Bolonské špagety so šošovicou

Ingrediencie na 1 porciu

Cibuľa1 kus
Mrkva1 kus
Cesnak1 strúčik
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Rozmarín10 g
Syr parmezán strúhaný15 g
Špagety bezlepkové50 g
Zeler stopkový1 kus
Ocot vínny5 g
Olej kokosový2 ml
Maslo ghee5 g
Šošovica červená0.5 hrnček
Rajčinová pasta2 g

Šošovica sa môže stať skvelou alternatívou mäsa. Ide o strukovinu bohatú na vitamíny a železo. Navyše pomáha znižovať hladinu škodlivého cholesterolu.

 

Najprv uvarte šošovicu vo vode podľa návodu na obale. Výhodou červenej šošovice je tiež to, že sa oproti iným odrodám nemusí namáčať cez noc.

 

Na rozohriatej panvici s kvapkou kokosového oleja poduste na kocky nakrájanú mrkvu, zeler, najemno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a nasekaný rozmarýn. Celú zmes okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Spoločne duste asi 6 minút.

 

Keď je zmes podusená, pridajte ½ polievkovej lyžice tomatovej pasty a dôkladne premiešajte so zeleninou.

Ďalej do zmesi vmiešajte uvarenú šošovicu, vinný ocot a zalejte trochou vody. Potom varte približne 10 minút, kým zmes nezhustne.

 

V poslednom kroku uvarte v mierne osolenej vode špagety podľa návodu na obale. Uvarené špagety sceďte a primiešajte do šošovicovej zmesi s trochou masla ghee.

 

Na tanieri ozdobte nastrúhaným parmezánom a listami rozmarínu.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 1427.3965 Kj

Bielkoviny18.76 g
Sacharidy56.42 g
Sacharidy z cukrov0.02 g
Tuky3.64 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)1.55 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.21 g
Cholesterol0.03 g
Vláknina27.05 g
Vápnik0.01 g

ALERGÉNY

  • Mlieko a výrobky z neho
  • Zeler a výrobky z neho
  • Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

Mohlo by vás zaujímať

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.