Pšenovník

Ingrediencie na 1 porciu

Vajce1 kus
Slivky2 kusy
Pšeno varené40 g
Soľ1 štipka
Škorica1 g
Javorový sirup10 ml
Mlieko ryžové80 ml

Výživná ázijská plodina, ktorá obsahuje množstvo minerálnych látok, navyše je prirodzene bezlepková a radí sa medzi zásadité potraviny. O čo že sa to jedná? Je to pšeno!

Vyskúšajte recept na tradičný pšenovník s ovocím, ktorý si určite zamilujete.

 

Surové pšeno najprv dôkladne opláchnite horúcou vodou alebo ho preperte vo vlažnej vode, aby nestratil toľko vitamínov. Potom ho dajte variť do mlieka alebo vody so štipkou soli.

 

Pšeno varte na miernom plameni približne 5 minút, kým trochu zmäkne a bude mať kašovitejšiu konzistenciu. Potom ho odstavte z platne, priklopte pokrievkou a nechajte ešte asi 15 až 20 minút odstáť.

 

Do vychladenej pšenovej kaše vmiešajte sirup a vaječný žĺtok. Z bielku vyšľahajte sneh a nakoniec ho do kaše taktiež vmiešajte.

 

Vymastite a vysypte si tortovú formu, na ktorú rozprestrite polovicu pripravenej kaše. Na kašu naskladajte vykôstkované a nakrájané slivky, posypte škoricou a navrstvite druhú polovicu kaše.

 

Pečte v rúre na 180 °C asi 30 až 40 minút.

Tip: Pšeno sa dá využiť aj ako zdravá príloha k mäsu.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 617.791 Kj

Bielkoviny6.92 g
Sacharidy17.43 g
Sacharidy z cukrov0.66 g
Tuky5.64 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina1.34 g
Sodík0.07 g
Vápnik0.03 g
Gi6.5

ALERGÉNY

  • Vajcia a výrobky z nich
  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.