Napečte si nepečené koláče

Nestihli ste napiecť koláče? Nič ešte nie je stratené. Aj posledná možná chvíľa je vhodná na prípravu nepečených druhov, ktoré majú kratšiu trvanlivosť, no o to lepšiu chuť.

Existuje množstvo receptov na nepečené koláče. Niektoré druhy sú tradičné, iné menej obvyklé, všetky sú ale veľmi dobré. Stačí si len nájsť recept v kuchárskej knihe, babičkinej alebo mamičkinej zbierke receptov či na internete. Možností je skutočne veľa. My vám predstavíme 5 obľúbených receptov na nepečené koláče, ktoré sú tradičné alebo aj nové, v oboch prípadoch ale veľmi chutné.

Osie hniezda

Nepečená klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole? Predsa osie hniezda! Tie patria medzi najpopulárnejšie druhy, ktoré chutia a vyzerajú proste skvelo.

Ingrediencie:

  • 1 balíček detských piškót bežnej veľkosti
  • 150 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 50 g mletých orechov
  • 10 g kakaa
  • 2 lyžice rumu
  • 2 lyžice teplého mlieka

Na náplň:

  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 žĺtok

Postup:

1. Z jedného obalu si odložte 30 piškót. Zvyšok si nastrúhajte.

2. Maslo zmiešajte s cukrom, pridajte nastrúhané piškóty, oriešky, kakao, rum a teplé mlieko. Zmiešaním vytvorte cesto, ktoré dáte do chladničky asi na pol hodiny stuhnúť. Medzitým si pripravte náplň zmiešaním masla, cukru, vaječného žĺtka a rumu.

3. Formičky na osie hniezda – ideálne sú úliky, ktoré sa dajú otvoriť, takže vám odpadne problematické vyklepávanie z formičiek. Do formičky vysypte trocha práškového cukru a vložte kúsok cesta. Do jamky vo vnútri hniezda pridajte trocha náplne, priklopte piškótkou, otvorte formičku a koláčik vložte do škatuľky. Rovnakým spôsobom pokračujte aj s ostatnými kúskami.

Z dávky je 28-30 malých hniezd, ak máte ale väčšiu formičku na „sršnie“ hniezdo, pár ich urobte, ale výsledný počet bude menší.

Raffaelo guličky

Raffaelo je obľúbená cukrovinka, ktorá v mnohých rodinách patrí medzi najobľúbenejšie druhy nepečených koláčov. Pripravte si ho aj vy. Je veľmi jednoduché, takže sa vám určite podarí.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka Salka
  • 200 g strúhaného kokosu (na obaľovanie)
  • 1 balenie celých mandlí

Postup:

1. Vo veľkej miske zmiešajte Salko s kokosom. Salko sa vopred nevarí.

2. Cesto poriadne vypracujte, aby bolo pekne tvárne. Podľa potreby pridajte kokos.

3. Následne cesto v miske prikryte potravinárskou fóliou a uschovajte na niekoľko hodín do chladničky, aby táto hmota stuhla. Najlepšie je ho nechať v chladničke cez noc.

4. Mandle opláchnite vriacou vodou a ošúpte. Robte to až tesne pred prípravou guľôčok.

5. Ďalší deň z kúsku cesta a mandle vytvorte guľôčky. Obaľte ich v mletom kokose a vložte do košíka.

Raffaelo skladujte v chlade, kde vydrží aj niekoľko týždňov (ak ho samozrejme nezjete).

Domáce Toffifee

Medzi obľúbené bonboniéry patrí určite aj Toffifee, ktoré sa vždy rozplýva na jazyku. Ak máte radšej vlastnú výrobu, tak si ho môžete pripraviť aj doma. Tak ako Raffaelo, aj na Toffifee existuje jednoduchý recept, podľa ktorého ho môžete vyrobiť. Tieto karamelové bonbóny s orieškami si určite obľúbite a budete ich pripravovať stále.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka Salka
  • 60 g kvalitnej čokolády
  • 2 lyžice masla
  • lieskové orechy
  • košíčky 

Postup:

1. Najprv vložte uvarené Salko do vody (plechovka by mala byť ponorená vo vode) a varte na miernom ohni necelé 2 hodiny. Počas tohto procesu Salko skaramelizuje. Ak si kúpite skaramelizované Salko, tento krok vynechajte.

2. Do košíkov, formičiek na pralinky, plastového plátu od Toffifee alebo inej bonboniéry nalejte trocha Salka podľa veľkosti, vložte oriešok a dajte na chvíľu stuhnúť do chladničky.

3. Roztopte nalámané čokoládové kúsky s maslom a zdobičkou alebo lyžičkou na vrchu Toffifee urobte slzičku alebo kvapku.

Následne dajte pralinky do chladu, aby poriadne stuhli.

