Recepty na gril: Pochutnajte si zdravo a bez výčitiek

Domáci hamburger

Chystáte grilpárty a neviete čo svojim hosťom pripraviť? Skúste tento šťavnatý domáci hamburger.

Ingrediencie:

  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • ½ čl sušený majorán
  • ½ čl sušený tymian
  • 1 pl sójovej omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 celozrnné žemle
  • 4 čl tatárskej omáčky
  • šalát
  • paradajka

Postup:

V miske zmiešajte obe druhy mäsa. Ochuťte ich soľou, čiernym korením, mletou paprikou, tymianom, majoránom, prelisovaným cesnakom a sójovou omáčkou. Zmes dobre premiešajte a aspoň na hodinu vložte do chladničky.

Po hodine zmes vyberte, vytvarujte z nej 4 hamburgery a grilujte ich približne 5 minút z každej strany. Žemle rozkrojte a tiež ich zvnútra opečte na grile. Opečené žemle potrite tatárskou omáčkou, uložte na ne lístky šalátu, kolieska paradajky a pripravené mäso. Priložte druhú časť žemle a môžete servírovať.

Vegánsky fazuľový hamburger

Grilovačka sa netýka len tých, ktorý jedia mäso. Aj pri dodržiavaní vegánskeho jedálnička si môžete dopriať chutný hamburger bez výčitiek. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na fazuľový hamburger, ktorý určite zachutí aj mäsožravcom.

Ingrediencie: 

  • 1 konzerva červenej fazule
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3/4 hrnčeka špaldových alebo ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka špaldovej hladkej múky
  • hrsť slnečnicových semienok
  • soľ
  • čierne korenie
  • majoránka
  • červená paprika
  • hrnček kukurice
  • celozrnné žemle
  • horčica
  • čerstvý špenát

Postup:

Nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu orestujte na oleji. Okoreňte a osoľte. Červenú fazuľu z konzervy poriadne rozpučte, pridajte orestovanú cibuľu a cesnak, špaldové vločky, slnečnicové semienka, špaldovú múku, majoránku a červenú papriku. Všetko poriadne premiešajte tak, aby vám vznikla kašovitá hmota, ktorá sa bude dobre tvarovať.

Hmotu naberajte pomúčenými rukami a tvarujte z nej burgre. Burgre grilujte z oboch strán. Žemle rozkrojte na polovicu a z vnútornej strany ich taktiež ogrilujte. Do vnútra žemle dajte horčicu, fazuľový hamburger, kúsok čerstvého špenátu a môžete podávať.

Grilovaný hermelín

K pochúťkam na grilovanie určite partia aj syry. Vopred namarinované či okorenené syry pripravené na gril kúpite dnes vo väčšine supermarketov. Ak ste ich ale nenašli, hermelín či iný syr si pripravíte jednoducho aj doma.

Ingrediencie:

  • hermelín
  • 1 dl oleja
  • 2 pl grilovacieho korenia

Postup:

V miske zmiešajte olej a grilovacie korenie. V zmesi obaľte syr a zabaľte ho do alobalu. Hemelín v alobale grilujte 5 až 10 minút z oboch strán. Po dogrilovaní ho opatrne vyberte z alobalu a preložte na tanier. Ako prílohu podávajte napríklad čerstvý zeleninový šalát.

Ak ste milovníkom hermelínu vyskúšajte aj tieto recepty na nakladaný hermelín.

Grilovaná zelenina s bryndzou

Jednoduchá grilovaná zelenina s rozdrobenou bryndzou je ideálnym receptom na zdravú grilovačku. Ak sa vám zdá bryndza príliš slaná alebo ju neobľubujete môžete ju nahradiť kozím syrom.
Ingrediencie:

  • 4 baklažány
  • 8 paradajok
  • 2 zväzky jarnej cibuľky
  • 200 ml olivového oleja
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • 200 g kozieho syra
  • olivový olej na pokvapkanie
  • hrsť čerstvej bazalky

Postup:

Olej, ocot, pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie zmiešajte. Zeleninu nakrájajte na väčšie časti a v miske zmiešajte s olejovou zmesou. Baklažány opekajte pod grilom 5 minút. Zvyšok zeleniny vložte na gril a opekajte približne 3 minúty. Po grilovaní zeleninu zmiešajte a ešte horúcu ju ozdobte rozdrobenou bryndzou. Pokvapkajte ju olejom a posypte nasekanou bazalkou.

Grilovaná zelenina s parmezánom

Ingrediencie:

  • 1 a ½ cukety
  • 1 baklažán
  • 1 cibuľa
  • 2 paradajky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • oregano
  • bazalka
  • rôzne zmesi korenia (napr. grécke)
  • morskú soľ
  • 50 g strúhaného parmezánu

Postup:

Baklažán, ½ cukety a cibuľu si nakrájajte na kolieska. Paradajky rozkrojte na polovice a zvyšnú cuketu ošúpte a nakrájajte pozdĺžne na pásy. Olivový olej, soľ a korenie zmiešajte a zmesou potrite všetky kúsky zeleniny. Pár z nich posypte parmezánom. Zeleninu grilujte pár minút z oboch strán, cibuľu grilujte dlhšie, nech je úplne mäkká.

Ku grilovanej zelenine alebo aj grilovanému mäsu či syru sa skvelo hodí domáci dip. Vyskúšajte napríklad jeden z týchto dvoch. Všetky ingrediencie v nich len zmiešate a je to.

Barbecue dip

Ingrediencie:

  • 5 pl kečupu
  • ½ pl medu
  • 1 pl worčestrovej omáčky
  • 1 čl pikantnej marmelády
  • 1 čl rozmarínu
  • ½ čl chilli

Jogurtovo-bylinkový dip

Ingrediencie:

  • 4 pl bieleho jogurtu
  • 2 pl kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka vegety
  • nasekaná pažítka
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaný kôpor
  • soľ
  • mleté biele korenie

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.