Omáčky: Naučte sa najlepšie omáčky, nie len k ryži alebo knedli
Omáčky sa hodia na mäso, ku knedli, no taktiež aj na cestoviny či zeleninu. Pripravili sme si pre vás jednoduché a rýchle recepty na prípravu tých najlepších omáčok. Ide o zdravšie varianty klasických omáčok, ktoré určite poznáte, no tiež zaujímavé, chutné a neobyčajné omáčky.
Diétna sviečková omáčka
Zdravý recept na klasickú sviečkovú omáčku. Podávajte ju s celozrnnou knedľou a bravčovým či kuracím mäsom.
Ingrediencie:
- 5 ks mrkvy
- 5 ks petržlenu
- 1 zeler
- 2 ks cibule
- 150 g bieleho jogurtu
- citrón
- soľ
- 4 bobkové listky
- 6 guličiek nového korenia
- čierne korenie
Postup:
Všetku zeleninu si očistite a nastrúhajte nahrubo. Dajte ju plech, okoreňte a pridajte citrón nakrájaný na kolieska. Plech zakryte alobalom a pečte pri 180 °C približne 40 minút, aby zelenina zmäkla. Približne 10 minút pred dopečením dajte alobal dole. Upečenú zeleninu zmiešajte s bielym jogurtom a rozmixujte tyčovým mixérom. Diétna sviečková omáčka je hotová!
Fit kôprová omáčka
Kôpor má svojich milovníkov ale aj odporcov. Ak ho máte radi určite vyskúšajte tento fit recept na chutnú kôprovú omáčku. Podávať ju môžete napríklad s kuracím mäsom a ryžou.
Ingrediencie:
- 1 ks cibule
- 2 ks petržlenu
- čerstvý kôpor
- zeleninový vývar alebo voda
- 10 lyžíc kokosového mlieka
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- olivový olej
- štipka soli
Postup:
Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky a orestujte spolu s cibuľou na olivovom oleji. Podlejte pripraveným vývarom alebo horúcou vodou. Pár minút poduste. Potom pridajte kukuričný škrob a všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte kokosové mlieko na zahustenie a nechajte ešte pár minút variť. Nakoniec vmiešajte čerstvý kôpor.
Tekvicová omáčka na cestoviny
Recept na omáčku z tekvice je vhodný aj pri vegánskom jedálničku. Použiť ju môžete na cestoviny, no tiež napríklad na cícer alebo inú obilninu.
Ingrediencie:
- ¼ tekvice hokkaido
- 1 lyžica bieleho misa
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica dijónskej horčice
- ½ lyžice kurkumy
- ½ lyžice údenej papriky
- 1 strúčik cesnaku
- štipka mletého muškátového orecha
- hrsť kešu orechov
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ
Postup:
Cibuľu a tekvicu hokkaido si nakrájajte na malé kocky. Na oleji speňte cibuľu so štipkou soli a následne pridajte tekvicu. Všetko orestujte a zalejte vodou. Duste približne 10-15 minút, kým zelenina zmäkne. Potom pridajte ostatné ingrediencie a pomocou tyčového mixéra rozmixujte do hladka. Podľa potreby môžete pridať viac vody.
Bylinková omáčka so zázvorom
Táto chutná bylinková omáčka sa skvele hodí ako dip k zelenine. Čím viac zázvoru použijete, tým bude omáčka pikantnejšia.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- kúsok tekvice
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- kúsok zeleru
- zázvor
- ½ l vody
- 2 lyžice rastlinnej smotany
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 lyžice umeocta
- soľ
- olivový olej
- čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregáno)
Postup:
Tekvicu umyte a nakrájajte na kocky aj so šupkou. Na kocky nakrájajte aj cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. V hrnci na kvapke olivového oleja orestujte nakrájanú cibuľu. Po chvíli k nej pridajte aj zvyšnú zeleninu a všetko spolu osmažte. Potom podlejte vodou a nechajte dusiť cca 15 minút do zmäknutia. Pridajte trocha nastrúhaného zázvoru, vytlačenej zázvorovej šťavy a bylinky. Keď je zelenina dostatočne mäkká, rozmixujte ju na hladnú omáčku. Podľa chuti pridajte trocha jablčného octu, umeoctu a na zjemnenie rastlinnú smotanu.