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 211.9533 Kj

Bielkoviny1.91 g
Sacharidy6.32 g
Sacharidy z cukrov0.5 g
Tuky4.02 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.32 g
Vláknina2.34 g
Vápnik4 g

ALERGÉNY

  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
  • Mlieko a výrobky z neho
  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.