Panna Cotta ako z reštaurácie: Rýchle a prehľadné recepty

Mangová Panna Cotta

Exotické ovocie ako mango dodá smotanovej Panna Cotte osviežujúco-sladkú chuť. Mango môžete zameniť aj za ananás alebo kaki.

Ingrediencie:

  • 50 g ricotty
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 2 pl medu
  • 1 čl citrónovej kôry
  • 2 pl želatíny
  • 2 pl vody
  • 7 jahôd
  • 1/3 manga

Postup:

Ricottu, jogurt, med a citrónovú kôru zmiešajte v miske a odložte do chladničky. Mango rozmixujte do hladka. 1 lyžicu želatíny zmiešajte v hrnci s 2 lyžicami vody a nechajte napučať približne 5 minút. Potom želatínu na ohni rozpustite a prilejte k nej aj rozmixované mango. Zmes nechajte vychladnúť.

Medzitým si v mixéri rozmixujte jahody s 1 lyžicou želatíny. Na záver stačí všetky 3 vrstvy uložiť na seba do pohárov alebo misiek a vložiť aspoň na 5 hodín do chladničky. Panna Cottu môžete podávať s kúskami čerstvého manga.

Kokosová Panna Cotta

Panna Cottu si môžete pripraviť aj vo vegánskej verzii z kokosového mlieka. Kokosovú Panna Cottu môžete na záver ozdobiť aj kúskami kokosu a obľúbeného ovocia.

Ingrediencie:

  • 400 ml kokosového mlieka
  • ½ vanilkového lusku
  • 1 čl práškového agar agar
  • 2 pl hnedého cukru
  • čerstvé ovocie podľa chuti

Postup:

Približne 3 polievkové lyžice kokosového mlieka zmiešajte s práškovým agar agar. Nechajte odstáť približne 15 minút. Polovicu vanilkového lusku rozrežte a vydlabte vnútro. Primiešajte ho do zvyšnej časti kokosového mlieka spolu s hnedým cukrom. Zmes priveďte k varu a pridajte k nej aj zmes s agarom. Varte maximálne 5 minút. Zmes by mala trocha zhustnúť. Panna Cottu nalejte do pohárov a vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny. 

TIP: Ak chcete Panna Cottu pri podávaní vyklopiť z misky, misku pred vložením zmesi potrite olejom. Panna Cotta sa vám tak ľahšie vyklopí. 

Čokoládová Panna Cotta s malinami

Ingrediencie:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml mlieka
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 lyžica kakaa
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 balík želatínového prášku
  • 200 g malín
  • voda

Postup:

Do hrnca dajte 4 lyžice vody a nasypte k nej želatínu. Chvíľu nechajte napučať. Do iného hrnca si zatiaľ nalejte smotanu, mlieko, pridajte cukor, kakao a na strednom plameni varte za stáleho miešania. Keď bude krém v hrnci už horúci, môžete k nemu pridať nalámanú horkú čokoládu a miešať ďalej, až kým sa čokoláda nerozpustí.

Napučanú želatínu ohrejte na miernom plameni a pridajte k čokoladovému krému. Hotovú čokoládovú Panna Cottu nalejte do pohárov a nechajte v chladničke stuhnúť minimálne 5 hodín. Pred podávaním rozmixujte čerstvé maliny na pyré a nalejte na vrch čokoládového dezertu.

Rýchla Panna Cotta s lesným ovocím

Panna Cotta je chutný a jednoduchý dezert, avšak je potrebné nechať ho pred podávaním v chladničke odležať minimálne na 4 hodiny. To ale neplatí v tomto prípade. Vyskúšajte recept na tvarohovú Panna Cottu s lesným ovocím, ktorú môžete podávať už za 30 minút.

Ingrediencie:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 80 g kyslej smotany
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice agar agar
  • lesné ovocie

Postup:

V miske si zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu a med. V 125 ml horúcej vody si rozmiešajte 2 lyžice agaru a potom túto zmes prilejte do zmesi tvarohovej.  Panna Cottu nalejte do pohárov alebo misiek a nechajte v chladničke stuhnúť približne 20 minút. Podávajte ju s čerstvým lesným ovocím.

Diétna Panna Cotta 

Ingrediencie:

  • 1 téglik odtučneného tvarohu

  • 1 téglik nízkotučného jogurtu

  • 2 dcl nízkotučného mlieka

  • 10 g želatíny

  • čakankový sirup

Postup:

Želatínu rozpusťte v teplom mlieku. Potom pridajte tvaroh, jogurt a trocha čakankového sirupu. Zmes nalejte do pohárov alebo misiek. Panna Cottu nechajte v chladničke stuhnúť minimálne na 4 hodiny. Podávajte s ovocím podľa chuti.

Vanilkovo-tvarohová Panna Cotta

Ingrediencie:

  • 500 g odtučneného tvarohu
  • 2 tégliky bieleho jogurtu
  • 2 balíky želatíny
  • med alebo sladidlo podľa chuti
  • vanilková aróma

Postup:

Želatínu si pripravte podľa návodu na obale. Kým želatína vychladne, v miske si zmiešajte tvaroh, jogurt, med, vanilkovú arómu a na záver aj vychladenú želatínu. Zmes nalejte do misiek alebo pohárov a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 4 hodiny. Podávajte s čerstvým ovocím podľa chuti. 

Panna Cotta s mascarpone

Ingrediencie:

  • 450 ml smotany na šľahanie
  • 2 čl želatíny v prášku
  • 1 vanilkový lusk
  • trocha vanilkovej esencie
  • 100 g mascarpone
  • 3 pl práškového cukru
  • čučoriedky
  • voda
  • sladidlo podľa chuti
  • čerstvá mäta

Postup:

V miske si zmiešajte želatínu s 2 lyžicami vody a nechajte ju napučať. V hrnci si zohrejte smotanu, vnútro vanilkového lusku, trocha sladidla podľa chuti, mascarpone a napučanú želatínu. Zmes chvíľu povarte a miešajte, aby v nej nezostali žiadne hrudky. Panna Cottu nalejte do pohárov alebo misiek a vložte do chladničky na 5 až 6 hodín.

Čučoriedky vložte do hrnca s trochou vody, sladidla, čerstvou mätou a chvíľu povarte. Zmes nalejte na hotovú Panna Cottu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.