Paradajky 5x inak: Domáci kečup a ďalšie originálne recepty
Paradajky, tieto šťavnaté a farebné plody, patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu na celom. Ich pôvod siaha až do Strednej a Južnej Ameriky, kde boli objavené pred viac ako 2 000 rokmi. Pôvodní obyvatelia týchto oblastí, ako Aztéci a Inkovia, ich veľmi skoro domestihovali sa stali súčasťou ich pestrej a chutnej stravy. Bolo to po príchode Kryštofa Kolumba do Ameriky v 15. storočí, kedy sa paradajky dostali aj na iné kontinenty. Prvýkrát ich západný svet objavil v 16. storočí a odvtedy sa stali neoddeliteľnou súčasťou európskej kuchyne. Pestovanie paradajok si vyžaduje špecifické klimatické podmienky, najlepšie sa im darí v teplejšom prostredí. V tomto článku sa pozrieme na rôznorodé paradajky recepty.
Paradajky a zdravie
Rajčiny, okrem toho, že sú skvelou ingredienciou do mnohých jedál, sú aj významným zdrojom vitamínov a minerálov. Paradajky obsahujú predovšetkým vitamín C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a zdravú pokožku. Taktiež sú bohaté na vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí, a vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak a zdravie pokožky.
Minerálne látky, ako draslík a mangán, ktoré sa v paradajkách nachádzajú, podporujú zdravý krvný tlak a svalovú funkciu. Paradajka obsahuje aj antioxidanty, ako je napríklad lykopén. Ten pomáha bojovať proti voľným radikálom a môže prispieť k prevencii niektorých chorôb, vrátane rakoviny.
Paradajky sú tiež nízkokalorickou potravinou a obsahujú vlákninu, ktorá pomáha rozumne chudnúť a podporuje zdravé trávenie. Vďaka svojej výživovej hodnote a bohatstvu na vitamíny a minerály sú paradajky skvelým doplnkom do našej stravy.
Paradajky recepty
Paradajka je v kuchyni všestrannou ingredienciou a ponúka množstvo možností na prípravu chutných jedál. Jedným z populárnych receptov je domáci kečup recept. Ak už vám dchádzajú nápady ,,čo s paradajkami“, inšpirujte sa. Vlastnoručne pripravený domáci kečup môže byť nielen chutnejší, ale aj zdravší, pretože si môžete kontrolovať jeho zloženie a obsah cukru. S paradajkami sa dá pripraviť aj mnoho iných jedál, ako sú napríklad paradajkové omáčky, polievky, šaláty a rôzne pečené pokrmy. Paradajka sa dá jednoducho zavariť a tak si môžete zavárané paradajky vychutnať po celý rok a nie len počas ich sezóny.Možnosti sú takmer nekonečné, a preto si paradajky recepty zaslúžia špeciálne miesto vo vašej kuchyni.
Domáci kečup recept
Domáci hustý kečup recept je skvelým spôsobom, ako si vychutnať chuť paradajok v jedle bez nadmerného pridávania cukru a umelých prísad, ktoré nájdeme v komerčných variantoch. Tento recept na zdravý domáci kečup je jednoduchý a zahrňuje prírodné zložky. Môžete si byť istí, že neobsahuje žiadne konzervanty ani umelé farbivá, a tak je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia jesť zdravšie a udržiavať kontrolu nad tým, čo konzumujú.
Ingrediencie:
- 1,5 kg paradajok (najlepšie paradajky typu roma)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky mletej papriky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky kajenskej papriky
- 60 ml jablčného octu
- 2 lyžice medu (alebo iného sladidla podľa preferencie)
Postup:
Paradajky umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Odstráňte stonky a semená. Ak preferujete hladší kečup, môžete paradajky pred použitím ošúpať. Na panvici s hrubým dnom zohrejte trochu olivového oleja a orestujte cibuľu a cesnak na miernom ohni, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Pridajte nakrájané paradajky do hrnca s cibuľou a cesnakom. Pridajte všetko korenie (čierne korenie, mletú papriku, soľ a kajenskú papriku) a nechajte variť na miernom ohni približne 30 minút, občas miešajte. Po 30 minútach pridajte ocot a med. Pokračujte varením ešte ďalších 15-20 minút, až kým sa paradajky nezmäknú a zmes sa stane hustejšou. Kečup premixujte ponorným mixérom alebo ho prelejte do mixéra a rozmixujte na hladkú konzistenciu. Podľa chuti môžete pridávať viac korenia alebo medu, aby ste dosiahli požadovanú sladko-pikantnú chuť. Na záver kečup prelejte do sterilizovaných nádob a skladujte v chladničke.
