Polievka z pečených paprík
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 1 kus | |
Cesnak | 1 strúčik | |
Zemiaky | 50 g | |
Bazalka čerstvá | 1 hrsť | |
Olej olivový | 10 ml | |
Paprika červená | 3 kusy | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Zeleninový vývar | 300 ml | |
Ocot balzamikový | 3 g |
Krásne červené papriky sú dominantou leta. Ich výrazná farba je spôsobená veľkým množstvom flavonoidov, čo sú dôležité antioxidanty. Paprika okrem toho obsahuje niekoľkonásobne viac vitamínu C než citrusové plody.
Červené papriky umyte, nakrájajte pozdĺžne na polovicu a vyberte z nich semienka. Polovice paprík rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre na 200 °C približne 20 minút dozlatista.
Upečené papriky nechajte vychladnúť a potom ich zbavte šupky. Vďaka predošlému pečeniu by to malo ísť pomerne jednoducho.
Potom si ošúpte zemiak a nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Ďalej si na kvapke rozpáleného olivového oleja vypražte narezaný cesnak a cibuľu, pridajte ošúpané pečené papriky, nastrúhaný zemiak a zalejte domácim zeleninovým vývarom. Ak nemáte vývar, postačí vám voda. Varte na miernom ohni asi 10-15 minút.
Na záver celú zmes rozmixujte na hladký krém, okoreňte soľou, čiernym korením a balzamikovým octom.
Na tanieri ozdobte čerstvou bazalkou a podávajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 386.139 Kj
Bielkoviny | 2.67 g |
Sacharidy | 15.65 g |
Sacharidy z cukrov | 0.01 g |
Tuky | 4.32 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 5.18 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT