Kefírové mlieko s banánom
Ingrediencie na 1 porciu
Banán | 120 g | |
Kefír | 240 g | |
Jačmenné vločky | 10 g |
POSTUP RECEPTU KEFÍROVÉ MLIEKO S BANÁNOM
Ošúpaný banán, kefírové mlieko a jačmenné vločky vložte do vysokého pohára, alebo mixéra a dôkladne rozmixujte
Podávajte s pohárom vody a tekvicovými semiačkami.
Kefírové mlieko, kefír
Kefír a jemu podobné patria do skupiny takzvaných kyslomliečnych výrobkov. Najväčší rozdiel medzi kefírom a ostatnými zakysanými výrobkami spočíva v tom, že zatiaľčo kefírové mlieko obsahuje baktérie a kvasinky, ostatné zakysané výrobky, ako je napríklad acidofilné mlieko, alebo zakysanka obsahujú iba zdravé baktérie.
Rozdielna je aj konzistencia týchto výrobkov – kefír je omnoho hutnejší a chuťovo „štiplavejší”. Na pultoch predajní nájdete aj kefírové mlieko. Zložením je veľmi podobné kefíru, ale je trochu redšie a obsahuje menej prospešných baktérií a mikroorganizmov.
Základ kyslomliečnych výrobkov je však veľmi podobný. Podobné kefíru, alebo kefírovému mlieku je aj acidofilné mlieko, ktoré vyniká kyslou chuťou a pozitívnym účinkom na trávenie a črevnú mikroflóru. Medzi zdravé zakysané mliečne výrobky patrí aj zakysanka, cmar, alebo tradičná slovenská žinčica. Kefírové smoothie s banánom je teda ideálny recept na raňajky, ale aj na rýchlu a zdravú večeru a navyše významným spôsobom prispieva k zdravému tráveniu a pozitívne pôsobí na črevnú mikroflóru. Kefírové mlieko je tiež vhodné pri bezzvyškovej, alebo šetriacej diéte.
Tip: Pokiaľ vás zaujímajú ďalšie potraviny bohaté na probiotiká, určite si pozrite náš článok popisujúci kvasenú zeleninu a prírodné probiotiká.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 21.329 Kj
Bielkoviny | 0.17 g |
Sacharidy | 0.99 g |
Sacharidy z cukrov | 0.03 g |
Tuky | 0.04 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.01 g |
Vláknina | 0.19 g |
Gi | 70 |
ALERGÉNY
- Mlieko a výrobky z neho
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT