Obľúbený cestovinový šalát 5x inak

Aké cestoviny vybrať?

Cestoviny patria kvôli svojej variabilite v kuchyni a jednoduchosti prípravy patria medzi obľúbené potraviny. Niektorý ľudia sa im ale vyhýbajú, pretože sa z nich vraj priberá. To môže byť pravda pri nesprávnom zvolení druhu cestovín. 

Ak ste si niekedy v obchode vyberali cestoviny, určite ste si všimli že existuje niekoľko rôznych druhov. Taktiež ich cena je veľmi odlišná. Väčšina lacných cestovín je vyrobená z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí, ktoré sú doplnené vajcami. Tieto cestoviny sú menej vhodné a môže sa z nich aj priberať. Zdravším variantom sú cestoviny z tvrdej pšenice semoliny alebo celozrnné, špaldové či pohánkové cestoviny, ktoré môžete konzumovať aj pri chudnutí.

Cestovinový šalát s tuniakom

Cestovinový šalát môžete podávať ako hlavné jedlo na obed alebo aj ako rýchlu večeru. Medzi klasické recepty patrí určite cestovinový šalát s tuniakom, keďže tuniak v konzerve je zdravý a tiež nie je náročný na prípravu.

Ingrediencie:

  • 100 g celozrnných cestovín
  • 150 g tuniaka
  • 2 hrste šalátu
  • 1 paradajka
  • 80 g kukurice
  • 2 pl olivového oleja
  • 4 pl cottage cheese
  • olivy
  • štipka morskej soli

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Zeleninu umyte. Paradajky nakrájajte na drobno a v miske k nej primiešajte šalát, kukuricu, cottage cheese, olivy a olivový olej. Do misky dajte uvarené cestoviny a tuniaka zbaveného nálevu. Šalát dobre premiešajte, osoľte a prípadne aj dochuťte korením podľa vlastnej chuti.

Svieži cestovinový šalát so syrom a jablkami

Pri príprave cestovinového šalátu sa nemusíte báť ani zaujímavých kombinácií ingrediencií. Do šalátu sa hodia napríklad jablká alebo aj oriešky, ktoré ho skvelo oživia.

Ingrediencie:

Šalát

  • cestoviny penne
  • 200 g baby špenátu
  • 5 červených jabĺk
  • 400 g syru Niva
  • 10 jarných cibuliek
  • 100 g mandľových lupienkov

Zálievka

  • 6 pl citrónovej šťavy
  • 4 pl olivového oleja
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a vložte ich do misky. Pridajte k nim nadrobno nakrájané jarné cibuľky, jablká a syr. Špenát umyte a primiešajte ho k cestovinám spolu s mandľovými lupienkami. Cestovinový šalát dobre premiešajte a zalejte ho domácou zálievkou. Ingrediencie na zálievku stačí jednoducho zmiešať a hotovo.

TIP: Špenát je zdravá a nízkokalorická potravina, ktorá je dostupná po celý rok. Prečítajte si prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička a aké recepty zo špenátu pripraviť.

Fit cestovinový šalát bez majonézy

Milujete majonézový šalát? Vyskúšajte ho nahradiť odľahčenou fit verziou s bielym jogurtom. Ak k nemu primiešate trocha kyslej smotany jeho chuť bude naozaj vynikajúca.

Ingrediencie:

  • 400 g cestovín
  • 1 biely jogurt
  • ½ kyslej smotany
  • 4 reďkovky
  • 1 mladá cibuľka
  • 3 pl sterilizovanej kukurice
  • 4 paradajky
  • ½ uhorky
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvarte, sceďte a nechajte odstáť aby ochladli. Zeleninu a tvrdý syr nakrájajte na malé kúsky a v miske primiešajte k vychladeným cestovinám. Pridajte jogurt a smotanu a dobre premiešajte. Na záver ešte dochuťte soľou a čiernym korením a môžete podávať.

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

Jednoduchý recept na cestovinový šalát ochutený domácim dressingom.

Ingrediencie:

Šalát

  • 1 balenie cestovín
  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • 1 konzervu kukurice
  • 1 konzervu hrášku
  • paradajky
  • jarnú cibuľku
  • reďkovky
  • korenie gyros

Dressing

  • 1 kyslá smotana
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička vegety
  • 1 nastrúhaná kyslá uhorka
  • ½ cibule

Postup:

Kuracie prsia umyte, nakrájajte na kocky a okoreňte gyros korením. Nechajte chvíľu odstáť v chladničke a potom opečte na panvici na kvapke oleja. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a všetky suroviny spolu zmiešajte v miske.

Šalát si môžete zaliať chutným domácim dressingom. Stačí, ak všetky ingrediencie na dressing spolu zmiešajte a pridáte na cestovinový šalát.

Zelený cestovinový šalát

Zelený cestovinový šalát je chutnou zmesou cestovín, avokáda a ďalšej chutnej zeleniny.

Ingrediencie:

  • cestoviny
  • 1 avokádo
  • 1 limetka
  • 1 pl olivového oleja
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • 2 hrste šalátu
  • ½ šalátovej uhorky
  • 1 červená cibuľa
  • hrsť olív

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale v osolenej vode. Dužinu z avokáda nakrájajte na kocky a pokvapkajte ju šťavou z limetky, aby nezhnedla. Do misky vložte uvarené cestoviny, avokádo, šalátové listy, olivy a na kolieska nakrájanú uhorku a cibuľu. Šalát dobre premiešajte, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte čiernym korením.

Vegánsky cestovinový šalát s tofu

Vegánsky cestovinový šalát s tofu a zdravými semienkami.

Ingrediencie:

  • 400 g celozrnných cestovín
  • 1 konzerva fazúľ v paradajkovej omáčke
  • 1 balenie údeného tofu
  • 1 pl kečupu
  • 1 pór
  • sezamové semienka
  • štipka morskej soli
  • sezamový olej

Postup:

Cestoviny uvarte a sceďte. Pór nakrájajte na drobno, jemne osoľte a pridajte ho k uvareným cestovinám. Potom k ním primiešajte nakrájané tofu, sezamové semienka, kečup a sezamový olej.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.