Recept na zdravé zemiakové placky
Ako na vynikajúce zemiakové placky
Zemiakové placky sa tešia veľkej popularite. Nie je to žiadne prekvapenie, pripraviť ich nie je žiadna veľká veda, pokiaľ máme kvalitné a správne suroviny. Základnou ingredienciou sú zemiaky, najlepšie staršie, ktoré neobsahujú tak veľa vody ako tie z novšej úrody. Zemiaky figurujú ako hlavná surovina aj v ďalších chutných receptoch, ako je napríklad tzv. bramboračka.
V každom recepte je rovnaký základ prípravy placiek. Zemiaky sa musia ošúpať a nastrúhať. Ak chcete dodať plackám jemnosť a príjemnú textúru, vyskúšajte polovicu zemiakov nastrúhať na jemnom strúhadle a polovicu na tom hrubšom.
Pokiaľ pri strúhaní zemiakov vznikne veľa vody, môžete sa jej opatrne zbaviť. Musíte dbať však na usadený zemiakový škrob na dne, ktorý je veľmi dôležitý pri vytváraní samotného cesta.
Pri tomto recepte je veľa priestoru pre vyskúšanie vlastných kombinácií a pridanie rôznych ďalších surovín. Pre zjemnenie chuti môžeme skúsiť pridať 50 ml mlieka. Zanietených mäsožravcov určite poteší pridanie údeného mäsa či pomletých oškvariek.
Zemiakové placky s cuketou
Ingrediencie
- 4 ks zemiaky
- 1 ks cuketa
- cesnak (podľa chuti)
- 2 ČL rasce celej
- soľ
- 1 PL majoránu
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 PL hladkej múky
- olej
Príprava
- Očistené zemiaky nastrúhame do misky.
- Ošúpanú cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so zemiakmi.
- Okoreníme a osolíme podľa chuti. Môžeme pridať pretlačený strúčik cesnaku.
- Zahustíme cesto múkou. Cesto nemôže byť príliš husté ani riedke.
- Vzniknutú zmes premiešame a vytvoríme primerane veľkú placku. Odporúčajú sa menšie a hrubšie placky.
- Na rozohriatom oleji placky vysmažíme. Placky by nemali v oleji plávať, no ani sa smažiť na suchej panvici.
- Po osušení od oleja ihneď podávame.
TIP: Počas cuketovej sezóny odporúčame využiť prebytky úrody a pripraviť si čisto cuketové placky bez pridania zemiakov.
Zemiakové placky s kyslou kapustou
Ingrediencie
- 4 ks zemiaky
- 200 gramov kyslej kapusty
- cesnak (podľa chuti)
- 2 ČL rasce celej
- soľ
- 1 PL majoránu
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 PL hladkej múky
- olej
Príprava
- Zemiaky zbavené šupky postrúhame na strúhadle.
- Pridáme kyslú kapustu, najlepšie jemne osušenú a pokrájanú na menšie kúsky.
- Zmes premiešame a dochutíme vybranými koreninami či cesnakom.
- Pridáme múku na zahustenie. Pokiaľ je cesto dostatočne husté, prispôsobíme tomu množstvo pridanej múky.
- Zmes premiešame a vytvoríme placky.
- Vysmažíme placky na primeranom množstve oleja.
- Po dokončení sú placky pripravené ku konzumácií.
Zemiakové placky pečené v rúre
Ingrediencie
- 4 ks zemiaky
- 3 PL syra
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 ČL petržlenovej vňate
- soľ
- olej
- papier na pečenie
Príprava
- Zemiaky očistíme a postrúhame na strúhadle.
- Pridáme nastrúhaný syr, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať nakrájanú na drobno.
- Všetko premiešame, osolíme a okoreníme podľa potreby.
- Zo vzniknutej zmesi vytvoríme ploché kôpky, približne vo veľkosti dlane, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Papier jemne potrieme olejom.
- Pečieme približne 30 minút na 180°C.
- Placky podávame teplé.
Nech si vyberiete akúkoľvek variantu zemiakových placiek, výborne sa hodia ako príloha ku kuraciemu soté alebo bravčovému dusenému mäsu s omáčkou. Pokiaľ preferujete čistú chuť placiek, spestrite si ju napríklad kefírovým mliekom, ktoré má priaznivé účinky pre celý organizmus. Pokiaľ sa konzumáciou zemiakových placiek bojíte o svoju štíhlu líniu, vyskúšajte redukčný jedálniček, ktorý vám umožňuje jesť množstvo jedál a pritom schudnúť.