Obľúbený cestovinový šalát 5x inak
Aké cestoviny vybrať?
Cestoviny patria kvôli svojej variabilite v kuchyni a jednoduchosti prípravy patria medzi obľúbené potraviny. Niektorý ľudia sa im ale vyhýbajú, pretože sa z nich vraj priberá. To môže byť pravda pri nesprávnom zvolení druhu cestovín.
Ak ste si niekedy v obchode vyberali cestoviny, určite ste si všimli že existuje niekoľko rôznych druhov. Taktiež ich cena je veľmi odlišná. Väčšina lacných cestovín je vyrobená z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí, ktoré sú doplnené vajcami. Tieto cestoviny sú menej vhodné a môže sa z nich aj priberať. Zdravším variantom sú cestoviny z tvrdej pšenice semoliny alebo celozrnné, špaldové či pohánkové cestoviny, ktoré môžete konzumovať aj pri chudnutí.
Cestovinový šalát s tuniakom
Cestovinový šalát môžete podávať ako hlavné jedlo na obed alebo aj ako rýchlu večeru. Medzi klasické recepty patrí určite cestovinový šalát s tuniakom, keďže tuniak v konzerve je zdravý a tiež nie je náročný na prípravu.
Ingrediencie:
- 100 g celozrnných cestovín
- 150 g tuniaka
- 2 hrste šalátu
- 1 paradajka
- 80 g kukurice
- 2 pl olivového oleja
- 4 pl cottage cheese
- olivy
- štipka morskej soli
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Zeleninu umyte. Paradajky nakrájajte na drobno a v miske k nej primiešajte šalát, kukuricu, cottage cheese, olivy a olivový olej. Do misky dajte uvarené cestoviny a tuniaka zbaveného nálevu. Šalát dobre premiešajte, osoľte a prípadne aj dochuťte korením podľa vlastnej chuti.
Svieži cestovinový šalát so syrom a jablkami
Pri príprave cestovinového šalátu sa nemusíte báť ani zaujímavých kombinácií ingrediencií. Do šalátu sa hodia napríklad jablká alebo aj oriešky, ktoré ho skvelo oživia.
Ingrediencie:
Šalát
- cestoviny penne
- 200 g baby špenátu
- 5 červených jabĺk
- 400 g syru Niva
- 10 jarných cibuliek
- 100 g mandľových lupienkov
Zálievka
- 6 pl citrónovej šťavy
- 4 pl olivového oleja
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a vložte ich do misky. Pridajte k nim nadrobno nakrájané jarné cibuľky, jablká a syr. Špenát umyte a primiešajte ho k cestovinám spolu s mandľovými lupienkami. Cestovinový šalát dobre premiešajte a zalejte ho domácou zálievkou. Ingrediencie na zálievku stačí jednoducho zmiešať a hotovo.
TIP: Špenát je zdravá a nízkokalorická potravina, ktorá je dostupná po celý rok. Prečítajte si prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička a aké recepty zo špenátu pripraviť.
Fit cestovinový šalát bez majonézy
Milujete majonézový šalát? Vyskúšajte ho nahradiť odľahčenou fit verziou s bielym jogurtom. Ak k nemu primiešate trocha kyslej smotany jeho chuť bude naozaj vynikajúca.
Ingrediencie:
- 400 g cestovín
- 1 biely jogurt
- ½ kyslej smotany
- 4 reďkovky
- 1 mladá cibuľka
- 3 pl sterilizovanej kukurice
- 4 paradajky
- ½ uhorky
- 100 g tvrdého syra
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Cestoviny uvarte, sceďte a nechajte odstáť aby ochladli. Zeleninu a tvrdý syr nakrájajte na malé kúsky a v miske primiešajte k vychladeným cestovinám. Pridajte jogurt a smotanu a dobre premiešajte. Na záver ešte dochuťte soľou a čiernym korením a môžete podávať.
Cestovinový šalát s kuracím mäsom
Jednoduchý recept na cestovinový šalát ochutený domácim dressingom.
Ingrediencie:
Šalát
- 1 balenie cestovín
- 0,5 kg kuracích pŕs
- 1 konzervu kukurice
- 1 konzervu hrášku
- paradajky
- jarnú cibuľku
- reďkovky
- korenie gyros
Dressing
- 1 kyslá smotana
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžička vegety
- 1 nastrúhaná kyslá uhorka
- ½ cibule
Postup:
Kuracie prsia umyte, nakrájajte na kocky a okoreňte gyros korením. Nechajte chvíľu odstáť v chladničke a potom opečte na panvici na kvapke oleja. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a všetky suroviny spolu zmiešajte v miske.
Šalát si môžete zaliať chutným domácim dressingom. Stačí, ak všetky ingrediencie na dressing spolu zmiešajte a pridáte na cestovinový šalát.
Zelený cestovinový šalát
Zelený cestovinový šalát je chutnou zmesou cestovín, avokáda a ďalšej chutnej zeleniny.
Ingrediencie:
- cestoviny
- 1 avokádo
- 1 limetka
- 1 pl olivového oleja
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
- 2 hrste šalátu
- ½ šalátovej uhorky
- 1 červená cibuľa
- hrsť olív
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu na obale v osolenej vode. Dužinu z avokáda nakrájajte na kocky a pokvapkajte ju šťavou z limetky, aby nezhnedla. Do misky vložte uvarené cestoviny, avokádo, šalátové listy, olivy a na kolieska nakrájanú uhorku a cibuľu. Šalát dobre premiešajte, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte čiernym korením.
Vegánsky cestovinový šalát s tofu
Vegánsky cestovinový šalát s tofu a zdravými semienkami.
Ingrediencie:
- 400 g celozrnných cestovín
- 1 konzerva fazúľ v paradajkovej omáčke
- 1 balenie údeného tofu
- 1 pl kečupu
- 1 pór
- sezamové semienka
- štipka morskej soli
- sezamový olej
Postup:
Cestoviny uvarte a sceďte. Pór nakrájajte na drobno, jemne osoľte a pridajte ho k uvareným cestovinám. Potom k ním primiešajte nakrájané tofu, sezamové semienka, kečup a sezamový olej.