Kuracie mäso na šampiňónoch

Ingrediencie na 1 porciu

Cesnak1 strúčik
Kuracie mäso150 g
Bazalka čerstvá0.5 hrsť
Olej olivový4 ml
Oregano drvené1 štipka
Bulgur60 g
Šampiňóny čerstvé50 g
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Petržlen vňať5 g
Citrónová šťáva čerstvá3 g
Rozmarín1 g

Šampiňóny obsahujú 2% plnohodnotných proteínov, teda približne rovnako ako zemiaky, s tým rozdielom, že obsahujú menej než tretinu kalórií (25 kcal/100 g). Ďalej sú bohaté na vitamín B1, B2, niacin, kyselinu listovú. Taktiež na draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Naopak sú chudobné na vitamín C, vápnik, provitamín A a vitamín E.

 

Šampiňóny sú ťažko stráviteľné. To je spôsobené obsahom chitinu a tým, že ich proteíny sú bohaté na nukleové kysliny. Neodporúčajú sa tak pri dne.

 

Naopak sa ale šampiňóny pre svoj antidiabetický účinok odporúčajú ako súčasť stravy pre diebetikov, keďže ich konzumácia znižuje potrebu inzulínu pre reguláciu krvnej glukózy. Šampiňóny sú tiež vhodné pre obéznych ľudí, keďže sú sýte a keď sa nevyprážajú alebo nepripravujú na oleji, majú len veľmi málo kalórií.

 

Na malom množstve oleja vypražte cesnak a šampiňóny, tie posypte trochou tymiánu na prevoňanie. Vo chvíli keď šampiňóny pustia šťavu, pridajte na kúsky nakrájané kuracie mäso a spoločne opečte. Nakoniec dokoreňte podľa chuti, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte čerstvé bylinky a zmes vmiešajte do uvareného bulguru.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 110.9778 Kj

Bielkoviny0.9 g
Sacharidy1.93 g
Sacharidy z cukrov0.5 g
Tuky1.21 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)1.02 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.11 g
Vláknina0.2 g
Vápnik0.01 g

ALERGÉNY

  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.