Nepečené torty: recepty a inšpirácie pre letné dni
Nepečená čučoriedková torta
Čučoriedky patria medzi najzdravšie ovocie. Posilňujú imunitu, čistia krv, pomáhajú pri problémoch s cholesterolom a tiež odbúravajú stres. Vyskúšajte recept na túto zdravú čučoriedkovú tortu.
Ingrediencie:
Korpus
- 200 g špaldových piškót
- 8 g masla
Čučoriedková náplň
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 12 pl čučoriedkového džemu
- 200 g čučoriedok
- 1 ks vanilkový cukor
- 1 pl práškového cukru
Postup:
Začnite prípravou korpusu. Piškóty rozmixujte, zmiešajte s roztopeným maslom a zatlačte na spodok okrúhlej tortovej formy. Korpus dajte zatiaľ stuhnúť do chladničky.
Čučoriedkový džem zohrejte a prepasírujte cez sitko na hladkú hmotu. Mascarpone so šľahačkou a cukrom vyšľahajte do tuha. K hmote primiešajte jemný tvaroh a čučoriedkové pyré. Na záver pridajte čerstvé čučoriedky a hmotu rozotrite na stuhnutý korpus. Tortu vložte do chladničky a nechajte stuhnúť najlepšie cez noc.
Fit čokoládová torta
Aj čokoládová torta môže byť zdravá a fit, musíte ju ale pripraviť z kvalitnej horkej čokolády alebo kakaa. Navyše tento recept na fit čokoládovú tortu obsahuje aj proteín, ktorý sa postará o zvýšený prísun bielkovín.
Ingrediencie:
Korpus
- 200 g ovsených vločiek
- 2 pl medu
- 2 pl kokosového oleja
- 1-3 pl vody
Krém
- 600 g bieleho jogurtu
- 400 g light cream cheese
- 100 g holandského kakaa
- 150 g xylitolu
- 200 g malín
- 30 g želatíny v prášku
- 1 odmerka čokoladového proteínu
- mäta
Postup:
Všetky ingrediencie na korpus spolu rozmixujte. Vodu ale pridávajte po lyžiciach, aby nebolo cesto príliš mokré. Pripravené cesto na korpus natlačte na spodok tortovej formy. Vo veľkej miske spolu zmiešajte grécky jogurt, cream cheese, kakao, sladidlo a proteín. Proteín môžete v recepte aj vynechať.
V menšej miske rozmiešajte želatínu s pár lyžicami vriacej vody a miešajte, kým sa nerozpustí. Do rozpustenej želatíny vmiešajte pár lyžíc čokoladového krému a poriadne premiešajte. Celú želatínovú zmes potom vmiešajte do čokoládového krému. Zmes vylejte na korpus a odložte do chladničky aspoň na 5 hodín. Nakoniec cheesecake ozdobte malinami a mätou.
TIP: Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na chutné torty, ktoré sme pre vás pripravili. V článku nájdete napríklad recept na mrkvovú či zdravú krtkovú tortu.
Malinovo-kokosová torta
Recept na malinovo-kokosovú tortu, ktorý je vhodný aj pri vegánskom jedálničku.
Ingrediencie:
Korpus
- 2 hrnčeky mandlí
- 1 hrnček sušených datlí
- ½ hrnčeka strúhaného kokosu
Kokosová plnka
- 1 hrnček kokosového oleja
- 1 hrnček kešu orechov
- 2 lyžice medu
- 1,5 hrnčeka strúhaného kokosu
Malinová poleva
- 1 hrnček kokosového oleja
- 1 hrnček kešu orechov
- 1 hrnček čerstvých malín
- 1 lyžica medu
Postup:
Ingrediencie na korpus rozmixujte v mixéri na hladkú hmotu. Zmes zatlačte na dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Rovnako rozmixujte aj ingrediencie na kokosovú zmes a natrite ju na korpus. Tortu vložte na chvíľu do chladničky. Ingrediencie na maliny rozmixujte na hladkú zmes, ktorú vylejte na stuhnutú kokosovú zmes. Tortu dajte na pár hodín do chladničky. Pred podávaním ju môžete ozdobiť ovocím alebo napríklad kokosovými lupienkami.
TIP: Pre milovníkov a milovníčky ovocných, tvarohových a krémových dezertov odporúčame vyskúšať aj zdravé a chutné cheesecake recepty.
Jablkovo-tvarohová torta
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na tvarohovú tortu s chutnými jablkami.
Ingrediencie:
Korpus
- 120 g špaldových piškót
- 100 g mletých mandlí
- 80 g masla
Jablková náplň
- 1000 g strúhaných jabĺk
- 6 plátkov želatíny
Smotanová náplň
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 pl medu
- 1 ks vanilkový cukor
- 250 g jemného tvarohu
Postup:
Piškóty rozmixujte. Pridajte k nim mleté mandle, maslo a dobre zmiešajte. Zmes natlačte do okrúhlej formy na tortu a dajte do chladničky. Pokračujte prípravou jablkovej náplne. Jablká očistite a nastrúhajte. Preložte ich do hrnca a za občasného miešania chvíľu poduste. Plátky želatíny roztopte vo vode a potom zmiešajte s jablkami. Zmes nechajte vychladnúť, natrite na korpus a opäť vložte do chladničky. Smotanu s medom a vanilkovým cukrom vyšľahajte do tuha. Postupne primiešajte jemný tvaroh. Hotovú zmes rozotrite na vychladenú jablkovú náplň a dajte na pár hodín do chladničky. Pred podávaním môžete tortu ozdobiť kvalitnou strúhanou čokoládou alebo čokoládovou polevou.
Nepečená torta s kyslou smotanou
Piškótová torta s kyslou smotanou patrí medzi klasické recepty, ktoré pozná skoro každý. Vyskúšajte túto verziu s chutnými zaváranými broskyňami, ktoré tortu osladia a zvláčnia.
Ingrediencie:
- 1 balík svetlých piškót
- 1 balík tmavých piškót
- 1 konzerva zaváraných broskýň
- 5 téglikov kyslej smotany
- 3 pl práškového cukru
- trocha granka
Postup:
V miske zmiešajte kyslú smotanu a práškový cukor. Vymiešajte na hustý krém. Na dno tortovej formy poukladajte tmavé piškóty, ktoré pokvapkajte šťavou z broskyňového kompótu. Na piškóty natrite 1/3 smotanového krému. Na to navrstvite tmavé aj svetlé piškóty. Na druhú vrstvu piškót poukladajte na tenké plátky nakrájané broskyne. Na broskyne dajte druhú tretinu smotanového krému. Opäť naukladajte zavárané broskyne a na to piškóty. Zvyšok smotanového krému zmiešajte s trochou granka a dajte poslednú vrstvu piškót. Tortu nechajte aspoň pol dňa do chladničky. Hotovú tortu môžete ozdobiť nastrúhanou čokoládou alebo ovocím podľa chuti.