Recepty z húb: Najlepšie hubové recepty, ktoré Slováci milujú

Huby sú obľúbenou potravinou, ktorá sa dá jednoducho a dlhodobo uchovať. Okrem ich využitia pri varení sú huby obľúbené aj kvôli ich zberu. Hľadanie húb v odľahlých lesoch je veľmi obľúbeným hobby, ktorému sa venuje množstvo ľudí. Nie je sa ale čomu diviť. Príjemná prechádzka a navyše získanie tejto chutnej potraviny zadarmo je určite dobrý spôsob, ako stráviť deň.

Tipy pre zber húb

Dlhodobejšie dažde prajú rastu húb. Nie nadarmo sa používa fráza ako huby po daždi. V takom období huby vo väčšom či menšom množstve rastú vo väčšine lesov. Ak ale plánujete ísť na zber, je dobre si predtým na internete pozrieť miesta, kde rastú huby najviac. V každom hubárskom období sú zverejnené nové mapy s najväčším rozšírením húb.

Pred zberom si ale prečítajte, čo je dôležité vedieť a dodržiavať, keď sa vyberiete na huby:

  • Huby zbierajte do košíka či tašky s dostatočným prívodom vzduchu.
  • Zo zeme vyberajte celú plodnicu.
  • Jamku po vytiahnutý huby zakryte, aby sa podhubie nevysušilo.
  • Krehké huby vložte do nádoby.
  • Nezbierajte huby, ktorých druh nepoznáte, nie všetky sú totiž jedlé. 

Prečo huby?

Huby sa zaradzujú k zdravej strave, obsahujú totiž látky, ktoré pomáhajú napríklad pri zápaloch, vírusových ochoreniach či dokonca onkologických ochoreniach. Huba s najvyšším obsahom zdraviu prospešných látok je hliva ustricová. Hliva ustricová podporuje obnovu tkanív, posilňuje imunitu a predlžuje životnosť probiotických buniek, práve preto je ľuďmi konzumovaná aj vo forme doplnkov stravy.

Ako mraziť huby

Huby sa dajú dlhodobo uchovať napríklad sušením, nakladaním no samozrejme aj mrazením. Ak ich chcete mraziť, je pár vecí, ktoré musíte pred vložením do mrazničky urobiť:

1. Očistenie

Huby dôkladne očistite nožom od všetkých nečistôt.

2. Rozkrojenie

Pred mrazením je dôležité si ich nakrájať na menšie kúsky. Nie je vhodné ich zmrazovať v celku.

3. Varenie

Huby vložte do vriacej vody a nechajte pár minút povariť. Nenechávajte ich však variť príliš dlho. Po dovarení ich poriadne sceďte a vysušte.

4. Rýchle zmrazenie

Keď sú huby poriadne vysušené položte ich na plech alebo tácku a vložte ich do mrazničky. Vyberte ich až keď budú pri prelomení chrúpať.

5. Konečné zmrazenie

Zamrazené huby vytiahnite a vložte do vrecka či iného obalu. Takto zabalené ich môžete vložiť naspäť do mrazničky a využívať podľa potreby.

Recepty z húb

Šampiňónová polievka

Rýchly recept na šampiňónovú polievku, ktorá je zdravá a vhodná aj pri chudnutí.

Ingrediencie:

  • 500 g šampiňónov
  • 400 g paradajok
  • 2-3 biele papriky
  • cibuľa
  • cesnak
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • provensálske bylinky
  • bazalka
  • tymian

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľku nechajte zozlatnúť na troške oleja. Šampiňóny si očistite, nakrájajte na hrubšie plátky a pridajte k cibuli. Keď pustia vodu pridajte soľ, čierne korenie, prelisovaný cesnak a dochuťte bylinkami. Keď sú šampiňóny takmer hotové prilejte k nim vodu a pridajte na prúžky nakrájanú papriku. Varte 5 minút. Nakoniec pridajte nakrájané paradajky a varte ďalšie cca 3 minúty, aby sa nerozvarili. Podávajte s celozrnným chlebom.

Zdravá hubová omáčka

Recept na zdravú hubovú omáčku, ktorá je vhodná aj pri vegánskom jedálničku.

Ingrediencie:

  • 300 g húb (alebo 50 g sušených)
  • 50 g sójových kociek
  • cibuľa
  • olivový olej
  • rastlinná smotana
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list

Postup:

Sójové kocky varte cca 15 minút. Potom ich sceďte a poriadne vyžmýkajte. Na panvici si na oleji osmažte cibuľku do zlatista, pridajte očistené huby a chvíľu vyprážajte. Potom podlejte vodou, osoľte, pridajte bobkový list, nové korenie a nechajte dusiť. Po chvíli pridajte sójové kocky. Na záver zahustite rastlinnou smotanou a omáčka je hotová. Podávať ju môžete napríklad k celozrnnej knedli alebo s ryžou.

Quiche s hubami a kuracím mäsom

Ak máte po zbere doma množstvo húb a rozmýšľate ako ich pripraviť, máme pre vás tip. Chutný slaný koláč s hubami. Podávať ho môžete ako rýchlu a chutnú večeru.

Ingrediencie:

  • 2 hrste šampiňónov
  • 600 g zemiakov
  • 300 g kuracieho mäsa
  • cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • slnečnicové semienka
  • olivový olej
  • chilli
  • petržlenová vňať
  • kurkuma
  • soľ

Postup:

Zemiaky si uvarte v šupke. Po uvarení ich roztlačte vidličkou a zmiešajte so slnečnicovými semienkami, trochou oleja a kurkumou. Natlačte do okrúhlej formy a pečte na 200 °C približne 20 minút. Medzitým si osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, huby a mäso. Ochuťte soľou a pridajte čerstvú petržlenovú vňať. Zmes vložte do predpečeného cesta a dajte opäť na pár minút zapiecť.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.