Najpopulárnejšie exotické ovocie
Už ste niekedy ochutnali plody Urucu, Ackee alebo Mangosteen-u? A viete vôbec ako toto ovocie vyzerá? Pokiaľ vás odpovede na tieto otázky naozaj zaujímajú, tak je tu práve pre vás tento článok, ktorý Pestrý Jedálniček pripravil priamo pre vás.
Granátové jablko
Pomegrante je pôvodom z oblastí medzi Iránom a severom Indie. Počas staroveku sa udomácnilo aj v stredomorskej oblasti. Noviny Los Angeles Times nedávno označili pomegrante za jedno z najtrendovejších ovocí na trhu, ktoré má široké využitie. Jeho dužina obsahuje veľké množstvo antioxidantov a šťava z neho je v súčasnosti na výslní, pretože sa stala obľúbeným nápojom celebrít v Hollywoode.
Dračie ovocie – Pitaya
Pitahaya je ovocie viacerých druhov kaktusov. Tieto druhy ovocia sú známe pod pojmom dračie ovocie. Plod môže vážiť od 150 do 600 gramov. Pri konzumácii sa rozreže šupka a objaví sa nám dužina, ktorá skoro pripomína dužinu kiwi. Dužina sa konzumuje surová, je mierne sladká a má málo kalórií. V gastronómii sa pitahaya používa ako pochutina medzi jednotlivými chodmi. Semienka sa jedia spolu s dužinou. Z tohto ovocia sa taktiež vyrábajú rôzne džúsy alebo víno.
Kiwano
Rohatý melón či africká rohatá uhorka je jednoročná popínavá rastlina z rodiny uhoriek a melónov. Na juhovýchode Spojených štátoch má prezývku “blowfish fruit”. Kiwano vyzerá ako oválny melón s pichliačmi. Je jedlé, ale častejšie sa používa iba ako dekorácia. V čase zrelosti má toto ovocie žltooranžovú šupku a zelenkavú dužinu. Hoci je tento melón pôvodom z Afriky, jeho pestovanie je rozšírené v Kalifornii, Čile, Austrálii a na Novom Zélande.
Urucu
Toto ovocie môžete nájsť v podstate u každého domu v oblasti Amazónie, kde je jeho pôvodná vlasť. Rozšírené je tiež v juhovýchodnej Ázii, kam ho priviezli Španieli v 17. storočí. Najznámejšie využitie plodov tohto druhu je v oblasti výroby prírodných pigmentov. Z urucu sa vyrába pigment annatto.
Carambola
Hviezdicové ovocie alebo karambola. To je názov pre tropické ovocie, ktoré si získava popularitu aj v USA. Toto ovocie získalo svoj názov podľa tvaru, do ktorého dorastá. Tým je na priereze päťcípa hviezda. Má voskovú, zlatožltú šupku a dužina vo vnútri má zvláštnu chuť pripomínajúcu slivky, ananás a citróny.
Rambutan
Toto je jedno z najzvláštnejšie vyzerajúcich druhov ovocia na svete. Jeho názov znamená v miestnom jazyku v Indonézii “vlasatý”. Na povrchu je purpurový a chlpy, ktoré ho celý pokrývajú, majú zelenkavú farbu. Na prvý pohľad nemožno zistiť, čo sa dá od neho očakávať vo vnútri. Keď ho rozrežete, objaví sa dužina, ktorá pripomína iné exotické ovocie – liči.
Dužina je veľmi šťavnatá, má gumovú konzistenciu a uprostred nej je obrovské semeno. Chuťovo to nie je žiadna bomba, ale vzhľad toto ovocie vyniesol do top pozícií na trhu s exotickým ovocím.
Hranatý melón
Už roky spotrebitelia využívajú možnosť zaplniť si svoje chladničky rôznymi druhmi ovocia. Raz však vznikol problém s ovocím guľatého tvaru. Ako sa dá bezpečne a jednoducho nakrájať také ovocia ako napr. melón? Tento konkrétny problém vyriešil už pred 20 rokmi jeden japonský farmár. Prišiel totiž s myšlienkou pestovania hranatých melónov, ktoré sa budú dať ľahko skladovať a prepravovať.
Pýtate sa ako je možné vypestovať melón v tvare kocky? Riešenie bolo celkom jednoduché – po odkvitnutí dal malé zárodky melónov do skleného boxu v tvare kocky. Ako melón rástol, dosiahol presný tvar nádoby, v ktorej bol umiestnený. Dnes patria tieto melóny k veľmi obľúbenému tovaru a napriek ich vysokej cene, ktorá sa môže vyšplhať až do neuveriteľných 65€ je toto ovocie jedno z najvyhľadávanejších v Japonsku.
Ackee
Ackee je jamajské národné ovocie. Na Jamajku sa dostalo zo západnej Afriky pravdepodobne na otrokárskych lodiach v 18. storočí. Odvtedy sa stalo súčasťou takmer všetkých jedál v celkom Karibiku. Pestuje sa taktiež aj v iných teplých krajinách po celom svete. Konzumuje sa iba vnútorná dužina, pretože malá tmavočervená bobuľka v strede je jedovatá. Ak by ste teda toto zvláštne vyzerajúce ovocie videli niekde v obchode, buďte pri jeho konzumácii opatrní.
Mangosteen
Mangosteen je tiež nazývaná aj mangkut a je to kráľovná Thajského ovocia. Má elegantnú, členitú bielu dužinu, ktorá sa skrýva pod hrubou tmavofialovou šupkou. Rastie na juhu Thajska a jej sezóna dozrievania trvá len pár mesiacov – väčšinou od mája do septembra. Ak by ste sa v čase jej dozrievania nachádzali v Thajsku, určite si nenechajte ujsť možnosť ochutnať toto vynikajúce ovocie.
Budhova ruka
Už ste niekedy videli toto zvláštne vyzerajúce ovocie? Že nie? Tak potom vedzte, že sa nazýva Budhova ruka a pochádza z teplej a suchej oblasti na severovýchode Číny a Indie. Patrí do rodiny citrusov, ale na priamu konzumáciu sa príliš nehodí. Jeho aromatická šupka sa používa na ochucovanie rôznych likérov a nápojov, prípadne na prevoňanie jedla. Taktiež sa jeho vonné silice využívajú v parfumoch a ako prírodné osvieženie vzduchu.