Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

Tekvica je symbolom jesene. A ak máte vlastnú záhradu, v ktorej si každoročne dopestujete vlastnú tekvicu, alebo sa snažíte nakupovať sezónne potraviny za priateľské ceny, jedno je isté – po pár týždňoch by sa vám zišla inšpirácia a nápady na nové recepty z tekvice. Existujú mnohé odrody tekvice a každá má svoju vlastnú, špecifickú chuť, vôňu, farbu, ale aj využitie v kuchyni. Je tiež bohatá na vitamíny a obsahuje veľké množstvo vody a navyše je ľahko stráviteľná, práve preto je vhodná aj pri rôznych diétnych jedálničkoch.

Tekvica a vitamíny

Každá odroda tekvice obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov, je ľahko stráviteľná, zasýti a obsahuje aj veľké množstvo vody. Obsahuje napríklad vitamín E, ktorý pomáha s vylučovaním toxínov z tela. Tekvica tiež patrí medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny, vitamínu C, alebo vitamínov skupiny B. Je bohatá na antioxidanty a pomáha znižovať vysoký tlak a cholesterol. 

Odrody tekvice

Tekvica má veľmi veľa odrôd, ale pár z nich je veľmi známych aj u nás a poznáme ich zo záhrady, alebo z pultov predajní. Odrody tekvice delíme na základné dva druhy – letné a zimné tekvice. Letné tekvice sa zbierajú, kým sú ešte mladé a svieže. Medzi takéto tekvice patrí napríklad cuketa, ktorá je hlavnou ingredienciou mnohých cuketa receptov. Zimné tekvice sa líšia tvarom, farbou a aj hrúbkou šupky. Kým letné tekvice ju majú tenkú a dajú sa konzumovať aj s ňou, zimné tekvice majú šupku tuhú a drevnatú. Čo sa farebnosti týka zimné tekvice sú väčšinou oranžové. 

Tekvica obyčajná

Do tejto kategórie patria dobre známe cukety a patizóny, ktoré sa zbierajú počas leta a tiež tekvica špagetová, ktorá sa zbiera od konca októbra. Jej názov je odvodený od podoby, ktorú nadobudne varením. Dužina tekvice špagetovej sa po varení rozpadá na vlákna podobné špagetám. Má jemne korenistú chuť a hodí sa takmer ku všetkému.

Tekvica veľkoplodá

Medzi tieto odrody tekvice patrí napríklad aj obľúbená tekvica hokkaido, ktorá sa používa najmä do polievok, omáčok, gulášov či nátierok. Jej výhodou je tiež to, že jej šupka varením krásne zmäkne a tak je jej príprava rýchla a jednoduchá. Plody veľkoplodých tekvíc sa zbierajú až keď sú úplne zrelé. Dužina tekvíc z tejto kategórie je jemnejšia ako pri letných tekviciach, a preto sa recepty z tekvice veľkoplodej vyznačujú svojou krémovosťou. 

Tekvica figolistá

Tento druh tekvíc sa začína zbierať až po príchode prvých mrazov. Patrí medzi najstaršie a najmenej šľachtené odrody tekvice a vyhľadávaná je hlavne vďaka svojej odolnosti proti plesniam, mrazom a škodcom. Ak máte chuť na klasiku – tekvicový prívarok – môžete použiť práve túto odrodu tekvice. 

Tekvica muškátová

Muškátové tekvice sa pestujú prevažne v južnejších oblastiach. Patrí sem napríklad obľúbená maslová tekvica, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Muškátové tekvice majú jemnú, orieškovú chuť a zamatovú konzistenciu. Je výborná najmä na pečenie

Tekvica recepty 

Tekvica je surovina rôznych tvárí. Dá sa pripraviť na sladko, na slano a dokonca aj na kyslo, všetko záleží len na vašich chutiach a samozrejme na druhu tekvice, ktorý si vyberiete. Recepty z tekvice sú vhodné na všetky príležitosti – ako rýchla a zdravá večera, dezert, omáčka alebo  prívarok. Na každý deň, alebo aj na slávnostnejšie príležitosti. Z tekvice sa tiež dá pripraviť výborné talianske rizoto.

1

Polievka z tekvice hokkaido

Polievka z tekvice hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie tekvica hokkaido recepty. Je nenáročná na prípravu, chutná a zahreje počas sychravých jesenných dní.

Ingrediencie:

  • 1 tekvica hokkaido
  • 2 menšie cibule 
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy 
  • 1 petržlen
  • kúsok zázvoru
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • soľ 
  • čierne korenie 
  • kurkuma
  • olivový, alebo tekvicový olej 
  • balsamico a tekvicové jadierka na servírovanie

Postup:

 Tekvicu si rozrežte, vydlabte z nej semiačka a nakrájajte ju na mesiačiky. Všetku ostatnú zeleninu si očistite, nakrájajte na menšie kúsky a spolu s tekvicou uložte na plech a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte pri 200 °C 30-40 minút, kým všetko zmäkne.

Medzitým si v hrnci zohrejte zeleninový vývar. Pridajte k nemu upečenú zeleninu. očistený zázvor a všetko spolu rozmixujte. Ochuťte soľou, čiernym korením a kurkumou.

Na záver môžete tekvicovú polievku ozdobiť smotanou na šľahanie, alebo kokosovým mliekom, tekvicovými semiačkami či lístkami petržlenovej vňate. Tekvicové semienka a tekvicový olej pohodlne nakúpite na e-shope Grizly.sk.

2

Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok patrí medzi tradičné tekvica recepty a pozná ho snáď úplne každý. Dá sa pripraviť z rôznych odrôd tekvíc, z figolistej tekvice, patizónu, ale aj z tekvice hokkaido. Použiť sa dá napríklad aj maslová tekvica.

Ingrediencie:

  • 1 kg očistenej a nastrúhanej tekvice – ,,prívarkovej”, alebo vhodná je tiež maslová tekvica, alebo tekvica hokkaido
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • zelená cibuľka, alebo čerstvý kôpor

Postup:

Na rozpálenom oleji opražte na jemno nasekanú cibuľu a pridajte nastrúhanú tekvicu. Okoreňte, osoľte a zalejte 50 ml vody a varte domäkka. Keď je tekvica mäkká, pridajte k nej smotanu, premiešajte a odstavte z plameňa. Dozdobte nasekaným kôprom, alebo zelenou cibuľkou.

3

Tekvicový koláč

Tekvica sa dá jednoducho pripraviť aj na sladko. Jej zamatová konzistencia, príjemná oriešková chuť a lákavá farba ju priam predurčuje na to, aby bola používaná ako náplň na tekvicový koláč. Vhodná na jej prípravu je napríklad maslová tekvica.

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta 
  • 350 g maslovej tekvice
  • 250 g trstinového cukru 
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • šťava a kôra z 1 pomaranča
  • škorica

Postup:

Tekvicu, 100 g kryštálového cukru, pomarančovú šťavu a kôru dajte do hrnca a duste do mäkka. Keď tekvica zmäkne, odstráňte pokrievku a za stáleho miešania nechajte tekvicu jemne skaramelizovať. Nechajte vychladnúť.

Medzitým si na vymastenú koláčovú formu pripravte lístkové cesto. Pritlačte ho na dno a boky trocha povytiahnite aby z formy vytŕčali. Popichajte doň vidličkou.

V nádobe si zmiešajte zvyšný cukor, vajcia, smotanu, škoricu a pridajte k tomu aj vychladenú tekvicovú zmes. Túto plnku rozotrite na pripravené lístkové cesto a pečte pri 210 °C cca 20 minút.

4

Tekvicový nákyp

Tekvicový nákyp patrí medzi recepty z tekvice, ktoré nikdy neomrzia. Tekvicový nákyp je jednoduchý na prípravu a pochutnávať si na ňom môžete aj niekoľko dní. Tekvicový nákyp si môžete pripraviť v ľahkej, vegetariánskej verzii.

Ingrediencie:

  • 1 kg nastrúhanej tekvice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice masla, alebo rastlinného tuku
  • 150 g nastrúhaného syra
  • 250 ml bieleho jogurtu
  • soľ
  • majoránka
  • oregáno
  • kurkuma
  • petržlenová vňať

Postup:

Tekvicu očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Žĺtky vyšľahajte s rastlinným tukom, alebo maslom, pridajte strúhaná syr a jogurt. Pridajte nastrúhanú tekvicu. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho primiešame k tekvicovej zmesi. Osolíme a okoreníme. Zmes vložíme do vymastenej misy a pečieme do ružova pri teplote 180 °C.

5

Omáčka na cestoviny z maslovej tekvice

Maslová tekvica je u nás stále viac a viac populárna  a to hlavne vďaka svojej lahodnej chuti, všestrannému využitiu a prijatelnej cene. Medzi obľúbené maslová tekvica recepty patrí napríklad aj omáčka na cestoviny, ktorá je jednoduchá, zdravá a veľmi chutná. Maslová tekvica má jemnú konzistenciu a lákavú farbu vďaka ktorej je voľbou číslo jedna pre mnohé recepty z tekvice.

Ingrediencie:

  • 1 maslová tekvica
  • 3 lyžice olivového oleja 
  • 8 lístkov šalvie
  • 1 a ½ pohára zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ⅛ lyžičky muškátového orechu
  • ¼ pohára strúhaného parmezánu, alebo syru Grana Padano
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Maslovú tekvicu očistite a nakrájajte na kocky. V hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a pridajte nakrájanú tekvicu. Varte približne 15 minút, až kým tekvica nezmäkne. Pokým sa tekvica varí, osmažte si šalviové listy. V menšej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte listy. Smažte približne 30 sekúnd pokým listy nie sú chrumkavé, ale stále zelené. Odložte bokom na papierový obrúsok a posoľte. 

Uvarenú tekvicu vyberte z vody napríklad pomocou sitka. Do vody môžete dať neskôr variť cestoviny, s ktorými budete omáčku podávať. 

Maslovú tekvicu vložte do mixéra a mixujte do jemna. Pridajte zeleninový vývar až kým omáčka nedosiahne vami preferovanú konzistenciu. 

V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte pretlačený cesnak. Osmažte a k cesnaku pridajte rozmixovanú tekvicu s vývarom. Pridajte časť parmezánu a korenie. Pridajte uvarené cestoviny a dobre všetko spolu premiešajte. Dva šalviové listy nasekajte najemno a pridajte k cestovinám.
Zvyšný parmezán a šalviové listy použite pri servírovaní.

Ako vidíte, tekvica – to nie je len tekvicový prívarok, aj keď aj ten patrí k receptom z tekvice. Jej využitie je pestré a jedlá z nej sú nielen zdravé, ale aj nesmierne chutné a v chladnom jesennom počasí zahrejú v žalúdku, ale aj na duši.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.