Kuracie mäso na šampiňónoch

Ingrediencie na 1 porciu
Cesnak | 1 strúčik | |
Kuracie mäso | 150 g | |
Bazalka čerstvá | 0.5 hrsť | |
Olej olivový | 4 ml | |
Oregano drvené | 1 štipka | |
Bulgur | 60 g | |
Šampiňóny čerstvé | 50 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Petržlen vňať | 5 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 3 g | |
Rozmarín | 1 g |
Šampiňóny obsahujú 2% plnohodnotných proteínov, teda približne rovnako ako zemiaky, s tým rozdielom, že obsahujú menej než tretinu kalórií (25 kcal/100 g). Ďalej sú bohaté na vitamín B1, B2, niacin, kyselinu listovú. Taktiež na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Naopak sú chudobné na vitamín C, vápnik, provitamín A a vitamín E.
Šampiňóny sú ťažko stráviteľné. To je spôsobené obsahom chitinu a tým, že ich proteíny sú bohaté na nukleové kysliny. Neodporúčajú sa tak pri dne.
Naopak sa ale šampiňóny pre svoj antidiabetický účinok odporúčajú ako súčasť stravy pre diebetikov, keďže ich konzumácia znižuje potrebu inzulínu pre reguláciu krvnej glukózy. Šampiňóny sú tiež vhodné pre obéznych ľudí, keďže sú sýte a keď sa nevyprážajú alebo nepripravujú na oleji, majú len veľmi málo kalórií.
Na malom množstve oleja vypražte cesnak a šampiňóny, tie posypte trochou tymiánu na prevoňanie. Vo chvíli keď šampiňóny pustia šťavu, pridajte na kúsky nakrájané kuracie mäso a spoločne opečte. Nakoniec dokoreňte podľa chuti, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte čerstvé bylinky a zmes vmiešajte do uvareného bulguru.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 110.9778 Kj
Bielkoviny | 0.9 g |
Sacharidy | 1.93 g |
Sacharidy z cukrov | 0.5 g |
Tuky | 1.21 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.02 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 0.2 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT