Pohánka, je naozaj kráľovná zdravej výživy?
Pohánka k nám prišla z Ázie. Je to prirodzene BIO potravina, pri ktorej sa nemusíte báť, že obsahuje nebezpečné pesticídy. Je to jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny v pôde. Avšak, ak by bola pôda napustená chemikáliami pohánke by sa nedarilo.
Obsah vitamínov a minerálov
Pohánka obsahuje rutín, ktorý zabezpečuje pružnosť a správne fungovanie ciev a tiež pomáha pri kŕčových žilách. Okrem toho má aj vysoký obsah bielkovín a vlákniny. V pohánke sa nachádzajú oba druhy vlákniny, rozpustná aj nerozpustná. Rozpustná je dôležitá pre zdravie čriev a nerozpustná nám navodí pocit sýtosti po jedle.
Pohánka je tiež zdrojom vápnika, draslíka, železa a horčíka. Z vitamínov obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E a C.
Blahodárne účinky pohánky
- Pomáha pokožke
Antioxidanty a flavonoidy prítomné v pohánke zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky. Rutín je prospešný pri ochrane pred poškodením pokožky pôsobením slnka.
- Udržuje zdravé srdce
Obsiahnuté látky znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi. Pohánka taktiež zabezpečuje pevnosť ciev, čo prispieva k celkovému kardiovaskulárnemu zdraviu.
- Posilňuje imunitný systém
Minerály v pohánke posilňujú obranyschopnosť taktiež má pohánka vysoký obsah flavonoidov, preto je účinná pri liečbe nízkeho hemoglobínu a častých prechladnutí a chrípky.
- Znižuje krvný tlak
Horčík v pohánke pomáha zlepšovať krvný tlak.
- Ochrana pred detskou astmou
Vďaka obsahu horčíka a vitamínu E pomáha pohánka znížiť riziko detskej astmy až o 50 %.
- Pomocník pri chudnutí
Bielkoviny a vláknina pomáhajú pri potláčaní chuti do jedla, pri správnom trávení a tiež budovaní svalovej hmoty.
Pohánka recepty
Pohánka je všestranná potravina, ktorú môžete využiť do polievok, palaciniek, ako diétnu prílohu k mäsu a rybám alebo aj šalátom. Inšpirujte sa.
Paradajková polievka s pohánkou
Jeseň je čas teplých polievok. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na paradajkovú polievku a inšpirujte sa aj ďalšími receptami na polievky, ktoré sme si pre vás pripravili.
Ingrediencie:
- 1,5 kg paradajok
- 2 veľké cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 jablko
- 2 jarné cibuľky
- ½ chilli papričky
- 1 hrnček pohánky
- strúhaný syr
- soľ
- čierne korenie
- 3 pl olivového oleja
- čerstvý rozmarín
- čerstvý tymián
- štipka cukru
Postup:
Paradajky prerežte na polovicu a uložte ich na plech prerezanou stranou smerom dole. Pridajte k nim nakrájanú cibuľu, cesnak, jarnú cibuľku, chilli papričku a jablko. Posypte čerstvým rozmarínom a tymianom. Okoreňte soľou, čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom. Dajte piecť na pár minút pri 220 stupňoch. Upečené paradajky nechajte ochladiť a potom ich posťahujte zo šupky. Všetko okrem tymianu vložte do hrnca a rozmixujte ponorným mixérom. Ak bude polievka príliš hustá pridajte trocha vody. Polievku ochuťte podľa chuti cukrom a soľou.
Pohánku uvarte v osolenej vode v pomere 1:2 približne 12 minút. Po uvarení ju primiešajte do polievky a podávajte s nastrúhaným syrom.
Pohánkové palacinky
Pripravte si chutný sladký obed, ktorý je vďaka pohánke veľmi zdravý.
Ingrediencie:
- 150 g pohánkovej múky
- 250 ml mlieka
- 2 figy alebo iné čerstvé ovocie na ozdobenie
- 1 balenie čokoládovo-orieškového krému
- 1 vajce
- 4 lyžice cukru
- 2 lyžice masla
- štipka soli
Postup:
Vajce rozšľahajte s mliekom, pridajte múku, štipku soli a vymiešajte polotekuté cesto. Cesto v miske prikryte utierkou a nechajte odpočinúť približne 2 hodiny pri izbovej teplote. Do hrnca zatiaľ nasypte cukor, zalejte troškou vody a povarte 2 minúty. Pridajte nakrájané figy a nechajte chvíľu povariť.
Na panvici roztopte maslo. Naberačkou nalejte cesto a pečte z oboch strán 1 až 2 minúty. Hotové palacinky natrite čokoládovým krémom a zrolujte. Navrch poukladajte nakrájané figy a pokvapkajte pripraveným sirupom.
TIP: Inšpirujte sa aj receptami z iných zdravých potravín, akými je quinoa alebo kuskus.
Pohánkový šalát so šampiňónmi
Jednoduchý recept na chutný vegánsky obed.
Ingrediencie:
- 1 hrnček pohánky
- 1 cuketa
- šampiňóny
- 1 predvarená mrkva
- 1 cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- olej
Postup:
Pohánku si uvarte podľa návodu na obale. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, šampiňóny, cuketu a predvarenú mrkvu. Zmes okoreňte soľou a čiernym korením. Hotovo!