Paradajkové chutney
Paradajkové chutney je vynikajúca omáčka alebo príloha, ktorá sa vyznačuje sladko-kyslou chuťou a výraznou arómou korenia a bylín. Paradajkové chutney je skvelá omáčka ku grilovanému mäsu, syrom, alebo dokonca k cestovinám. Je tiež ideálnou voľbou na uchovávanie paradajok, aby ste si mohli užívať ich chuť počas celého roka. Vyskúšajte aj ďalšie domáce dresingy a dipy.
Ingrediencie:
- 1,5 kg zrelých paradajok
- 2 stredne veľké cibule, jemne nasekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na malé kúsky
- 200 g hnedého cukru
- 150 ml jablkového octu
- 1 lyžica rímskej rasce
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
Pripravte si paradajky. Paradajky nasekajte na menšie kúsky a odstráňte väčšie semená. Odložte bokom. Na strednom ohni zohrejte olivový olej v hrnci alebo hrnci na omáčky. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a kúsky červenej papriky. Zmiešajte a restujte ich, kým nezmäknú. Pridajte nakrájané paradajky a nechajte všetko variť asi 10 minút, kým paradajky zmäknú. Pridajte mletú rascu, škoricu, kurkumu, červenú papriku a hnedý cukor. Premiešajte a varíte ďalších 10 – 15 minút, až kým sa chutné arómy nezačnú rozvíjať. Znížte teplotu a pridajte jablkový ocot. Varíme ešte ďalších 15 – 20 minút, kým chutney nedosiahne želanú konzistenciu. Občas premiešajte, aby sa zabránilo prichyteniu na dno hrnca. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ak máte radi intenzívnejšiu sladko-kyslú chuť, môžete pridať viac cukru alebo octu. Hotové paradajkové chutney nalejte do sterilizovaných pohárov a utrite okraje. Zatvorte poháre a nechajte ich vychladnúť. Uchovávajte v chladničke alebo na tmavom a suchom mieste. Chutney bude ešte lepšie, ak ho necháte pár týždňov, aby sa arómy správne spojili.
Plnené paradajky
Plnené paradajky sú výnimočným jedlom, ktoré kombinuje chuť čerstvých paradajok s lahodnou plnkou plnou aromatických bylín a syra. Toto jedlo je skvelou voľbou pre vegetariánov aj tých, ktorí milujú bohaté príchute. Paradajky, ktoré sú naplnené touto delikátnou plnkou, sa pečú v rúre dozlatista a chutia tak nádherne, že budete chcieť tento recept zahrnúť do svojho repertoáru.
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké paradajky
- 1 šálka quinoi, dobre prepláchnutá
- 1 a ¾ šálky zeleninového vývaru
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- ½ šálky strúhaného syra (napr. feta alebo parmezán)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a korenie podľa chuti
- lístky čerstvej bazalky na ozdobu
Postup:
Nakrojte paradajky z vrchu a vydlabte vnútro lyžičkou. Môžete to urobiť tak, že necháte asi 1/4 paradajky na dne, aby ste vytvorili stabilnú podložku pre plnku. Posoľte vnútro paradajok a obráťte ich hore nohami, aby vytiekla prebytočná tekutina.
Teraz si pripravte quinou. V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezačnú sa zlatisto sfarbovať. Pridajte quinou a orestujte ju spolu s cibuľou a cesnakom asi 2 minúty, kým nezačne rozvoniavať. Zalejte quinou zeleninovým vývarom a pridajte sušené oregano. Premiešajte a nechajte variť podľa pokynov na obale, čo zvyčajne trvá približne 15 minút. Keď je quinoa uvarená, hrniec odstavte a pridajte strúhaný syr. Do plnky môžete pridať aj soľ a korenie podľa chuti.
Naplňte vydlabané paradajky pripravenou plnkou a náplňou. Uložte ich na plech alebo do pekáča. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Paradajky pečte asi 20-25 minút, kým nezmäknú a vrch plnky nie je zlatistý. Pred podávaním ozdobte plnené paradajky čerstvými listami bazalky a servírujte.
