Raw jedálniček

Priaznivci raw stravy sú vitariáni, ktorí konzumujú iba tepelne neupravenú, čiže živú stravu, ako je surová zelenina a ovocie, surové naklíčené obilie, nepražené semienka a orechy.
Čo je to raw
Raw potraviny sa jedia len surové, alebo ohriate či usušené, naklíčené, čerstvo mleté, rozmixované, odšťavené, nastrúhané alebo nakrájané. Keď chcete potraviny uchovávať dlhšiu dobu, zamrazíte ich alebo usušíte. Jedlo nesúce označenie raw food by nemalo prejsť teplotou nad približne 42 až 45 °C.
Čo je raw strava? Spoznáte ju podľa toho, že jedlo nie je varené, pečené, vyprážané, grilované či fritované. Raw food potravinami nezaťažujete svoje telo chemickými prídavnými látkami, „éčkami“, farbivami, konzervantmi, umelými sladidlami, rafinovaným bielym cukrom a tak ďalej.
Raw jedálniček a jeho zloženie
Raw jedálniček obsahuje všetko potrebné pre život, je bohatý na vitamíny a stopové prvky vo svojej prirodzenej podobe. Vitariáni veria, že uzdravovacia schopnosť živej potravy je daná tiež obsahom svetla a slnečnej energie.
Príklad vitariánskeho jedálnička na jeden deň:
-
Raňajky: pohánková/pšenová/ovsená kaša s ovocím;
-
Desiata: ovocný šalát;
-
Obed: zeleninové karí s batátovými hranolčekmi;
-
Olovrant: šťava zo zeleniny;
-
Večera: avokádo plnené zeleninou a ľanové krekery
História raw stravy
Možno si myslíte, že raw je výstrelkom poslednej doby, kedy už ľudia nevedia, čo si vymyslieť. Prvým propagátorom raw food bol ale už na konci 19. storočia švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner, vynálezca müsli. V 80. rokoch minulého storočia živú stravu spopularizovala autorka kníh o zdravej výžive Leslie Kenton, ktorá presadzovala 75 % podiel surových potravín v jedálničku.
Výhody raw stravovania
Takýto spôsob stravovania má na svedomí zlepšenie stavu pleti a vlasov, zlepšenie trávenia, zvýšenie obranyschopnosti organizmu a celkovej vitality aj prevenciu vzniku niektorých chorôb. Podľa vedeckých štúdií ženy konzumujúce výrazný podiel surovej stravy trpia nižším rizikom vzniku rakoviny prsníka ako ostatné. Raw potraviny zvyšujú odolnosť organizmu voči infekčným chorobám lepšie ako očkovanie.
Čo je potrebné na prípravu raw stravy
Pri príprave raw receptov budete potrebovať predovšetkým nástroje k mechanickému spracovaniu. Určite sa vám bude hodiť stolný a tyčový mixér, sušička na ovocie nastaviteľná na nízke teploty (40 až 45 stupňov), odšťavovač, mlynček na mak alebo na orechy. Na klíčenie budete potrebovať nakličovadlo a pre začiatok tiež kuchynský teplomer, ktorý postráži teplotu ohrievania do 42 °C.
Dá sa s raw stravou schudnúť?
Raw strava a chudnutie sa vzájomne dopĺňajú. Schudnete naozaj ľahko, pretože neprijímate žiadne látky, ktoré by mali na vašu postavu negatívny vplyv. Prijímate len minimálne množstvo spracovaných sacharidov a tukov, ktoré spôsobujú priberanie na váhe. Jete ich len v prírodnej podobe, kedy si s nimi vaše telo poradí oveľa ľahšie než napríklad s rafinovaným cukrom alebo tepelne spracovanými tukmi.
Zdravý kompromis
Keď sa povie surová strava, mnohých ľudí odradí predstava studeného. Jesť len neupravenú surovú zeleninu nie je moc lákavé. Raw jedálniček je ale veľmi pestrý a bohatý a existujú raw recepty na celú škálu lákavých jedál a alternatív toho klasického, na ktoré ste zvyknutí.
Zmeňte pomer tepelne upravených a surových jedál. Postupne pridávajte raw food stravu podľa toho, koľko vám jej bude robiť dobre. Sledujte etikety potravín, ktoré kupujete sebe a svojej rodine. Znížte konzumáciu lepku alebo bieleho cukru a uvidíte, čo to urobí s vašou líniou a s vaším zdravím.