Quinoa s avokádom, sušenými paradajkami a feta syrom
Ingrediencie na 1 porciu
Rajčiny sušené | 10 g | |
Bazalka čerstvá | 0.5 hrsť | |
Paprika červená | 0.5 kus | |
Oregano drvené | 1 štipka | |
Quinoa | 50 g | |
Avokádo čerstvé | 90 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Syr feta | 50 g | |
Semienka slnečnicové | 5 g |
Quinoa, inak známa ako rastlina mrlíka čílskeho, má množstvo blahodárnych schopností. O jej účinkoch na zdravie vedeli už Inkovia a práve preto ju volali matka zŕn.
Quinoa je dostupná v troch druhoch, ktoré sú rozdielne chuťovo a tiež aj tvrdosťou. Málo obvyklá je čierna quinoa, červená chutí trocha orieškovo a biela má naopak najjemnejšiu chuť.
Quinou sparte minimálne 3-krát vriacou vodou (ako napr. pšeno – stratí tým horkosť) a dajte ju variť v pomere 1 diel quinoi a 2,5 dielov vody. Nesoľte. Varte cca 20 minút a potom ju nechajte odstáť ďalších 5 minút zakrytú pokrievkou.
Na panvicu nalejte približne 2 lyžice oleja z nakladaných paradajok. Na oleji vložte na kocky nakrájanú červenú papriku a nechajte dusiť pod pokrievkou, aby zmekla. Potom prisypte uvarenú quinou, na kúsky nakrájané sušené paradajky (približne 3-4 kúsky na jednu porciu) a 1 lyžicu slnečnicových semienok (na 1 porciu). Ochuťte bazalkou, oreganom a osoľte.
Potom vypnite plameň a do panvice pridajte na kúsky nakrájané avokádo (1/2 na 1 porciu), rozdrobený syr feta a premiešajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 211.9533 Kj
Bielkoviny | 1.91 g |
Sacharidy | 6.32 g |
Sacharidy z cukrov | 0.5 g |
Tuky | 4.02 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.32 g |
Vláknina | 2.34 g |
Vápnik | 4 g |
ALERGÉNY
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
- Mlieko a výrobky z neho
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT