Bolonské špagety so šošovicou

Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 1 kus | |
Mrkva | 1 kus | |
Cesnak | 1 strúčik | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Rozmarín | 10 g | |
Syr parmezán strúhaný | 15 g | |
Špagety bezlepkové | 50 g | |
Zeler stopkový | 1 kus | |
Ocot vínny | 5 g | |
Olej kokosový | 2 ml | |
Maslo ghee | 5 g | |
Šošovica červená | 0.5 hrnček | |
Rajčinová pasta | 2 g |
Šošovica sa môže stať skvelou alternatívou mäsa. Ide o strukovinu bohatú na vitamíny a železo. Navyše pomáha znižovať hladinu škodlivého cholesterolu.
Najprv uvarte šošovicu vo vode podľa návodu na obale. Výhodou červenej šošovice je tiež to, že sa oproti iným odrodám nemusí namáčať cez noc.
Na rozohriatej panvici s kvapkou kokosového oleja poduste na kocky nakrájanú mrkvu, zeler, najemno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a nasekaný rozmarýn. Celú zmes okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Spoločne duste asi 6 minút.
Keď je zmes podusená, pridajte ½ polievkovej lyžice tomatovej pasty a dôkladne premiešajte so zeleninou.
Ďalej do zmesi vmiešajte uvarenú šošovicu, vinný ocot a zalejte trochou vody. Potom varte približne 10 minút, kým zmes nezhustne.
V poslednom kroku uvarte v mierne osolenej vode špagety podľa návodu na obale. Uvarené špagety sceďte a primiešajte do šošovicovej zmesi s trochou masla ghee.
Na tanieri ozdobte nastrúhaným parmezánom a listami rozmarínu.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 1427.3965 Kj
Bielkoviny | 18.76 g |
Sacharidy | 56.42 g |
Sacharidy z cukrov | 0.02 g |
Tuky | 3.64 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.55 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.21 g |
Cholesterol | 0.03 g |
Vláknina | 27.05 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
- Mlieko a výrobky z neho
- Zeler a výrobky z neho
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT