Najlepší recept na domáci kebab

Kebab, kebap, döner kebab, , alebo shawarma – veľa označení pre blízkovýchodný pokrm, ktorý si našiel cestu do slovenských sŕdc. Kebab je pokrm typický pre krajiny blízkeho východu, ale aj strednej a južnej Ázie a každá krajina má svoj špecifický kebab recept. U nás sa ale väčšinou stretnete s tureckým kebabom, inak nazývaným aj döner kebab. Turecký kebab v placke sa nazýva durum kebab, ale v stánkoch môžete nájsť aj grécky gyros kebab. Gyros kebab recept je spôsobom prípravy podobný ako turecký, alebo arabský kebab.

Hlavnou charakteristikou kebabu je, že je pečený na ražni. Ale opäť – v niektorých krajinách sa pečie v peci, alebo v hrnci ako eintopf. Tradične sa kebab recept pripravuje z jahňacieho, teľacieho, hovädzieho, alebo aj kuracieho mäsa, ktoré sú bohatým zdrojom živočíšnych bielkovín. Kebab doplnený o čerstvú zeleninu, pita chlieb a chutný dresing na kebab sa tak môže stať stálou súčasťou rozmanitej stravy a splňuje aj požiadavky ketónovej diéty. Hociktorý kebab recept sa dá servírovať nie len ako kebab v placke, ale aj ako kebab tanier, čo z neho robí bezlepkovú a zdravšiu verziu klasického kebabu.

Kebab sa dá pripraviť aj v domácich podmienkach, treba ale poznať pár trikov, ktoré postupne predstavíme a rozoberieme. Či už hľadáte domáci kebab, recept na pita chlieb, alebo chutný kurací kebab recept – každý z nich sa perfektne hodí na domácu oslavu, piknik, grilovačku, alebo brunch s priateľmi.

Domáci kebab recepty

Predtým, ako si vyberiete svoj obľúbený kebab recept, predstavíme si pár surovín, ktoré nie sú v našich končinách úplne bežné. Sú nimi mleté chilli papričky pul biber, arménske korenie adžika a paradajková pikantná salsa. Korenie adžika, sezamovú pastu tahini a paradajkovú salsu nakúpite jednoducho online na e-shope Grizly. Pul biber nájdete v každom obchode s orientálnymi potravinami, alebo v obchodoch so zdravou výživou.    

1

Domáci kurací kebab recept

Tento kurací kebab recept sa skvele hodí na záhradné rodinné oslavy, grilovačky, prázdninové chaty, alebo piknik s priateľmi. Skrátka na príležitosti, keď sa stretne viac ľudí. Síce kebab recept originál sa väčšinou pripravuje z teľacieho, alebo jahňacieho mäsa, tento kebab je zdravá a dostupnejšia alternatíva plná bielkovín. Kebab poslúži tiež ako zdravá večera

Ingrediencie:

  • 6 ks kuracie stehno
  • 4-5 lyžíc bieleho jogurtu
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkovej salsy
  • 1 lyžica mletá červená paprika
  • 1 lyžička pul biber
  • 1,5 lyžičky čierne korenie mleté
  • 2 lyžička oregano
  • 2 lyžice olej rastlinný
  • 1 lyžica soli

Postup:

Na tento kebab recept otrebujete 6 veľkých kuracích stehien, ktoré si najprv vykostíte a zbavíte ich kože. Ak si chcete ušetriť prácu, môžete kúpiť kuracie stehná bez kostí. Na marinádu dajte do misky jogurt, paradajkovú salsu, mletú papriku, chilli pul biber, čierne korenie, soľ, olej, najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a oregano. Dobre premiešajte a následne do misky naukladajte mäso tak, aby bolo zo všetkých strán pokryté marinádou. 

Misku prikryte a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň mäso vyberte z chladničky a zabaľte do potravinovej fólie tak, aby vznikol pevný valec. Z fólie vytlačíme vzduch a mäso v nej hermeticky uzavrieme. Takto zabalené mäso na kebab uložíme do mrazničky, kde by malo ideálne postáť asi 3 dni. 

Mäso z mrazničky vyberte hodinu predtým, než chcete kebab piecť. Nerozmrazujte ho však úplne. Valce postavte na krájaciu dosku a dobrým ostrým nožom z neho dookola nakrájajte tenučké plátky podobne, ako ste to videli robiť kuchárov vo svojom obľúbenom doner kebab bistre. Nakrájajte vždy len toľko, koľko práve potrebujete. Na jednu porciu kebabu je potrebných asi 10 plátkov. Potom kebab znovu odložte do mrazničky. 

Na panvici rozpáľte trochu oleja a plátky mäsa z oboch strán opečte na silnejšom plameni. 

Pridajte svoju obľúbenú čerstvú zeleninu. Ako príloha sa hodí napríklad kuskus, alebo ak si chcete pripraviť pravý doner kebab recept, skúste mäso zabaliť do pšeničnej tortilly. Môžete ho ale servírovať aj bez placky ako kebab tanier. 

2

Domáci kebab bez špeciálneho stojanu

Stojan, alebo improvizovaný ražeň na tento kebab recept si viete s trochou dôvtipu jednoducho vyrobiť aj doma.

