Recepty z cícera

Cícer, inak nazývaný tiež rímsky hrach, obsahuje 20% bielkovín, 50% komplexných sacharidov a 5 % tuku. Z vitamínov je cíceri zastúpený vitamín B15, ktorý je účinným antioxidantom. Rovnako sa v ňom vyskytujú vitamíny skupiny B a tiež veľké množstvo železa, ktoré je potrebné pre osoby trpiace chudokrvnosťou.
Ďalej zahŕňa vysoké percento vápnika, horčíka a aj fosforu. Tak ako množstvo strukovín aj semaná cíceru obsahujú látky, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú stráviteľnosť. Tieto účinky je možné eliminovať namáčaním a výmenou vody pri varení. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a nežiadúce účinky strukovín vás nemusia trápiť.
Ak máte v súvislosti so strukovinami problémy s nadúvaním, varte ich spoločne s bylinkami ako sú bazalka, oregano, majorán, saturejka, alebo ligurček. Okrem eliminácie nadúvania dodajú bylinky pokrmu novú netradičnú chuť.
Cícer nachádza využitie hlavne v polievkach, guľášoch, curry alebo sa mixuje do nátierok. Medzi najznámejšie jedlá z cíceru patrí bez pochýb cícerová nátierka hummus alebo strukovinové karbonátky falafel. Výhodou cíceru je tiež to, že sa dá pripraviť na sladko aj na slano.
Príprava cícera
Cícer môžete kúpiť buď suchý alebo sterilizovaný v plechovke.
So sterilizovaným cícerom máte výhodu, je mäkký a môžete ho hneď použiť, kým suchý cícer musíte najprv namočiť do vody (a to najlepšie na deň až dva), aby tzv. ožil a vyklíčil. Potom je potrebné ho variť na miernom plameni približne hodinu domäkka. Najskôr až potom sa dá použiť.
Pestovanie cícera
Cícer je suchomilná rastlina, preto sa pestuje najmä v suchých oblastiach. Na začiatku klíčenia potrebuje najviac vlahy, neskôr jej však veľa vody môže skôr uškodiť.
Cícer v kuchyni
V kuchyni sa okrem cíceru ako takého používa aj jeho múka. Cícerovou múkou môžete nahradiť múku pšeničnú, tak že ju použijete napríklad na prípravu cesta a pod. Samotný cícer má, podobne ako kuskus, naozaj všestranné využitie.
Môžete ho využiť ako prílohu k mäsu, ako súčasť šalátov, polievok či ďalších hlavných chodov. Každý si môže nájsť to správne.
Čo dokáže?
- Udržuje jemnú a pevnú pokožku.
- Je výborným zdrojom rastlinných bielkovín.
- Cícer baraní sa dá použiť aj v prevencii a terapii civilizačných chorôb– od kardiovaskulárnych chorôb a znižovanie cholesterolu, cez obezitu, zápchu až po rakovinu hrubého čreva.
Krémová cícerová polievka
Ingrediencie:
- 500 g suchého cícera
- 2 väčšie cibule
- 4 veľké paradajky (v zime plechovku konzervovaných)
- údenú papriku
- kúsok zázvoru
Cícer cez noc namočíme, ráno vymeníme vodu a uvaríme domäkka. Nadrobno nakrájanú cibuľu vypražíme na oleji vo väčšom hrnci. Akonáhle bude zlatistá, zaprášime ju paprikou a necháme stmavnúť. Pridáme vopred uvarený cícer, paradajky, zázvor, osolíme a zalejeme pohárom horúcej vody. Necháme chvíľu povariť a tyčovým mixérom zmixujeme na hrubší krém. Dochutíme bylinkami (bazalka alebo koriander), prípadne môžeme zjemniť smotanou alebo kokosovým mliekom.
Falafel
Ingrediencie:
- 200 g suchého cícera namočeného cez noc
- 100 g petržlenovej vňate
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- mletá rímska rasca
- soľ
- čierne korenie
- 3 polievkové lyžice tahini pasty
Cícer namočíme cez noc a ďalej nevaríme! Rozmixujeme ho s cibuľou, cesnakom a petržlenom v mlynčeku alebo mixéri, môžeme pridať niekoľko lyžíc tahini (pasta vyrobená zo surových alebo vyprážaných sezamových semienok). Pridáme soľ, čierne korenie, rímsku rascu, všetko dôkladne premiešame a necháme stuhnúť v chladničke.
Z cesta tvarujeme placky alebo guľôčky. Tie vyprážame vo väčšej vrstve oleja do zlato-hneda. Druhým variantom je pečenie v rúre, falafel je potom menej kalorický, ale tiež menej chrumkavý. Falafel podávame spoločne s jogurtovým dresingom (vo vegánskej verzii so sójovým). Tradičnou prílohou je šalát tabouleh (paradajky, petržlen, kudrnka a bulgur), často sa ale podáva tiež v pita chlebe alebo tortile.
Hummus
Ingrediencie:
- 500 g uvareného cícera
- 2 strúčiky cesnaku
- lyžička rímskej rasce
- 2 polievkové lyžice tahini
- šťava z celého citróna
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- čerstvé mleté čierne korenie alebo chilli
Uvarený cícer zmiešame s cesnakom, tahini (sezamovou pastou), olivovým olejom a mixujeme na hladký krém. Nakoniec pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a drvenú rímsku rascu. Podľa zamýšľanej konzistencie pridáme trocha vývaru z cíceru, prípadne vody. Necháme vychladnúť v chladničke. Hummus využijeme ako nátierku na pečivo ale tiež ako hlavné jedlo konzumované lyžicou (napríklad so zeleninou, olivami a sušenými paradajkami v oleji).
TIP! Majte tahini vždy po ruke, či už budete mať chuť na hummus alebo potrebujete zálievku do šalátu.
Chrumkavý cícer namiesto zemiačikov!
Ďalšia výborná chuťovka, ktorú si môžete za pár minút pripraviť k obľúbenému filmu či seriálu alebo len tak k vínu. Na rozdiel od mastných chipsov a iných pochutín, nebudete musieť mať žiadne výčitky svedomia!
Stačí predhriať rúru na 190 stupňov, do misky si dať 1-4 hrsti uvareného cíceru a ochutnať ho. Cícer pokvapkajte olejom a pridajte obľúbené korenie, perfektne sa hodí napríklad barbecue zmes. Takto namarinovaný cícer už stačí len rozložiť na plech vyložený papierom na pečenie a piecť cca 25 minút, kým nie je chrumkavý. V priebehu pečenia je dobré cícer občas premiešať, aby sa upiekol zo všetkých strán.
Pusinky z cícerovej vody
Ingrediencie:
- voda z vareného cícera
- trstinový cukor
- xantanová guma
- drvená vanilka
- papier na pečenie
Namočíme cícer na 12 hodín do vody, potom vodu vylejeme, pridáme novú a varíme cca 1 hodinu, kým cícer zmäkne. Vodu, v ktorej sa cícer varil scedíme do nádoby na mixovanie (dá sa použiť aj nádoba od sterilizovaného cíceru).
Počkáme kým vychladne a potom môžeme začať šľahať. Voda z cíceru začne hustnúť. Pridáme xantanový prášok, trstinový cukor a premiešame. Potom rozdrvíme kúsok vanilkového struku a štipku pridáme do zmesi. Hotovo. Teraz urobíme pusinky na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do piecť do rúry na cca 1 hodinu pri 120 stupňoch.
Prajeme dobrú chuť a nezabudnite sa pozrieť na ďalšie zdravé recepty.