Cícerový stredomorský guláš

Ingrediencie na 1 porciu

Cibuľa1 kus
Zemiaky200 g
Zázvor koreň čerstvý5 g
Cícer v suchom stave100 g
Soľ1 štipka
Rasca1 štipka
Korenie paprika mletá1 štipka
Pasta Tahini15 g

Recepty z cíceru sú známe nie len vo vegetariánskej kuchyni. Veľmi populárne sú orientálne pokrmy ako napríklad tradičná nátierka nazývaná hummus a cícerový karbonátok známy ako falafel.

 

Cícer si pripravte podľa návodu na obale. V ideálnom prípade ho namočte minimálne cez noc do vody. Druhy deň ho zlejte a varte v čerstvej vode do mäkka asi hodinu.

 

V hrnci na troške oleja vypražte najemno nakrájanú cibuľu. Zemiaky dobre umyte, so šupkou ich nakrájajte na kocky a pridajte cibuľu. Ďalej vmiešajte ½ čajovej lyžičky rasce a chvíľu spoločne vyprážajte. Prisypte 1 lyžičku mletej papriky a zľahka poduste. Potom prilejte vriacu vodu, osoľte a nechajte voľne variť.

 

Medzitým si odoberte polovicu cíceru a rozmixujte ho dohladka spolu s 1 polievkovou lyžicou tahini pasty. Prilejte do rozmixovanej zmesi polovicu pohára vody a kúsok čerstvého ošúpaného zázvoru.

 

Keď sú zemiaky takmer uvarené pridajte zvyšok nerozmixovaného cícera, chvíľku povarte a na záver prilejte rozmixovaný cícer, vďaka ktorému sa guľáš krásne zahustí.

 

Podľa chuti môžete dochutiť citrónovou šťavou. Podávajte samostatne či s celozrnným pečivom.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 289.659 Kj

Bielkoviny1.33 g
Sacharidy9.76 g
Sacharidy z cukrov0.01 g
Tuky0.8 g
Vláknina3.12 g
Sodík0.13 g

ALERGÉNY

  • Sezamové semená (sezam) a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.