Ingrediencie:

  • ​400 g kuracie prsia
  • 4 menšie nádobky bieleho jogurtu
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • červená sladká paprika
  • soľ

stojan

  • 1/2 červená cibuľa
  • drevená špajdľa

Postup:

Biely jogurt premiešajte s korením. Každý kúsok mäsa prekrojte na polovicu, prípadne ešte na tenšie plátky, ako keď krájate mäso na rezne. Odložte do misky, zalejte marinádou, premiešajte, aby bolo mäso kompletne pokryté a nechajte cez noc marinovať v chladničke. 

Na druhý deň si pripravte plech vystlaný papierom na pečenie. Na plech položte polovicu cibule a do nej zapichnite špajdľu. Na špajdľu  ako na ražeň postupne napichujte kúsky mäsa. Na tej istý plech môžete dať piecť napríklad aj hranolky. Pečte pri teplote 200 stupňov 40 minút. Podávajte ako klasický kebab – len orežte a vložte do placky, alebo priamo na tanier, samozrejme s čerstvou zeleninou.

3

Rýchly domáci kebab recept

Prípravu tohto kebab receptu nemusíte plánovať tri dni vopred. Je rýchlo hotový a výborne sa hodí ako rýchla a zdravá večera plná bielkovín a čerstvej zeleniny.

Ingrediencie:

  • 100 g kuracie prsia
  • gyros korenie
  • kari korenie
  • červená mletá paprika
  • soľ
  • žemľa, alebo arabský chlieb pita
  • tatárska omáčka, alebo jogurtový dressing
  • kečup, alebo paradajková salsa
  • olej

Postup:

Mäso nakrájajte na tenké malé kúsky a opražte na oleji. Pridajte všetky koreniny, osoľte podľa chuti a opečte do zlatista. Medzitým na menšie nakrájajte obľúbenú zeleninu. Žemľu, alebo arabský chlieb opečte na sucho na panvici, pokvapkajte šťavou z mäsa a potrite tatárskou omáčkou (prípadne jogurtovým dressingom) a kečupom.Potom si opečieme žemľu nasucho, prekrojíme na polky a vnútro pokropíme okorenenou šťavou z mäsa a natrieme kečupom a tatárskou omáčkou, prípadne jogurtovým dresingom.

4

Turecký kebab s dresingom v tortille

Turecký kebab v placke sa nazýva aj dürüm kebab. Tento kebab sa pripravuje z jahňacieho mäsa a bude chutiť rovnako dobre, ako keby ho pripravil turecký kuchár vo vašom obľúbenom kebab bistre. Dresing na kebab mäso skvelo doplní a urobí ho ešte šťavnatejším. 

Ingrediencie:

mäso

  • 800 g jahňacieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3 ks bobkový list
  • 2 lyžice octu
  • 1 l mlieko
  • soľ, čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nového korenia
  • 1/4 lyžičky rímskej rasce
  • 2 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička kajenskej papriky

dresing

  • 3 lyžice majonézy
  • 3 lyžice jogurtu
  • 1/2 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica tahini
  • soľ, čierne korenie
  • cherry paradajky
  • cibuľa

Postup:

Mäso marinujte v mlieku s bobkovým listom, soľou,čiernym korením a octom. Mäso uložte do chladničky minimálne na 12 hodín. Pred pečením mäso zmiešajte s cibuľou, cesnakom, zvyšnými koreninami, soľou  a preložte ho do vrecúška na pečenie. Mäso pečte veľmi pomaly pri teplote 160°C asi tri hodiny. Kým sa mäso pečie, pripravte si dresing z majonézy, jogurtu, cesnaku, tahini, soli a čierneho korenia. Pečené mäso nakrájajte na tenké rezančeky a opečte na panvici. Tortillu zohrejte a naplňte kúskami jahňaciny, dresingom, paradajkami a cibuľou. Pre vegetariánsku verziu môžete nahradiť mäso rastlinnou stravou.

5

Domáci pita chlieb recept

Ak chcete, aby bol váš domáci kebab naozaj autentický a dokonalý, tento pita chlieb recept ho povýši na úplne inú úroveň. Tento recept je veľmi jednoduchý a ak sa chystáte na döner kebab recept, určite k nemu nezabudnite pripraviť domáci pita chlieb. Domáci pita chlieb môžete naplniť kebabom, ale hodí sa napríklad aj k domácemu hummusu

Ingrediencie:

  • 500 g hladká múka
  • 250 ml vlažná voda
  • 1 lyžica olivový olej
  • 5 g instantné droždie
  • ½ lyžička soli

Postup:

Postup:

Hladkú múku, soľ a droždie preosejte do misy a dobre premiešajte. Do stredu múky vyhĺbte jamku a nalejte do nej vlažnú vodu. Jamku postupne zasypávajte múkou a miešajte, až kým nevznikne lepivé cesto. To potom mieste 5-10 minút, až pokým sa neprestane lepiť. Misu prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. Medzitým si rozohrejte trúbu na 250 °C. Z nakysnutého cesta potom oddeľujte guličky o váhe približne 50 g a na pomúčenej doske z nich vyvaľkajte placky s hrúbkou 0,5 cm. Opäť prikryte utierkou a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Placky postupne vkladajte do trúby a pečte 10-15 minút do zlatista. Ešte teplé ich vložte do sáčku, aby zostali vláčne.

Blízkovýchodná kuchyňa – to nie je len kebab. Veľmi obľúbený pokrm je aj vegetariánsky falafel, hummus, alebo baklažánový baba ganoush a mnoho ďalších zdravých a chutných jedál.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.