Pšenovník
Ingrediencie na 1 porciu
Vajce | 1 kus | |
Slivky | 2 kusy | |
Pšeno varené | 40 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Škorica | 1 g | |
Javorový sirup | 10 ml | |
Mlieko ryžové | 80 ml |
Výživná ázijská plodina, ktorá obsahuje množstvo minerálnych látok, navyše je prirodzene bezlepková a radí sa medzi zásadité potraviny. O čo že sa to jedná? Je to pšeno!
Vyskúšajte recept na tradičný pšenovník s ovocím, ktorý si určite zamilujete.
Surové pšeno najprv dôkladne opláchnite horúcou vodou alebo ho preperte vo vlažnej vode, aby nestratil toľko vitamínov. Potom ho dajte variť do mlieka alebo vody so štipkou soli.
Pšeno varte na miernom plameni približne 5 minút, kým trochu zmäkne a bude mať kašovitejšiu konzistenciu. Potom ho odstavte z platne, priklopte pokrievkou a nechajte ešte asi 15 až 20 minút odstáť.
Do vychladenej pšenovej kaše vmiešajte sirup a vaječný žĺtok. Z bielku vyšľahajte sneh a nakoniec ho do kaše taktiež vmiešajte.
Vymastite a vysypte si tortovú formu, na ktorú rozprestrite polovicu pripravenej kaše. Na kašu naskladajte vykôstkované a nakrájané slivky, posypte škoricou a navrstvite druhú polovicu kaše.
Pečte v rúre na 180 °C asi 30 až 40 minút.
Tip: Pšeno sa dá využiť aj ako zdravá príloha k mäsu.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 617.791 Kj
Bielkoviny | 6.92 g |
Sacharidy | 17.43 g |
Sacharidy z cukrov | 0.66 g |
Tuky | 5.64 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 1.34 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápnik | 0.03 g |
Gi | 6.5 |
ALERGÉNY
- Vajcia a výrobky z nich
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT