Baklažánové pizze so zeleninou

Ingrediencie na 1 porciu

Cibuľa0.5 kus
Cesnak1 strúčik
Bazalka čerstvá1 hrsť
Olej olivový30 ml
Olivy zelené10 kusů
Rajčiny cherry1 hrsť
Baklažán0.5 kus
Paprika žltá1 kus
Oregano drvené1 štipka
Syr tofu80 g
Šampiňóny čerstvé50 g
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Rajčiny v plechovke100 g

Baklažán je zelenina pochádzajúca z Indie, v našich končinách sa na ňu trocha zabúda. Obsahuje pritom množstvo prospešných látok, pomáha znižovať cholesterol v krvi a údajne pôsobí aj ako afrodiziakum. Jednoduché letné baklažánové pizze si istotne zamilujete.

 

Baklažán nakrájajte na hrubšie kolieska, jemne osoľte a nechajte ho asi 30 minút vypotiť. Medzitým si pripravíte paradajkovú omáčku.

 

Na každú pizzu patrí paradajkový základ, ktorý si buď môžete kúpiť alebo ho pripraviť podľa vlastnej chuti. Na prípravu paradajkovej omáčky si na troške olivového oleja orestujte kúsok nakrájanej cibule a nakrájaného strúčika cesnaku. Vypražte tak, aby zozlatli a pridajte niekoľko lyžíc nakrájaných paradajok. Omáčku nechajte mierne povariť a na záver okoreňte soľou, čiernym korením a oreganom.

 

V ďalšom kroku si pripravte suroviny, ktorými pizzu obložíte. Nakrájajte si žltú papriku, cherry paradajky, šampiňóny a pripravte si olivy. Na obloženie môžete použiť čokoľvek, čo máte na pizzi radi, fantázií sa medze nekladú.

 

Nakoniec je potrebné dať všetko dohromady. Baklažán si papierovým obrúskom osušte od prebytočnej vody, vyskladajte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka ho potrite olivovým olejom. Dajte piecť na 200 °C asi na 15 minút.

Potom baklažán vyberte z rúry, potrite ho pripravenou paradajkovou omáčkou, ozdobte zeleninou, posypte oreganom, zľahka osoľte, okoreňte čiernym korením a kľudne znova pokvapkajte trochou olivového oleja. Navrch pridajte tofu syr. Vráťte späť do rúry a pečte na 180 °C ďalších 10 minút.

 

Po upečení ozdobte lístkami čerstvej bazalky. Tieto vegetariánske minipizze je možné jesť teplé aj studené.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 547.1963 Kj

Bielkoviny4.84 g
Sacharidy22.48 g
Sacharidy z cukrov0.53 g
Tuky2.43 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.99 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.11 g
Vláknina8.18 g
Vápnik0.01 g

ALERGÉNY

  • Sójové bôby (sója) a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.