Tieto plnené paradajky sú skvelým receptom na teplé letné dni alebo ako príloha k viacerým hlavným jedlám. Sú plné výrazných príchutí a zdravých ingrediencií, ktoré určite oceníte. Skvelo sa hodia napríklad na letný brunch alebo piknik.
Pico de gallo recept
Pico de Gallo je tradičná mexická paradajková salsa, ktorá je známa pre svoju čerstvú a osviežujúcu chuť. Názov „Pico de Gallo“ v preklade znamená „kohútí zobák,“ čo zrejme odkazuje na jej pikantnú chuť a farebnosť, pripomínajúcu kohútí hrebeň. Táto chuťová bomba sa skladá z čerstvých paradajok, cibule, jalapeño papričiek, koriandru a limetkovej šťavy. Tieto ingrediencie sa jemne nasekajú a zmiešajú, vytvárajúc osviežujúcu zmes, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály.
Pico de Gallo sa používa ako voňavá a zdravá príloha alebo dip k rôznym jedlám v mexickej kuchyni. Môžete ho podávať s tacos, burritos, nachos, grilovaným mäsom alebo rybami.
Ingrediencie:
- 4 veľké paradajky, nakrájané na malé kocky
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 jalapeño papričky, bez semienok a jemne nasekané (ak chcete menej pikantné, odstráňte všetky semienka)
- ½ šalátová uhorka, nakrájaná na veľmi malé kocky
- ¼ šálky čerstvo nasekaného koriandru
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- šťava z 1 limetky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Nakrájajte paradajky, cibuľu, jalapeño papričky, uhorku a koriander na rovnaké veľké kocky, ak je to možné. Uistite sa, že všetky ingrediencie sú dobre nasekané. Vložte nakrájanú zeleninu a koriander do veľkej misy. Premiešajte ich spolu. Pridajte nasekaný cesnak a šťavu z limetky. Znovu premiešajte. Osoľte a okoreňte čiernym korením podľa svojej chuti. Pridajte viac limetkovej šťavy alebo soli, ak je to potrebné, aby ste dosiahli želanú chuť. Nechajte pico de gallo odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute dobre spojili. Pico de gallo môžete podávať s tortillovými lupienkami, nachos, na tacos, burritos alebo ako prílohu k mnohým iným jedlám.
Paradajkové curry s tofu
Paradajkové curry s tofu je lahodným a zdravým vegetariánskym jedlom, ktoré môžete ľahko pripraviť doma. Toto jedlo je plné arómy a exotických chutí, vďaka koreniu a paradajkovému základu. Tofu, známe aj ako sójový syr, pridáva do jedla bielkoviny a koreniny dodajú chuť. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú chutný a vyvážený vegetariánsky pokrm. Paradajkové curry výborne chutí s ryžou. Ak hľadáte inšpiráciu, pozrite si aj ďalšie ryža recepty.
Ingrediencie:
- 250 g tofu, nakrájané na kocky
- 2 lyžice oleja (kokosový, arašidový alebo slnečnicový)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžice zeleninového kari korenia
- 1 lyžička kurkumy
- 400 g paradajok, čerstvých, alebo z konzervy
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 200 ml kokosového mlieka
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá koriandrová vňať
Postup:
V hlbšej panvici alebo hrnci zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Orestujte ich spolu s cibuľou asi 2 minúty, kým nezačnú voňať. Pridajte kari korenie a kurkumu. Premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozprestrelo. Teraz pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte omáčku variť asi 5 minút, kým paradajky nezmäknú. Pridajte nakrájané tofu a kokosové mlieko. Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa všetky chute dobre prepojili a tofu absorbovalo omáčku. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Ak máte radi silnejšiu chuť, môžete pridať viac kari korenia alebo čili prášku. Paradajkové curry s tofu podávajte s varenou ryžou alebo naan chlebíkom. Na záver ešte posypte nasekanou koriandrovou vňaťou.
Paradajky sú v kuchyni univerzálnym ingredienciou, ktorá nám ponúka nespočetné možnosti varenia. Od klasických šalátov a omáčok až po exotické jedlá plné korenia a chutí. Ich pestrosť a bohatá chuť ich robí skvelým prírastkom do každého jedálnička. Takže, ak máte rajčiny na záhrade alebo jednoducho radi experimentujete v kuchyni, neváhajte ich využiť vo vašich receptoch.