Dusená zelenina

dusená zelenina, dusená zelenina recept, zelenina recepty, zelenina na masle,

Ingrediencie na 1 porciu

Mrkva1 kus
Maslo5 g
Cesnak1 strúčik
Brokolica100 g
Hrášok čerstvý50 g
Karfiol100 g
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka

POSTUP RECEPTU DUSENÁ ZELENINA

1

Zeleninu očistíme a ak je potreba nakrájame.

2

Na panici rozpustíme maslo, pridáme zeleninu, soľ a korenie.

3

Na miernom plameni dusíme, až kým nie je zelenina uvarená tak, ako to máte radi.

Dusená zelenina je zdravý a rýchly recept, ktorý si môžete pripraviť za pár minút. Na prípravu tohto receptu môžete použiť mrazenú, alebo čerstvú zeleninu. Dusená zelenina sa výborne hodí ako príloha k mäsu, konzumovať ju však môžete aj ako samostatný chod, napríklad ako rýchlu a ľahkú večeru. K dusenej zelenine sa hodia varené zemiaky, zemiaková kaša, alebo celozrnné pečivo.

Dusená zelenina

Tepelnou úpravou zelenina čiastočne stráca vzácne vitamíny a minerály. Toto je však pravda iba čiastočne. Týka sa to predovšetkým vitamínov rozpustných vo vode, ako je napríklad vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B. Vitamíny A, D, K a E sú rozpustné v tuku a preto veľa odolnejšie.

Zlatým pravidlom ale zostáva, že čím kratšie zeleninu tepelne upravujete, tým viac nutričných hodnôt si zachová. Ideálne by dĺžka varenia, alebo dusenia nemala presiahnuť 15 minút. Zelenina je zvyčajne veľmi bohatá na vlákninu, na ktorú varenia nemá vplyv a mnoho druhov zeleniny je po uvarení ľahšie stráviteľných.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 213.282 Kj

Bielkoviny1.45 g
Sacharidy8.48 g
Sacharidy z cukrov0.04 g
Tuky1.06 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.41 g
Vláknina4.11 g
Vápnik0.01 g
Gi0.45

ALERGÉNY

  • Mlieko a výrobky z neho

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.