Guľôčky ala Marlenka

Vytvorte si luxusné medové guľôčky, ktoré chutia podobne ako Marlenka. Ich príprava je opäť, ako inak, veľmi jednoduchá.

Ingrediencie:

  • 300 g perníka na strúhanie, medových plátov alebo upečených perníkov
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 plechovka Salka
  • 200 g masla
  • 50-100 g vlašských orechov
  • mleté orechy alebo kokos na obalenie

Postup:

1. Perník, perníkové pláty alebo perníky nastrúhajte alebo rozmixujte mixérom.

2. Salko nechajte vopred skaramelizovať. Zatvorenú konzervu varte vo vode asi 2 – 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvorte a obsah dajte do misky. Môžete použiť aj zakúpené skaramelizované Salko.

3. Nastrúhaný perník zmiešajte so Salkom, medom, mäkkým maslom, mletými orechami a dobre prepracujte. Mleté orechy pridajte podľa potreby, aby bolo cesto akurát husté. Ak by naopak bolo veľmi husté, pridajte trocha medu.

4. Potom vložte na niekoľko hodín (môžete cez noc) do chladničky, aby zhustlo.

5. Po vytiahnutí z chladničky z cesta vytvarujte guľôčky, ktoré obalíte v mletých orechoch (alebo v kokose) a každú guľôčky vložte do papierového košíka.

Medové guľôčky uchovávajte v chlade a nechajte ich odležať tri dni, počas ktorých sa zmiešajú chute použitých surovín.

Z tejto dávky sa vytvorí 60-70 guličiek.

Orechové guľôčky

Lahodné orieškové guľôčky si určite zaslúžia svoje miesto na vianočnom stole.

Ingrediencie:

  • 100 g orechov (vlašských, lieskových atď.)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica kakaá (nie je potrebná)
  • 80 g masla
  • 1 pl rumu
  • strúhaný kokos, mleté orechy alebo kakao na obalenie

Postup:

1. Orechy pomeľte na mlynčeku na strúhanku alebo v mixéri najemno.

2. Potom zmiešajte maslo s cukrom, k tomu pridajte mleté orechy, lyžicu rumu a prípadne aj kakao. Cesto poriadne spracujte, aby bolo dostatočne pevné. Podľa potreby pridajte viac rumu.

3. Ak by bolo cesto mäkké, dajte ho na chvíľu stuhnúť do chladničky alebo pridajte ešte trocha mletých orechov na zahustenie a opäť spracujte.

4. Z cesta vytvorte guľôčky, ktoré obalíte v mletých orechoch, kakau alebo v kokose a uložte ich do košíkov. Môžete do nich vložiť orech, mandľu, višňu alebo čokoľvek iné podľa chuti.

5. Následne orechové guľôčky vložte do chladničky, aby tam stuhli.

Uchovávajte ich pri chladnejších teplotách.

Táto dávka vystačí na 20–25 guľôčok podľa toho, aké budú veľké. Z tohto dôvodu radšej urobte väčšiu dávku. Ak nechcete pripravovať guľôčky s alkoholom, nahraďte ho medom alebo ovocnou šťavou.

Zdravé pšenové guľôčky

Pšenové guľôčky s kokosom a mandľami chutia skutočne výborne. Človek ani nezistí, čo tak lahodné práve konzumuje. Tento recept je dokonca zdravý, keďže sa v ňom nenachádza veľa cukru ani tuku.

Ingrediencie:

  • 150 g pšena
  • 700 ml vody alebo mlieka
  • štipka soli
  • 60 g nasekaných orechov
  • 60 g hrozienok
  • 60 g mletého kokosu
  • 60 g cukru (najlepšie trstinového)
  • 1 lyžica masla
  • 1-2 lyžice medu
  • celé mandle
  • kokos na obalenie

Postup:

1. Pšeno opláchnite vriacou vodou, aby sa odstránila jeho horkosť. Následne ho zalejte vodou alebo mliekom, pridajte štipku soli a pomaly, za občasného miešania varte, kým bude mäkké.

2. Potom ho nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

3. Medzitým opláchnite vriacou vodou aj mandle a olúpte ich. Mandle môžete kúpiť aj lúpané, ušetríte si tým prácu.

4. Následne k pšenu pridajte nasekané orechy, hrozienka (môžu byť naložené v rume), mletý kokos, cukor, maslo a med. Cesto poriadne premiešajte, ak by sa veľmi lepilo na ruky, pridajte ešte trocha mletého kokosu.

5. Z pripravenej hmoty vytvarujte guľôčky s jednou mandľou uprostred. Obaľte ich v strúhanom kokose (prípadne strúhaných orieškoch alebo kakau) a guľôčky vložte do košíka.

Hotové guľôčky zo pšena by mali byť uložené v chladničke a rýchlo by sa mali zjesť, pretože nie sú príliš trvanlivé.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.