Cícerový stredomorský guláš

Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 1 kus | |
Zemiaky | 200 g | |
Zázvor koreň čerstvý | 5 g | |
Cícer v suchom stave | 100 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Rasca | 1 štipka | |
Korenie paprika mletá | 1 štipka | |
Pasta Tahini | 15 g |
Recepty z cíceru sú známe nie len vo vegetariánskej kuchyni. Veľmi populárne sú orientálne pokrmy ako napríklad tradičná nátierka nazývaná hummus a cícerový karbonátok známy ako falafel.
Cícer si pripravte podľa návodu na obale. V ideálnom prípade ho namočte minimálne cez noc do vody. Druhy deň ho zlejte a varte v čerstvej vode do mäkka asi hodinu.
V hrnci na troške oleja vypražte najemno nakrájanú cibuľu. Zemiaky dobre umyte, so šupkou ich nakrájajte na kocky a pridajte cibuľu. Ďalej vmiešajte ½ čajovej lyžičky rasce a chvíľu spoločne vyprážajte. Prisypte 1 lyžičku mletej papriky a zľahka poduste. Potom prilejte vriacu vodu, osoľte a nechajte voľne variť.
Medzitým si odoberte polovicu cíceru a rozmixujte ho dohladka spolu s 1 polievkovou lyžicou tahini pasty. Prilejte do rozmixovanej zmesi polovicu pohára vody a kúsok čerstvého ošúpaného zázvoru.
Keď sú zemiaky takmer uvarené pridajte zvyšok nerozmixovaného cícera, chvíľku povarte a na záver prilejte rozmixovaný cícer, vďaka ktorému sa guľáš krásne zahustí.
Podľa chuti môžete dochutiť citrónovou šťavou. Podávajte samostatne či s celozrnným pečivom.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 289.659 Kj
Bielkoviny | 1.33 g |
Sacharidy | 9.76 g |
Sacharidy z cukrov | 0.01 g |
Tuky | 0.8 g |
Vláknina | 3.12 g |
Sodík | 0.13 g |
ALERGÉNY
- Sezamové semená (sezam) a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT